Εγινε ένα μικρό θετικό βήμα στη Γενεύη: Επιτρέπει έστω και συγκρατημένη αισιοδοξία…




Του ΝΕΟΦΥΤΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ

Η λύση του Κυπριακού αργεί. Η Διάσκεψη της Γενεύης επιβεβαίωσε ότι το χάσμα που χωρίζει τις δύο πλευρές σε πολλές βασικές πτυχές του προβλήματος είναι μεγάλο και θα χρειαστούν μεγάλες και επίμονες προσπάθειες στο άμεσο μέλλον για να υπερπηδηθούν όλα τα εμπόδια και να υπάρξει κατάληξη, ώστε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο λύσης να πάει σε δημοψήφισμα με πιθανότητες έγκρισης από τον κυπριακό λαό.

Στη Γενεύη, όμως, έγινε ένα μεγάλο θετικό βήμα. Καθώς για πρώτη φορά σε μια Διεθνή Διάσκεψη – δεν ήταν πενταμερής με τον τρόπο που εξελίχθηκε η Διάσκεψη και την ουσιαστική συμμετοχή σε αυτήν και της Ευρωπαϊκής Ενωσης σε ανώτατο επίπεδο – άνοιξε η συζήτηση για τις δύο πτυχές – αγκάθια. Της Ασφάλειας/Εγγυήσεων και του Εδαφικού. Ασχέτως αν έγινε μόνο κατάθεση θέσεων και οι πρώτες συζητήσεις αφορούσαν τις γνωστές, εν πολλοίς, θέσεις και των δύο πλευρών. Ηταν θετικό βήμα γιατί:

Στο θέμα της Ασφάλειας και των Εγγυήσεων για πρώτη φορά, μετά το 1960 που συνομολογήθηκε και υπογράφηκε η Συνθήκη Εγγυήσεων, κάθισαν στο τραπέζι των συζητήσεων και οι τρεις εγγυήτριες δυνάμεις και ξεκίνησαν τον διάλογο για την κατάργηση του αναχρονιστικού εκείνου συστήματος και προώθησης μιας νέας αποτελεσματικής φόρμουλας που θα εγγυάται αποτελεσματικά την ασφάλεια και των δύο πλευρών στο νησί. Αλλά θα είναι, συγχρόνως και εντός των πλαισίων του ευρωπαϊκού κοινοτικού κεκτημένου που ισχύει σε όλα τα κράτη – μέλη ης ΕΕ.

Διόλου τυχαία, η πιο έντονη συζήτηση εντός της Διάσκεψης ήταν, σύμφωνα με πληροφορίες που διέρρευσαν, μεταξύ του προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Η ΕΕ δεν μπορει να δεχθεί στρατιωτικές εγγυήσεις και δικαιώματα επέμβασης από μια τρίτη χώρα σε ένα κράτος – μέλος της και αυτό ήθελε να διαμηνύσει με την παρουσία της στη Διάσκεψη διά του προέδρου Κομισιόν και της υπεύθυνης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Ασφάλειας Φ. Μογκερίνι. Αυτή η παρουσία θα συνεχιστεί και στις συζητήσεις που θα ακολουθήσουν σε τεχνοκρατικό επίπεδο αλλά και στη νέα Διάσκεψη που αναμένεται να συγκληθεί σε επίπεδο πολιτικών ηγεσιών.

Στο Εδαφικό έγινε για πρώτη φορά κατάθεση χάρτη στα Ηνωμένα Εθνη και από την τουρκοκυπριακή πλευρά που μέχρι τώρα σε όλη την ιστορική διαδρομή του Κυπριακού, έδειχνε προθέσεις και ποσοστά αλλά απέφευγε την υποβολή χάρτη. Βέβαια, αυτός ο χάρτης κρίνεται απαράδεχτος από την ελληνοκυπριακή πλευρά καθώς δεν προνοεί το κριτήριο της επιστροφής τουλάχιστον 90,000 εκτοπισμένων Ελληνοκυπρίων, όπως προνοούσε και το σχέδιο Αναν και ήταν η προϋπόθεση που είχε τεθεί από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη. Το ποσοστό εδάφους όμως (29,2%) που πρότειναν οι Τ/κ επιτρέπει την έναρξη ουσιαστικών συζητήσεων για να επιλυθεί και αυτή η δύσκολη πτυχή.

Επιβεβαίωση διαφορών έγινε και σε ζητήματα που άπτονται άλλων πτυχών του Κυπριακού. Όμως η Γενεύη, με τις αναβαθμισμένες παρουσίες και τη δημοσιότητα που έλαβε η Διάσκεψη, έχει ανοίξει ένα καινούριο δρόμο που επιτρέπει έστω και συγκρατημένη αισιοδοξία…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: