Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων του Σαββάτου: Πρωτοσέλιδοι τίτλοι




Η κρίση που ξέσπασε τις σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας μετά την απόφαση για τους οκτώ αξιωματικούς που κατέφυγαν στην Ελλάδα μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα, η γνωμάτευση των νομικών συμβούλων για το καθεστώς συμμετοχής της Κυπριακής Δημοκρατίας στη Διάσκεψη για την Κύπρο, η επιδίκαση €3 εκατ. για ιατρική αμέλεια από τις νοσηλευτικές υπηρεσίες του κράτους, ο νόμος για διευκόλυνση καταβολής οφειλών στο Φόρο Εισοδήματος και οι νέες αντιπαραθέσεις για το ΓΕΣΥ είναι τα κύρια θέματα που προβάλλει σήμερα στα πρωτοσέλιδά του ο κυπριακός Τύπος.

Η «Αλήθεια», με κύριο τίτλο «Πάγωσε η Κύπρος από την κρίση που ξέσπασε στις σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας, γράφει ότι πάγωσε η Λευκωσία από την ξαφνική επιδείνωση στις σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας μετά την απόφαση του Αρείου Πάγου να σταματήσει την έκδοση στην Τουρκία των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών που κατέφυγαν στην Ελλάδα μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία. Αλλού κάνει λόγο για ιστορική μέρα για τη Λάρνακα αφού ξεκίνησε η αποξήλωση των δεξαμενών πετρελαίου. Σε άλλο θέμα γράφει ότι σε νέα εποχή εισέρχεται από τα μεσάνυχτα το λιμάνι Λεμεσού, αφού περνά στα χέρια των αναδόχων.

Η «Σημερινή», υπό τον τίτλο «Νυν και αεί η Κυπριακή Δημοκρατία», αποκαλύπτει τη γνωμάτευση των νομικών συμβούλων Lowe-Pellet για τη Διάσκεψη της Γενεύης, η οποία γράφει ότι δεν κινδυνεύει η Κυπριακή Δημοκρατία από τη μη διακριτική συμμετοχή της στη Διάσκεψη. Σε άλλο θέμα φιλοξενεί συνέντευξη του Δρος Νίκου Σκορδή, ο οποίος αναφέρει ότι η αλλαγή φύλου στην Κύπρο δεν είναι πλέον ταμπού. Σε άλλο θέμα αναφέρεται σε οργή Άγκυρας κατά Αθήνας για τη μη έκδοση των οκτώ στρατιωτικών.

Ο «Φιλελεύθερος», με κύριο τίτλο «€3 εκατ. για ιατρική αμέλεια», μετά από δεκαετή δικαστική διαμάχη, το δικαστήριο δικαίωσε 17χρονη πλέον και τους γονείς της οι οποίοι μετά από πρωτοφανή ιατρική αμέλεια που επέδειξαν οι νοσηλευτικές υπηρεσίες του κράτους υπέστη ως νεογνό εγκεφαλική αιμορραγία και δεν μπορεί να ζήσει ποτέ μια φυσιολογική ζωή. Σε άλλο θέμα γράφει ότι σοκάρουν τα στοιχεία για τους ανήλικους μαθητές και στρατιώτες, που ενεπλάκησαν στα ναρκωτικά και εντοπίστηκαν από την Αστυνομία κατά το 2016, αφού αφορούν 48 μαθητές και 39 στρατιώτες. Αλλού γράφει ότι ωρύονται στην Άγκυρα μετά την απόφαση της ελληνικής Δικαιοσύνης να μην εκδώσει τους οκτώ Τούρκους στρατιωτικούς και απειλούν την Ελλάδα με πλημμύρες προσφύγων.

Η «Χαραυγή» έχει κύριο τίτλο «Καμιά ευκολία στους φοροφυγάδες» και γράφει για εξόφληση οφειλών στο Φόρο Εισοδήματος με δόσεις για διευκόλυνση και ανακούφιση των οφειλετών αλλά όχι και των φοροφυγάδων, αφού μπήκε φρένο σε αυτό το ενδεχόμενο από τη Βουλή, με μόνη διαφωνία από το ΔΗΣΥ, κατόπιν πρωτοβουλίας του ΑΚΕΛ. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι άρχισε το ξήλωμα των εγκαταστάσεων πετρελαιοειδών στη Λάρνακα ύστερα από 45 χρόνια. Αλλού γράφει ότι το ΑΚΕΛ κάλεσε τον Υπουργό Υγείας να απευθύνει την έκκλησή του στην Κυβέρνηση ΔΗΣΥ, ώστε τομέας της Υγείας να μείνει εκτός πολιτικών σκοπιμοτήτων.

Η αγγλόγλωσση “Cyprus Mail” στο κύριο θέμα της γράφει «Αηδιασμένος και κουρασμένος από τις πολιτικές σκοπιμότητες» γράφει ότι ο Υπουργός Υγείας είπε στα κόμματα να σταματήσουν να υποκρίνονται ότι υποστηρίζουν το ΓΕΣΥ και να περάσουν τις σχετικές νομοθεσίες. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι την ώρα που η Κύπρος διάγει τις ψυχρότερες ημέρες του έτους, η αστυνομία προειδοποιεί του οδηγούς να αποφεύγουν τις αχρείαστες μετακινήσεις λόγω της χιονόπτωσης στους δρόμους. Αλλού γράφει ότι αρχίζει η αντίστροφη μέτρηση στην Πάφο για τις πολιτιστικές εκδηλώσεις της πολιτιστικής πρωτεύουσας.

ΚΥΠΕ – Θάλεια ΝεοφύτουΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 28/01/2017 09:23  

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: