Επιπτώσεις πέραν των συνόρων της Ελλάδας μπορεί να έχει το ελληνικό ζήτημα, υποστηρίζει αναλυτής




Justina Crabtree, CNBC: Ο τελευταίος γύρος των διαπραγματεύσεων για το ελληνικό ζήτημα θα μπορούσε να έχει επιπτώσεις πέραν των συνόρων της Ελλάδας και να επηρεάσει την πολιτική σε όλη την ευρωπαϊκή ήπειρο, δήλωσε στο CNBC o αναλυτής της S&P Dow Jones Indices, Tim Edwards.

«Υπάρχουν συνεχή σημεία τριβής στις διαπραγματεύσεις μεταξύ της ευρωζώνης και του ΔΝΤ για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Εάν το ΔΝΤ αποσυρθεί από το πρόγραμμα, τα ευρωπαϊκά κράτη θα χρειαστεί τα ίδια να καλύψουν το κενό και να δώσουν περισσότερα χρήματα στην Ελλάδα», υπογράμμισε ο αναλυτής και πρόσθεσε ότι οι εμπλεκόμενες δεν μπορούν να καταλήξουν σε συμφωνία για το πόσο αυστηροί ή χαλαροί θα πρέπει να είναι με την Ελλάδα και κατά πόσο θα πρέπει να υπάρξει ένα είδος ελάφρυνσης.

«Όλα αυτά μπορεί να συμβούν σε ένα περιβάλλον εθνικών εκλογών σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες με τις γαλλικές εκλογές να είναι τον Απρίλιο. Ο πολιτικός προσανατολισμός στην παρούσα φάση εστιάζει στη Γαλλία. Η πιθανότητα ενός αποτελέσματος έκπληξης δεν είναι μηδενική», υπογράμμισε εκτιμώντας ότι το ελληνικό ζήτημα θα μπορούσε να αποσταθεροποιήσει το αποτέλεσμα των γαλλικών εκλογών. (How Greece could destabilize the French election)

Ελλάδα – Οικονομία – ΔΝΤ

Corina Ruhe, Bloomberg – Dijsselbloem: Η Ελλάδα πρέπει να εξυγιάνει τον προϋπολογισμό της, κι αυτό αποτελεί επίσης αίτημα του ΔΝΤ, αναφέρει σε συνέντευξή στο δίκτυο RTLZ, ο πρόεδρος του Eurogroup, J.  Dijsselbloem.

“Θα ήθελα τη συμμετοχή του ΔΝΤ, αλλά πρέπει κι εκείνοι να είναι ειλικρινείς. Και το ΔΝΤ έχει ζητήσει μεγάλες θυσίες από την Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένων δημοσιονομικών περικοπών”.

Ο κ. Dijsselbloem λέει ότι το ΔΝΤ έχει δημοσιεύσει μια πολύ ζοφερή έκθεση, η οποία στο μεταξύ είναι ξεπερασμένη. Η Ελλάδα παρουσιάζει τέσσερα συνεχόμενα τρίμηνα οικονομικής ανάκαμψης. Όπως δήλωσε το ΔΝΤ, η Ελλάδα δεν θα εκπληρώσει τους στόχους δημοσιονομικού πλεονάσματος που έχει θέσει η Ευρώπη. (IMF Must Be Honest About Its Demands for Greece: Dijsselbloem)

 Reuters / Le Figaro –Η Ελλάδα επιθυμεί την ολοκλήρωση της “αξιολόγησης” του σχεδίου βοήθειας, προκειμένου να μπορέσει να επωφεληθεί του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ αλλά δεν πρόκειται να υποχωρήσει σε “παράλογες” απαιτήσεις του ΔΝΤ για νέα μέτρα λιτότητας μετά το τέλος του προγράμματός της το 2018, είπε την Τρίτη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

“Η κυβέρνηση προσβλέπει σε μια συμφωνία που θα έχει ως αποτέλεσμα τη συμμετοχή της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ”, δήλωσε ο Δημ. Τζανακόπουλος στον Τύπο. “Η θέση της κυβέρνησης είναι σαφής και έχει επιβεβαιωθεί κατηγορηματικά (…) στόχος μας είναι να μην υποχωρήσουμε σε “παράλογες” απαιτήσεις του ΔΝΤ, που επιμένει στη θέσπιση προληπτικών μέτρων λιτότητας, όταν θα έχει τελειώσει το πρόγραμμα”, πρόσθεσε. Στην ετήσια έκθεσή του, οικονομικής πολιτικής της Ελλάδας, το ΔΝΤ κάλεσε την Αθήνα να μειώσει το αφορολόγητο και να εξορθολογήσει τις συνταξιοδοτικές δαπάνες. Την Τρίτη, η  απόδοση των ελληνικών διετών ομολόγων ξεπέρασε κατά πολύ τις 100 μονάδες βάσης, σχεδόν κατά 10%. (La Grèce ne cèdera pas à des exigences du FMI) 

Silvia AmaroCNBC – Ίσως πλησιάζουμε σε μία ακόμη αποφασιστικά μοιραία στιγμή μεταξύ Ελλάδας και  διεθνών πιστωτών της. Από τη μία πλευρά, οι Ευρωπαίοι πιστωτές ζητούν από την Ελλάδα περαιτέρω μέτρα λιτότητας ως αντάλλαγμα για νέα κονδύλια. Από την άλλη, η ελληνική κυβέρνηση αγωνίζεται να βρει την ισορροπία ώστε να είναι ικανοποιημένοι ψηφοφόροι και πιστωτές. Χωρίς φρέσκο χρήμα, η Ελλάδα θα δυσκολευτεί να αποπληρώσει τους πιστωτές της το καλοκαίρι, εγείροντας νέους φόβους ότι η Αθήνα μπορεί να καταλήξει σε αθέτηση του χρέους, βγαίνοντας θεωρητικά από το ευρώ.

“Το τρέχον αδιέξοδο έχει δημιουργηθεί ουσιαστικά επειδή η Ελλάδα δεν υλοποιεί  όλα τα προαπαιτούμενα  (μέτρα λιτότητας που η Ελλάδα δεσμεύτηκε να υλοποιήσει ώστε να ολοκληρώσει το πρόγραμμα διάσωσης)” δήλωσε στο CNBC αξιωματούχος πλησίον των συνομιλιών διάσωσης, που ζήτησε να μην κατονομαστεί εξαιτίας της αμφιλεγόμενης φύσης του ζητήματος.

Τα διετή ελληνικά ομόλογα αυξήθηκαν το πρωί της Τρίτης σχεδόν κατά 10% – το υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο της περασμένης χρονιάς, όταν υπήρχαν παρόμοιες εντάσεις μεταξύ Ε.Ε. και Ελλάδας. Ορισμένοι αναλυτές είπαν ότι η άνοδος της Τρίτης ήταν αναμενόμενη εξαιτίας του διχασμού με το ΔΝΤ σχετικά με το είναι καλύτερο για την Ελλάδα.

Τα προηγούμενα οκτώ χρόνια, η Ελλάδα έπρεπε να κάνει μια σειρά οδυνηρών περικοπών και μεταρρυθμίσεων για να διορθώσει την οικονομία της και να συνεχίσει να λαμβάνει τις δανειακές δόσεις ώστε να εξυπηρετεί το χρέος της. Το ΔΝΤ στην έκθεση του τη Δευτέρα, αναφέρει ότι οι “περισσότεροι διευθυντές του συμφώνησαν ότι σε αυτήν τη φάση,  η Ελλάδα δεν χρειάζεται περαιτέρω δημοσιονομική εξυγίανση, με δεδομένη την έως τώρα εντυπωσιακή προσαρμογή, που αναμένεται μεσοπρόθεσμα να φέρει το πρωτογενές πλεόνασμα περίπου στο 1,5% του ΑΕΠ, ενώ άλλοι διευθυντές τάσσονται υπέρ επίτευξης πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ ως το 2018.

“Ωστόσο, αυτή η διαφοροποίηση συμβαδίζει με τα διεθνή πρότυπα, δήλωσε ο αξιωματούχος στο CNBC. Η παρούσα στασιμότητα εντοπίζεται κυρίως μεταξύ Ευρωπαίων πιστωτών και Ελλάδας. Οι πρώτοι θέλουν να υλοποιήσει η Ελλάδα μεταρρυθμίσεις στα εργασιακά,  αγορά προϊόντων  και στον ενεργειακό τομέα, καθώς και υψηλότερο δημοσιονομικό πλεόνασμα, ενώ ο υπόλοιπος κόσμος θα είναι ευτυχής να δείξει μεγαλύτερη επιείκεια στην Αθήνα καθώς έχει τα δικά του προβλήματα.

Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι θέλουν επίσης μια συμφωνία για τη δημοσιονομική στρατηγική της χώρας μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος διάσωσης το 2018. Αυτό σημαίνει ότι οι πιστωτές θέλουν από την  Ελλάδα νομοθέτηση μέτρων που θα υλοποιηθούν μόνο μετά το 2018 και ως εκ τούτου, αυτό δεν σημαίνει περαιτέρω λιτότητα προς το παρόν. Τέτοια μέτρα είναι καίριας σημασίας για τους Ευρωπαίους πιστωτές ώστε να έχουν εγγυήσεις που θα τους επιτρέψουν να μειώσουν το χρέος της Ελλάδας

“Αν δεν επιτευχθεί μια συμφωνία, το ευρωπαϊκό εκλογικό  χρονοδιάγραμμα θα καταστήσει αδύνατη όποια συμφωνία ως το καλοκαίρι. Αυτό θα μας φέρει  επικίνδυνα κοντά στην επόμενη ελληνική αποπληρωμή προς τους πιστωτές, ύψους 10,5 δις ευρώ”, αναφέρει σε κείμενό του την περασμένη εβδομάδα, ο Claus Vistesen, επικεφαλής οικονομολόγος για την ευρωζώνη της  Pantheon Macroeconomics.

“Η εμπειρία μας λέει ότι η μετάθεση του ζητήματος την τελευταία στιγμή, παροτρύνει τους πολιτικούς να παίξουν παιχνίδια μικροπολιτικής με αρνητικές συνέπειες για την οικονομία”, προσθέτει ο αναλυτής. Όπως τόνισε ο αξιωματούχος, “το έχουμε δει αυτό το έργο πολλές φορές πριν”. Χωρίς την υλοποίηση μεταρρυθμίσεων από την Ελλάδα, οι επόμενες εκταμιεύσεις κινδυνεύουν. Χωρίς νομοθέτηση μέτρων για μετά το πρόγραμμα, δεν υπάρχει ελάφρυνση του χρέους. Χωρίς μια ξεκάθαρη συμφωνία για το χρέος, το ΔΝΤ δεν θα συμμετέχει στο πρόγραμμα, τουλάχιστον οικονομικά – κάτι που επιθυμούν χώρες όπως Γερμανία, Αυστρία, Ολλανδία και Φινλανδία. “Η υπομονή, ιδίως στη Γερμανία, εξαντλείται”, αναφέρει στη μελέτη του ο Vistesen.

“Η Ελλάδα μπορεί να εκδιωχθεί από την ευρωζώνη, αλλά θεωρούμε ότι αυτήν τη φορά, η Ε.Ε. θα σπρώξει τον ΣΥΡΙΖΑ στην κόψη του ξυραφιού με μεγαλύτερη ταχύτητα.  Δεν θα είναι εύκολα διαχειρίσιμο “ένα διάλειμμα” της Ελλάδας από το ευρώ, αλλά ορισμένοι Ευρωπαίοι πολιτικοί μπορεί να το προτιμούν”, προσθέτει ο οικονομολόγος. Ένα τέτοιο αδιέξοδο μπορεί αποτελέσει άλλη μία τροχοπέδη για την οικονομία, ιδίως τη στιγμή  που η Αθήνα προσπάθησε να αποφύγει την ύφεση στο δεύτερο μισό του 2016. “Η αβεβαιότητα σχετικά με την συμμετοχή της Ελλάδος στο ευρώ, το πρώτο μισό του 2015, κλόνισε σοβαρά την οικονομία.

Οι εκροές καταθέσεων από τους χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς με έδρα την Αθήνα, θα είναι ένα πρώτο σήμα ότι οι αγορές ανησυχούν για την έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη”, προσθέτει ο Vistesen.  Αν Ελλάδα και Ε.Ε. δεν συγκλίνουν περισσότερο τις επόμενες εβδομάδες, θα πρέπει να ετοιμαστούμε ξανά για το ίδιο σενάριο. (Greece, the never-ending crisis in Europe)

Ελλάδα – Χρέος – ΔΝΤ

LOUISA GOULIAMAKIAFP – Η Ε.Ε. δεν τροποποίησε την Τρίτη τη διάγνωσή της για την ελληνική οικονομία, παρά την κριτική του ΔΝΤ, που ανησυχεί για τη βιωσιμότητα του χρέους των Αθηνών, και απαιτεί από τους Ευρωπαίους νέα μέτρα ελάφρυνσής του.

“Συνεχίζουμε να θεωρούμε ότι οι δεσμεύσεις στο πλαίσιο του προγράμματος βοήθειας, είναι έγκυρες και φιλόδοξες”, δήλωσε η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, A. Breidthardt, κατά την τακτική δημοσιογραφική ενημέρωση. 

Σύμφωνα με την έκθεση του ΔΝΤ, που δεν έχει ακόμα δημοσιοποιηθεί αλλά περιήλθε στην κατοχή του AFP, οι ομάδες του Ταμείου εκτιμούν το ελληνικό χρέος “απολύτως μη βιώσιμο” μακροπρόθεσμα,  και καλούν τους Ευρωπαίους να κάνουν περισσότερα για να μειώσουν την υπερχρέωση των Αθηνών. 

Αυτή η ζοφερή διάγνωση υπονομεύει κατά βάση, την οικονομική συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα βοήθειας της Ελλάδας από τους Ευρωπαίους το 2015 – την οποία η Γερμανία θεωρεί απαραίτητη –  καθώς το Ταμείο χορηγεί δάνεια μόνο σε χώρες το χρέος των οποίων θεωρείται “βιώσιμο”.

“Φαίνεται ότι υπάρχουν διαφωνίες όχι μόνο μεταξύ του ΔΝΤ και των Ευρωπαϊκών θεσμών, αλλά επίσης στους κόλπους του ίδιου του ΔΝΤ”, διαπίστωσε ο Έλληνας κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δ. Τζανακόπουλος κατά τη δημοσιογραφική ενημέρωση. “Γι’ αυτό, εμείς λέμε ότι όλα τα μέρη πρέπει, και ιδίως το ΔΝΤ,  να σταματήσουν να προκαλούν μη δικαιολογημένες καθυστερήσεις” που εμποδίζουν την ολοκλήρωση της αξιολόγησης των μεταρρυθμίσεων, για τις οποίες έχει δεσμευτεί η ελληνική κυβέρνηση στο πλαίσιο του προγράμματος βοήθειας, πρόσθεσε.

Εδώ και εβδομάδες, η Αθήνα κατηγορεί το ΔΝΤ ότι θέτει εμπόδια που καθυστερούν τη διαδικασία, παίζοντας διπλό παιχνίδι, απαιτώντας από τη μία ελάφρυνση του ελληνικού χρέους και χαμηλότερους δημοσιονομικούς στόχους για την Αθήνα, κι από την άλλη καλώντας σε νέο γύρο λιτότητας. Διατηρώντας σκληρή γραμμή έναντι των Αθηνών, η Γερμανία έχει δημόσια αντιταχθεί σε νέα ελάφρυνση του ελληνικού χρέους και απορρίπτει κάθε καταστροφική πρόγνωση για τα δημοσιονομικά της χώρας. (Dette grecque: l’UE persiste malgré les critiques du FMI)

CATHERINE CHATIGNOUX, Les Echos – Η διάγνωση σχετικά με το μη βιώσιμο ελληνικό χρέος δεν γίνεται αποδεκτή από  όλους εντός του ΔΝΤ, και εξηγεί την αναποφασιστικότητα του θεσμού έναντι της συμμετοχής στο τρίτο πρόγραμμα στήριξης της χώρας.

Το ΔΝΤ αποκάλυψε την Τρίτη ότι τα Κράτη – μέλη του θεσμού δεν συμφωνούν πάνω στη στρατηγική που πρέπει να ακολουθήσουν έναντι της Ελλάδας. Αν “η πλειοψηφία” των 24 διευθυντών του διοικητικού συμβουλίου – που εκπροσωπούν τις 189 χώρες – μέλη του Ταμείου, έχει εγκρίνει τη διάγνωση του ΔΝΤ που κάνει λόγο για ένα χρέος “μη βιώσιμο”, που απαιτεί μια ταχεία ελάφρυνση, “ορισμένοι” η εθνικότητα των οποίων δεν προσδιορίζεται στην ανακοίνωση, εξέφρασαν διαφορετική άποψη, αναφέρει την Τρίτη το ΔΝΤ.

Η έκθεση πάνω στην ελληνική οικονομία που συντάχθηκε από τις τεχνικές ομάδες του Ταμείου και υποβλήθηκε προς έγκριση στο Διοικητικό Συμβούλιο, επισημαίνει ότι με βάση το τρέχον πρόγραμμα προσαρμογής, η μακροπρόθεσμη ανάπτυξη στην Ελλάδα, δεν αναμένεται να υπερβεί το 1%, ενώ το πρωτογενές δημοσιονομικό πλεόνασμα, αναμένεται να σταθεροποιηθεί γύρω στο 1,5%, χωρίς να υπάρχει ανάγκη εφαρμογής επιπρόσθετων μέτρων λιτότηταςΤο δημόσιο χρέος το οποίο στο τέλος του 2015, ανήλθε σε 179% του ΑΕΠ, εκτιμάται “μη βιώσιμο”, και πρέπει να ελαφρυνθεί, καθώς οι αποδόσεις πρέπει να διαμορφωθούν ανάλογα με την προβλεπόμενη ανάπτυξη της χώρας μακροπρόθεσμα.

Οι χώρες που αντιτίθενται στο γενικό αίσθημα, προέρχονται αναμφίβολα από την Ε.Ε., όπως η Γερμανία ή οι χώρες του Βορρά της Ένωσης, αλλά ενδεχομένως μπορεί να είναι αναδυόμενες οικονομίες που παραπονιούνται εδώ και μήνες ότι το ταμείο δίνει υπερβολικά πολλά χρήματα στην Ελλάδα. Σε κάθε περίπτωση τάσσονται υπέρ του στόχου ενός πρωτογενούς πλεονάσματος πολύ πάνω του 3,5%, ποσοστό που περιλαμβάνεται στο τρέχον πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας. Επιπλέον, φαίνεται ότι δεν θεωρούν απαραίτητη την περαιτέρω μείωση του ελληνικού χρέους, εκτιμώντας ότι η χώρα είναι σε θέση να αποπληρώνει τα ποσά που οφείλει κατά τα επόμενα έτη.

Αυτές οι διαφορές στους κόλπους του διοικητικού συμβουλίου εξηγούν γιατί το ΔΝΤ δεν έχει λάβει την απόφαση για τη συμμετοχή του στο τρίτο πρόγραμμα βοήθειας, ύψους 86 δις ευρώ, που υιοθετήθηκε από τους Ευρωπαίους το περασμένο καλοκαίρι, κυρίως για να βοηθηθεί η Ελλάδα στην εξυπηρέτηση του χρέους της.

Το Ταμείο θεωρητικά, δεν μπορεί να συμμετέχει στη χρηματοδότηση  προγράμματος βοήθειας, παρά μόνο αν το χρέος της χώρας είναι βιώσιμο. Κατά συνέπεια, το Ταμείο φαίνεται ότι θα αναμένει περαιτέρω μέχρι να ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση του τρέχοντος προγράμματος βοήθειας, που κι η ίδια σκοντάφτει στις διαφορετικές απόψεις μεταξύ Ευρωπαίων και ελληνικής κυβέρνησης, πάνω στο μέγεθος της δημοσιονομικής προσπάθειας των επόμενων ετών. (Le FMI divisé sur la stratégie à adopter vis-à-vis de la Grèce)

Γερμανία – Ρωσία – Ουκρανία

Madeline Chambers, REUTERS: Η Γερμανίδα Καγκελάριος, Angela Merkel σε τηλεφωνική της επικοινωνία με τον Ρώσο πρόεδρο, V. Putin  του ζήτησε να ασκήσει επιρροή στους αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία προκειμένου να σταματήσει η βία στην περιοχή. Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ότι υπάρχει ανάγκη για νέες προσπάθειες κατάπαυσης του πυρός, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης.

«Η Γερμανίδα Καγκελάριος και ο Ρώσος πρόεδρος συμφώνησαν ότι θα πρέπει να γίνουν νέες προσπάθειες για να διασφαλιστεί η εκεχειρία και ζήτησαν από τους υπουργούς εξωτερικών και τους συμβούλους τους να βρίσκονται σε στενή συνεργασία», υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Steffen Seibert.

Από την πλευρά του, το Κρεμλίνο σχολιάζοντας την τηλεφωνική επικοινωνία των δύο ηγετών ανακοίνωσε ότι «διατυπώθηκαν σοβαρές ανησυχίες σε σχέση με την κλιμάκωση των ένοπλων συγκρούσεων και τις ανθρώπινες απώλειες». (Merkel urges Putin to help end violence in eastern Ukraine)

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: