Ο Αλέξης Τσίπρας στην εφημερίδα New York Times: Η Ε.Ε. έχει καταστεί μία γερμανική Ενωση




Με αφορμή την πρόσφατη τελετή έναρξης της ελληνικής Προεδρίας, ο Andrew Higgins σε ανταπόκριση από την Αθήνα επισημαίνει ότι η τελετή κορυφώθηκε ως ένας υποτιθέμενος εορτασμός της προεδρίας της Ελλάδας στην ΕΕ, ένας εκ περιτροπής ρόλος ο οποίος φέρει μειωμένη πραγματική εξουσία, αλλά συνήθως προκαλεί υπερηφάνεια και συμβάλλει στην άμβλυνση των εγχώριων πολιτικών αντιπαραθέσεων.

Η ανταπόκριση δημοσιεύεται στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας NEW YORK TIMES, με τίτλο «Opposition Dissent Tempers Greek Attempts at Optimism».

Ωστόσο, τονίζει ο Higgins, απών από την εορταστική ομάδα ήταν ο πρωταγωνιστής ενός ελληνικού πολιτικού δράματος, το οποίο σε αντίθεση με την οδυνηρή οικονομική κατάσταση της χώρας, δεν δείχνει σημάδια άμβλυνσης. Πρόκειται για τον Αλέξη Τσίπρα, τον ηγέτη του κόμματος που οι δημοσκοπήσεις καταδεικνύουν ως το πλέον δημοφιλές αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα.

Επίσης, ο κ. Τσίπρας είναι αμείλικτος επικριτής των οικονομικών πολιτικών που φέρονται ως υπαίτιες για το ποσοστό ανεργίας ύψους 27% στη χώρα, πολιτικές που επίσης εγείρουν ελπίδες ότι η χώρα το 2014 θα καταγράψει το πρώτο έτος οικονομικής ανάπτυξης από το 2007.

Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε ότι δεν επιθυμεί να μετάσχει στην προεκλογική φιέστα του κ. Σαμαρά, ο οποίος ηγείται μιας εύθραυστης και βαθιάς αντιδημοφιλούς κυβέρνησης συνασπισμού. Ούτε, πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας, θα μπορούσε να επικροτήσει  οικονομικές πολιτικές που σε μεγάλο βαθμό υπαγορεύονται από τη Γερμανία και έχουν καταστήσει τις περικοπές στον προϋπολογισμό και άλλα μέτρα λιτότητας  ως την κύρια συνταγή για τα οικονομικά δεινά της Ευρώπης.

Συγκεκριμένα, σε συνέντευξη του στην έδρα του ΣΥΡΙΖΑ στην Αθήνα, ο κ. Τσίπρας δήλωσε στην εφημερίδα ότι η ΕΕ έχει καταστεί μια γερμανική Ένωση που έθεσε την Ελλάδα και άλλες δοκιμαζόμενες χώρες σ΄έναν πολύ άσχημο δρόμο απαιτώντας συντριπτική λιτότητα, προσθέτοντας ότι «αυτό που συμβαίνει στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια αποτελεί σπίλωση του ευρωπαϊκού  πολιτισμού».

Ο ανταποκριτής υποστηρίζει επίσης ότι υπάρχουν ενδείξεις πως οι πολιτικές της Ελλάδας θα θέσουν εκτός πορείας τις αισιόδοξες οικονομικές προβλέψεις. O οίκος αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας Fitch, σε έκθεση για την Ελλάδα που εξέδωσε τον περασμένο μήνα, χαρακτήρισε την πολιτική αστάθεια ως «αξιοσημείωτο κίνδυνο», τονίζοντας ότι «η κόπωση λόγω μεταρρυθμίσεων έχει τον αντίκτυπό της στη δημοτικότητα της κυβέρνησης συνασπισμού και οι διαρροές έχουν μειώσει την πλειοψηφία της στο Κοινοβούλιο σε μόλις 4 βουλευτές». Ανέφερε δε, ότι νέες εκλογές μπορεί να έχουν ως αποτέλεσμα μια κυβέρνηση κατά της λιτότητας και της ΕΕ.

Στο δημοσίευμα σημειώνεται επίσης ότι η οργή κατά της Γερμανίας – της οποίας η Καγκελάριος Angela Merkel ανθίσταται στην παραγραφή των ελληνικών χρεών – είναι διάχυτη σ΄ολόκληρη τη Νότιο Ευρώπη, ενώ είναι ιδιαίτερα οξεία στην Αθήνα. Στα τέλη Δεκεμβρίου, άγνωστοι οπλοφόροι άνοιξαν πυρ με πυροβόλο όπλο στην οικία του Γερμανού πρέσβη στην Αθήνα, χωρίς να σημειωθεί κανένας τραυματισμός.

Παράλληλα, την ημέρα της επίσημης ανάληψης της Προεδρίας από την Ελλάδα, το κόμμα του κ. Σαμαρά κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι έχει γνωστές διασυνδέσεις  με την τρομοκρατία. Η κατηγορία αυτή ακολούθησε την εξαφάνιση του καταδικασθέντος σε ισόβια κάθειρξη για το ρόλο του στις πολλαπλές δολοφονίες της ‘17ης Νοεμβρίου’, Χριστόδουλου Ξηρού, μια εξαφάνιση που προκάλεσε οργή στην Ουάσιγκτον και εικασίες περί αναβίωσης της πολιτικής βίας στα ελληνικά ΜΜΕ.

Σύμφωνα δε με τον Αλέξη Τσίπρα, «ο κύριος εχθρός μας, ο κύριος αντίπαλός μας είναι ο φόβος που η κυβέρνηση  και τα ΜΜΕ προσπαθούν να δημιουργήσουν για τον ΣΥΡΙΖΑ και μια αριστερή κυβέρνηση στην Ελλάδα. Αγωνιζόμαστε για μια πολύ μεγάλη αλλαγή, μια ριζοσπαστική πολιτική αλλαγή. Μπροστά από κάθε αλλαγή, υπάρχει πολύς κόσμος που φοβάται για το μέλλον».

Στην ανταπόκριση αναφέρεται επίσης ότι ο κ. Σαμαράς ευελπιστεί να διατηρηθεί στην εξουσία τουλάχιστον έως το 2016, όταν θα πραγματοποιηθούν οι επόμενες εθνικές εκλογές. Ωστόσο, σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές, με τον κύριο εταίρο του στην κυβέρνηση, το ΠΑΣΟΚ, να υπολείπεται στις δημοσκοπήσεις, μετά και από τη Χρυσή Αυγή, με τις αριστερές δυνάμεις να προετοιμάζονται για μια καλή πορεία στις ευρωεκλογές του Μαΐου και με την πρόωρη διεξαγωγή εθνικών εκλογών να φαίνεται ολοένα και πιθανότερη, η θητεία του κ. Σαμαρά μπορεί εύκολα να σταματήσει πρόωρα.

Τέλος, ο ανταποκριτής επισημαίνει ότι ο κ. Τσίπρας, πιθανός διάδοχος του κ. Σαμαρά, έχει σταματήσει τις παλαιότερες ρητορικές του για απομάκρυνση της χώρας από το ευρώ, αλλά επιθυμεί μια εκ βάθρων αναθεώρηση των δανειακών όρων της Ελλάδας, προτείνοντας τη διεξαγωγή συνόδου από την ΕΕ για το χρέος στο πρότυπο της συνόδου του Λονδίνου το 1953, όταν συμφωνήθηκε η παραγραφή μεγάλου μέρους των χρεών που όφειλε η Γερμανία πριν και μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.    

http://www.nytimes.com/2014/01/13/world/europe/opposition-dissent-tempers-greek-attempts-at-optimism.html?_r=0

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: