“Μαγειρέματα” στην Ε.Ε. για τις αγορές




Στη νέα προσπάθεια μεταξύ του Ευρωκοινοβουλίου και των εθνικών κυβερνήσεων για την αναμόρφωση του ρυθμιστικού πλαισίου λειτουργίας των χρηματοπιστωτικών αγορών που αναμένεται να εκδηλωθεί αυτή την εβδομάδα αναφέρεται ανταπόκριση του Jim Brunsden από τις Βρυξέλλες στο BLOOMBERG με τίτλο «EU to Seek Deal Next Week on Overhaul of Financial-Market Rules».

Σύμφωνα με τον Sven Giegold, Γερμανό εκπρόσωπο των Πρασίνων στο Ευρωκοινοβούλιο, μεταξύ των ανεπίλυτων θεμάτων περιλαμβάνεται ο καθορισμός του βαθμού κάλυψης των συναλλαγών σε παράγωγα, που συνδέονται με την αγορά ενέργειας, και ο καθορισμός των κανόνων προστασίας των επενδυτών.

Όπως επεσήμανε ο Γερμανός Ευρωβουλευτής σε τηλεφωνική του συνέντευξη, παραμένει αβέβαιη η επίτευξη συμφωνίας στη συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί αύριο, 14 Ιανουαρίου, στο Στρασβούργο. Όπως επεσήμανε, μολονότι οι βουλευτές επιθυμούν να καλύπτει το νέο ρυθμιστικό πλαίσιο τα ενεργειακά συμβόλαια, των οποίων η χρηματιστηριακή διαπραγμάτευση γίνεται περισσότερο για κερδοσκοπικούς και όχι επενδυτικούς σκοπούς, ορισμένα κράτη κρίνουν υπερβολικά τα νέα μέτρα. Ορισμένα κράτη αντιδρούν επίσης στο αίτημα των βουλευτών να περιληφθούν στο νέο ρυθμιστικό πλαίσιο κανόνες για την προστασία των επενδυτών που αγοράζουν ασφαλιστικά προϊόντα.

Για να τεθεί σε ισχύ το νέο ρυθμιστικό πλαίσιο θα πρέπει να λάβει την έγκριση των κ-μ της ΕΕ και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ του Ευρωκοινοβουλίου και της Ελλάδας, η οποία ασκεί την Προεδρία της ΕΕ. Κατά την προηγούμενη συνάντηση, στις 18 Δεκεμβρίου, υπό την Προεδρία της Λιθουανίας, δεν κατέστη δυνατή η επίτευξη συμφωνίας. Όπως επεσήμανε ο Γερμανός Ευρωβουλευτής, Markus Ferber, «απείχαμε λίγα χιλιοστά από την επίτευξη συμφωνίας», κατά την προηγούμενη συνάντηση, προσθέτοντας ότι αναμένει τη κάποια πρόοδο στην αυριανή συνάντηση.

http://www.bloomberg.com/news/2014-01-10/eu-to-seek-deal-next-week-on-overhaul-of-financial-market-rules.html

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: