Στάση αναμονής τηρεί ο Μάριο Ντράγκι




Τη στάση αναμονής που τηρεί ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Mario Draghi, ενώ η απειλή του αποπληθωρισμού κρέμεται πάνω από την ευρωζώνη και το ποσοστό ανεργίας παραμένει σταθερά υψηλό, προβάλλει ο David Jolly σε ανταπόκριση από το Παρίσι στην έντυπη έκδοση  της εφημερίδας NEW YORK TIMES, με τίτλο «Central Bank, Defying Doomsayers, Holds Rate Steady» (σελ. Β3).

Στο δημοσίευμα επισημαίνεται ότι παρά τις αυξανόμενες πιέσεις, η ΕΚΤ κράτησε χθες αμετάβλητα τα επιτόκια της επί τρίτο συνεχή μήνα, σε ποσοστό ρεκόρ 0.25%, ενώ ο κ. Draghi αρνήθηκε ότι υπάρχει αποπληθωρισμός, διευκρινίζοντας ότι «βιώνουμε μια παρατεταμένη περίοδο χαμηλού πληθωρισμού». Δήλωσε επίσης ότι η Τράπεζα χρειάζεται επιπλέον στοιχεία πριν προβεί σε περαιτέρω κινήσεις και ότι νέα αξιολόγηση θα γίνει τον επόμενο μήνα. Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο Nicholas Spiro, δ/ντής του Spiro Sovereign Strategy, «το να δηλώσει κανείς ότι η ΕΚΤ δεν έχει προοδεύσει στο συγκεκριμένο θέμα, δεν θα ήταν αρκετό.  Η αξιοπιστία της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ, σε μια περίοδο που η οικονομική ανάκαμψη της ευρωζώνης εξακολουθεί να είναι επικίνδυνα εύθραυστη, υπονομεύεται αυτή τη στιγμή σε μεγάλο βαθμό». 

Στην ανταπόκριση αναφέρεται επίσης ότι οι χρηματοπιστωτικές αγορές ενήργησαν ταχύτατα μετά την απόφαση της ΕΚΤ, με μεγάλη άνοδο των μετοχών στην Ευρώπη και άνοδο του ευρώ έναντι του δολαρίου. Παράλληλα, σύμφωνα με τους οικονομολόγους, είναι πιθανόν η ΕΚΤ να προβεί σε δράση τον ερχόμενο μήνα, λόγω του ισχνού οικονομικού περιβάλλοντος. Με περισσότερους από 19 εκατομμύρια πολίτες στην ευρωζώνη να έχουν καταχωρηθεί επίσημα ως άνεργοι, οι φθίνουσες τιμές θα αποτελέσουν επιπλέον βάρος στην αγορά εργασίας, τα εταιρικά κέρδη και την ανάπτυξη. Τονίζεται δε ότι οι πτωτικές τιμές, ασκώντας πίεση στους δανειολήπτες και οδηγώντας ορισμένους από αυτούς στη χρεοκοπία, θα αποδυναμώσουν ακόμη περισσότερο το εύθραυστο τραπεζικό σύστημα στην Ευρώπη.

http://www.nytimes.com/2014/02/07/business/international/european-central-bank-holds-interest-rate-at-0-25.html?_r=0

Σε σχέση με τη μηνιαία συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, ανταπόκριση από τη Φραγκφούρτη των Todd Buell και Βrian Blackstone στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας WALL STREET JOURNAL, με τίτλο «ECBReady to Act,’ Says Draghi — 2nd Update» επισημαίνει ότι ο Πρόεδρος της ΕΚΤ, Mario Draghi, έθεσε τις χρηματοπιστωτικές αγορές σε ετοιμότητα για ενδεχόμενες περικοπές των επιτοκίων και άλλα μέτρα οικονομικής τόνωσης ίσως και τον ερχόμενο Μάρτιο, παρόλο που χθες η ΕΚΤ επέλεξε να διατηρήσει αμετάβλητη την πολιτική της.

Ο επικεφαλής της ΕΚΤ τόνισε ότι «είμαστε προετοιμασμένοι και πρόθυμοι να δράσουμε» κατά του υπερβολικά χαμηλού πληθωρισμού, προσθέτοντας ότι η Κεντρική Τράπεζα αναμένει περισσότερες πληροφορίες για τις τιμές καταναλωτών, τον τραπεζικό δανεισμό, το ΑΕΠ και τις πρόσφατες εντάσεις στις αναδυόμενες αγορές, προκειμένου να έχει μια καλύτερη αποτίμηση των πληθωριστικών τάσεων.

Παράλληλα, χθες ο κ. Draghi δήλωσε ότι μια επιλογή με στόχο την τόνωση της οικονομίας θα ήταν να σταματήσει η ΕΚΤ την εβδομαδιαία ‘αποστράγγιση’ πόρων από τις τράπεζες, προκειμένου να αντισταθμιστούν τα κρατικά ομόλογα που συγκεντρώθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος αγοράς ομολόγων το 2010. Υπό το συγκεκριμένο πρόγραμμα, γνωστό ως Securities Markets Program, η ΕΚΤ δεσμεύτηκε στο να αποστραγγίσει ρευστό από το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα αντίστοιχο με τους πόρους που συσσώρευσε σε κρατικά ομόλογα της Ελλάδας, της Ιρλανδίας, της Πορτογαλίας, της Ισπανίας και της Ιταλίας.

http://online.wsj.com/article/BT-CO-20140206-709421.html?KEYWORDS=Greece

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: