Προεδρικό σύστημα τύπου πρώην σοβιετικών δημοκρατιών ετοιμάζει ο Ερντογάν;




“Προέδρικό σύστημα αζέρικου τύπου” φοβάται η τουρκική αντιπολίτευση ότι θα εφαρμοστεί και στην Τουρκία επικρίνοντας έντονα την απόφαση του Προέδρου του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίγεφ να διορίσει τη σύζυγό του Μιχριμπάν αντιπρόεδρο της χώρας.

Μάλιστα το Αζερμπαϊτζάν χθες το βράδυ διέκοψε ακόμη και την μετάδοση του τουρκικού καναλιού FOX TV στο Αζερμπαϊτζάν επειδή ο παρουσιαστής του κεντρικού δελτίου ειδήσεων του Φατίχ Πορτακάλ επέκρινε έντονα την απόφαση Αλιγέφ.

Ο Πορτακάλ είχε σχολιάσει ως εξής την είδηση: «Στο Αζερμπαϊτζάν υπάρχει ένα σύστημα ημι-προεδρικό. Είναι ένα σύστημα που η προεδρία περνάει από την οικογένεια στην οικογένεια. Ο πρόεδρος Ιλχάμ Αλίγεφ, έκανε αντιπρόεδρο τη σύζυγό του Μιχριμπάν με ένα απλό διάταγμα. Θα μας πείτε τι σύστημα είναι αυτό; Κι όμως όσο είναι πολιτικό σύστημα η Δημοκρατία, άλλο τόσο είναι και αυτό. To αξίωμα δεν μπορεί να το αμφισβητήσει κανείς. Έχει να κάνει με τη δημοκρατική κοινωνία. Εδώ το λένε ‘αζέρικου τύπου’ προεδρία. Είναι κι αυτό ένα είδος διακυβέρνησης. Πόσο δημοκρατικό είναι, πόσο σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα, τις ελευθερίες είναι προς συζήτηση. Ήταν απλά η κυρία του, τώρα ως πρώτη αντιπρόεδρος έγινε και αξιότιμη κυρία».

Μετά από αυτές τις εξελίξεις ο Φατίχ Πορτακάλ δήλωσε: “Ο,τι είχα να πω το είπα στον αέρα”.

Πάντως ο Τούρκος Πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ συνεχάρη την Μιχριμπά Αλίγέβα για τα νέα της καθήκοντα ωστόσο πολιτικοί και ΜΜΕ στην Τουρκία θεωρούν το θέμα μέγα σκάνδαλο. Μάλιστα κάποιοι ανησυχούν ότι το «αζέρικου τύπου προεδρικό σύστημα», δεν θα αργήσει να εφαρμοστεί και στην Τουρκία, αν λάβει κανείς υπόψη τις αδελφικές σχέσεις που έχουν τα δύο κράτη. Ο αντιπρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης CHPΜπουλέντ Τεζτζάν δήλωσε: Ακριβώς αυτό είναι που θέλαμε να εξηγήσουμε. Όταν είπαμε ότι ‘το σύστημα που δίνει αρμοδιότητες σε ένα άτομο τον κάνει σουλτάνο’ μας λένε τελείωσε το 1923. Δεν υπάρχει κανένα εμπόδιο για ένα σύστημα που αύριο θα περάσει από πατέρα σε γιο”, ανέφερε.

Ο αντιπρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του CHP Ενγκίν Αλτάι ανέφερε πως είναι μια εικόνα που μπορεί να υπάρξει και στην Τουρκία. “Δεν λέω ότι μπορεί να το κάνει και ο Ταγίπ Ερντογάν. Αλλά αν έρθει άλλος μετά από μια τέτοια αλλαγή στην Τουρκία μπορεί να κάνει τον γιο του αντιπρόεδρο”, ανέφερε.

Πάντως και από το ΑΚΡ και τον Μπουρχάν Κουζού, που είναι από τους αρχιτέκτονας του συντάγματος της Τουρκίας, υπήρξε έντονη αντίδραση χαρακτηρίζοντας την ‘μη πρεπουσα’ και λανθασμένη την κίνηση Αλιγέφ. Ωστόσο είπε ότι αυτό δεν έχει να κάνει με το προεδρικό σύστημα, μπορεί να το κάνει κάποιος και σε ένα κοινοβουλευτικό σύστημα.

ΚΥΠΕ – Άννα Ανδρέου – ΤΟΥΡΚΙΑ/Κωνσταντινούπολη 23/02/2017 16:31

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: