Έντονη πίεση υπέρ του Ναι και του Ερντογάν στα κατεχόμενα της Κύπρου για το δημοψήφισμα




Για πρώτη φορά στα κατεχόμενα το ΑΚΡ απέκτησε φέτος παράρτημα και με ανακοίνωσή του υπενθυμίζει ότι η ψηφοφορία για τους Τούρκους υπηκόους που θα ψηφίσουν για το δημοψήφισμα στις 16 Απριλίου θα διαρκέσει, στα κατεχόμενα, από τις 5 έως τις 9 Απριλίου.

Σύμφωνα με τον τ/κ Τύπο, στα κατεχόμενα υπάρχουν σχεδόν παντού αφίσες και μεγάλα πανό υπέρ του “ναι” στο δημοψήφισμα για τις συνταγματικές μεταρρυθμίσεις. “Για το νέο σύνταγμα η Κύπρος λέει ναι” γράφει μια γιγαντοαφίσα που κρέμεται από τον τοίχο των γραφείων του παραρτήματος του ΑΚΡ στην Λευκωσία, και όχι μόνο εκεί.

Εχει δημιουργηθεί και hashtag με το σύνθημα ΝαιΘαΚερδίσειηΚύπρος και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης υπάρχουν αντιδράσεις για το σύνθημα “Ναι! Δυνατή Τουρκία σημαίνει δυνατή τουρκική δημοκρατία Κύπρου” αντί για το “τουρκική δημοκρατία βόρειας Κύπρου”, όπως ονομάζεται το ψευδοκράτος. Η συγκεκριμένη αναφορά στο ψευδοκράτος έχει γίνει και από Τούρκους αξιωματούχους με τους Τ/κ να αντιδρούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης καυτηριάζοντας το γεγονός ότι οι Τούρκοι δεν ξέρουν καν σε ποια “χώρα” αναφέρονται.

Στην ανακοίνωση του παραρτήματος του ΑΚΡ σημειώνεται ότι η διαδικασία ψηφοφορίας για το δημοψήφισμα έχει ξεκινήσει από τις 27 Μαρτίου με κάλπες στα τελωνεία της χώρας. Εκπρόσωπος του παραρτήματος υπογράφει ο Μεχμέτ Ντεμιρτζί, ενώ στο προαναφερόμενο hashtag γίνονται αναφορές στις συνταγματικές αλλαγές (με συνθήματα) και δίδονται πληροφορίες για τη διαδικασία ψηφοφορίας.

Ο Ντεμιρτζί αναφέρθηκε και σε επενδύσεις που έχουν γίνει από την Τουρκία στα κατεχόμενα, προτάσσοντας την μεταφορά νερού ενώ σημείωσε τα έργα υποδομής στο ψευδοκράτος, την αύξηση του αριθμού των Τούρκων φοιτητών και την επιρροή της Τουρκίας στην τ/κ οικονομία. “Ολοι γνωρίζουν πολύ καλά την αγάπη του αρχηγού μας (Ρέις), του Προέδρου μας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για την Κύπρο και την αξία που δίδει στην Κύπρο ο Πρωθυπουργός μας, Μπιναλί Γιλντιρίμ”.

Στη στήλη “Επιστολή από την Αφρική” η εφημερίδα Αφρίκα δημοσιεύει και αφίσα με το σύνθημα “Ναι η Κύπρος θα κερδίσει” και την αναφορά στα “ματωμένα Χριστούγεννα” και γράφει ότι “Στην επίθεση στις 20 Δεκεμβρίου 1963 η Κύπρος είπε ναι με οτιδήποτε κόστος στην κοινωνική ύπαρξη”. Στη στήλη γράφει επίσης θα ψηφίσουν 100.000 ψηφοφόροι που βρίσκονται στα κατεχόμενα για το δημοψήφισμα στην Τουρκία. Αυτοί, προσθέτει, ψηφίζουν και για τις “εκλογές” στο ψευδοκράτος και σημειώνοντας ότι οι ψηφοφόροι στα κατεχόμενα είναι συνολικά 180.000 γράφει “πάλι μείναμε από κάτω”.

Σημειώνει επίσης ότι δικαίωμα ψήφου θα έχουν στο δημοψήφισμα και Τ/κ που έχουν την τουρκική υπηκοότητα, κάνοντας ονομαστική αναφορά στους πολιτικούς του ΚΕΕ και νυν “υπουργούς” Σουνάτ Ατούν, Κεμάλ Ντουρούστ και Ταχσίν Ερτουγρούλογλου.

Παντού, σχολιάζει η στήλη της Αφρίκα, στα κατεχόμενα βρίσκεται το “ναι” και διερωτάται που είναι το “όχι”και διερωτάται επίσης τί έγινε με την πλατφόρμα “αδελφότητας των λαών” που είχε δημιουργηθεί υπέρ του “όχι” και πότε αυτή θα ενεργοποιηθεί για το δημοψήφισμα.

Γράφει ακόμη ότι στα φυλλάδια που διανέμονται υπέρ του “ναι”, αναφορά γίνεται και στην “επιχείρηση” του 1974, όπως αναφέρεται η εισβολή.

ΚΥΠΕ – Ραλλή Παπαγεωργίου – ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 31/03/2017 13:45

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: