Παπαπανάγος: “Μονοκράτορας” η Γερμανία μετά το Brexit με ακόμα σκληρότερα μέτρα λιτότητας




Την εκτίμηση ότι και το 2018 δεν αναμένεται να υπάρξει καμία αλλαγή, εξαιτίας του Brexit, στο ισχύον status quo σε ό,τι αφορά τους Έλληνες και τις Ελληνίδες που σπουδάζουν ή εργάζονται στη Βρετανία, αλλά και την πεποίθηση ότι τα επόμενα χρόνια επιφυλάσσουν ενδεχομένως ακόμη και την καθιέρωση βίζας για σπουδαστές και εργαζόμενους, διατυπώνει σε συνέντευξή του ο καθηγητής Χάρρυ Παπαπανάγος.

Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, ο οποίος έχει διατελέσει συνεργάτης του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (Ο.Ο.Σ.Α.), τονίζει επίσης ότι η Γερμανία θα καταστεί -εξαιτίας του Brexit- “μονοκράτορας” της ΕΕ, κάτι που θα οδηγήσει σε ακόμη σκληρότερα μέτρα λιτότητας στην Ευρώπη την επόμενη δεκαετία.

Εκτιμά ότι με υποχωρήσεις στο θέμα του μεταναστευτικού και της ελεύθερης κίνησης εργαζόμενων θα μπορούσε να επέλθει συμφωνία μεταξύ ΕΕ και Βρετανίας για “αναίμακτη” έξοδο, τονίζοντας ότι αν δεν υπάρξει deal οι Βρυξέλλες θα απαιτήσουν από το Λονδίνο «και μάλιστα με πολύ σκληρό τρόπο» να πληρώσει τον λογαριασμό των 60 δισ. ευρώ, που συνεπάγεται το Brexit.

Ο ίδιος εκφράζει την πεποίθηση ότι το Brexit ενδέχεται να λειτουργήσει υπέρ της Ιρλανδίας και του Δουβλίνου, σε όρους προσέλκυσης “στρατηγείων” επιχειρήσεων και επενδύσεων, τόσο βρετανικών, όσο και πολυεθνικών, ακόμη και αν δοθούν γενναία κίνητρα για την παραμονή τους στο Λονδίνο και τη Γηραιά Αλβιώνα.

Επισημαίνει δε ότι ακόμη και με το θετικό σενάριο, που προβλέπει μεγάλο βαθμό πρόσβασης της Βρετανίας στην ενιαία αγορά, η χώρα θα έχει το 2030 ρυθμό ανάπτυξης μικρότερο κατά 5,1% σε σχέση με εκείνον που θα είχε αν δεν επέλεγε το Brexit, με την επιβάρυνση ανά νοικοκυριό να υπολογίζεται σε 3.200 λίρες.

01/04/2017 14:26
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Θεσσαλονίκη

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: