ΗΠΑ των ίσων αποστάσεων και με Τραμπ: Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ μίλησε με Αναστασιάδη-Ακιντζι




Του Κώστα Βενιζέλου

Μέσα σε ένα αυξανόμενο κλίμα έντασης που δημιουργεί η Άγκυρα στην Ελλάδα και την Κύπρο, επιχειρείται από τρίτους, σε διάφορα επίπεδα, να εκτονωθεί η κρίση που δημιουργείται, αν και αυτό φαντάζει επί του παρόντος ανέφικτο.

Χθες, ο νέος υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Ρεξ Τίλερσον, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη. Ακολουθώντας την πάγια πρακτική του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, της τήρησης ίσων αποστάσεων, είχε αμέσως μετά επικοινωνία με τον κατοχικό ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί, ο οποίος βρίσκεται στο Πακιστάν εκπροσωπώντας το ψευδοκράτος σε σύνοδο της Οργάνωσης Οικονομικής Συνεργασίας.

Σημειώνεται συναφώς πως η πρακτική αυτή, δηλαδή των ίσων αποστάσεων, είναι βαθιά ριζωμένη στη γραφειοκρατία του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και είναι αποτέλεσμα των πιέσεων της Άγκυρας για εξίσωση της Κυπριακής Δημοκρατίας με το κατοχικό καθεστώς. Από την επικοινωνία δεν προκύπτει οτιδήποτε καινούργιο καθώς είχε περισσότερο χαρακτήρα γνωριμίας, αν και με τη Λευκωσία ο κ. Τίλερσον είχε επαφές στο παρελθόν με την ιδιότητα του ως διευθύνοντα συμβούλου της ExxonMobil

Την ίδια ώρα, τα Ηνωμένα Έθνη επιδιώκουν να ξεπαγώσουν τη διαδικασία με παρεμβάσεις. Ο απεσταλμένος του Διεθνούς Οργανισμού, Έσπεν Μπαρθ Άιντα επανέρχεται αυτή την εβδομάδα στην Κύπρο για επαφές. Την ερχόμενη Παρασκευή θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και στη συνέχεια με τον κατοχικό ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί.

Χθες, πάντως, έφθασε στα χέρια του Γ.Γ. του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, η επιστολή του Πρόεδρου Αναστασιάδη, στην οποία εξηγεί τους λόγους του αδιεξόδου, δηλώνοντας την ετοιμότητά του για συνομιλίες.

Στο μεταξύ, η Ύπατη Εκπρόσωπος της Ε.Ε. για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής, Φεντερίκα Μογκερίνι, θα αναλάβει πρωτοβουλία για να επαναρχίσουν συνομιλίες.

Η παρέμβαση της αξιωματούχου της Ένωσης έγινε μετά από έκκληση του Γ.Γ. του ΑΚΕΛ, Άντρο Κυπριανού, τον οποίο συνάντησε χθες στις Βρυξέλλες. Για το σκοπό αυτό, η κ. Μογκερίνι θα συναντηθεί την ερχόμενη εβδομάδα με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, στο περιθώριο της συνόδου κορυφής ενώ θα επιδιώξει να έχει επαφή και με τον κ. Ακιντζί.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: