Δημιουργούν εικόνες συγκλίσεων και παραπλανούν




Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Τη σκυτάλη από τον Αχμέτ Νταβούτογλου, πήρε ο λεγόμενος υπουργός Εξωτερικών του κατοχικού καθεστώτος, Οζντίλ Ναμί, παρουσιάζοντας δημόσια την εικόνα, ότι βρισκόμαστε πολύ κοντά σε συμφωνία για το κοινό ανακοινωθέν.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται όπως πληροφορούμαστε και πρέσβεις ξένων χωρών που υπηρετούν στη Λευκωσία. Με την αισιόδοξη αυτή εικόνα δεν συμφωνεί η κυπριακή κυβέρνηση, η οποία παραπέμπει στις θέσεις της τουρκικής πλευράς, όχι μόνο τις προφορικές αλλά και  αυτές που κατέθεσε γραπτώς.

Είναι προφανές πως, τουλάχιστον για αυτή την περίοδο και όσο στην Τουρκία είναι ρευστή η πολιτική κατάσταση, δύσκολα μπορεί κάποιος να είναι αισιόδοξος. Οι Νταβούτογλου και Ναμί και ένας αριθμός δυτικών διπλωματών, έχουν μια άλλη προσέγγιση και δεν επηρεάζονται από τις εξελίξεις στην Τουρκία.

Ο Ναμί, δήλωσε  ότι στο κοινό ανακοινωθέν, οι δυο πλευρές  βρίσκονται πολύ κοντά για συμφωνία και ότι συνεχίζει να υπάρχει πρόβλημα μόνο σε δύο σημεία. Ο Οζντίλ Ναμί, που συμμετείχε σε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης, υποστήριξε πως πιστεύει ότι μέχρι το τέλος του τρέχοντος μηνός θα μπορέσει να βγει το «κοινό κείμενο» που θα ξεκινήσει τις απευθείας διαπραγματεύσεις. 

Επιχείρησε δε να δώσει και στοιχεία από τις συγκλίσεις επί του περιεχομένου του κοινού ανακοινωθέντος. Αναφέρθηκε στα θέματα της εφαρμογής των ισχυόντων της ΕΕ στο σύνολο του νησιού «και της συνέχισης των δύο κοινοτήτων»(;). Στο κοινό κείμενο υπάρχουν αποφάσεις που απαιτούν μεγάλο θάρρος, είπε για να προσθέσει ότι . οι συνομιλίες σε ορισμένα σημεία μπλόκαραν σε κάποιες λέξεις. Ισχυρίσθηκε πως η επίσκεψη του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου στα κατεχόμενα «μας βοήθησε να ξεπεράσουμε κάποια θέματα».

Ο εκπρόσωπος του κατοχικού καθεστώτος, αναφέρθηκε και σε πτυχές του Κυπριακού που δεν θα περιλαμβάνονται στο κοινό ανακοινωθέν, όπως το εδαφικό. Είναι ενδιαφέρουσες οι απόψεις του και ο τρόπος που προσεγγίζει το θέμα.

Ο Ναμί, ανέφερε ότι «θα γίνει κάποια ρύθμιση εδαφών με την ουσιαστική λύση», χωρίς να επεκτείνεται περαιτέρω. Πρόσθεσε ότι  «θα εξασφαλίσουν έσοδα με την ανταλλαγή, την αποζημίωση και με την επιστροφή ορισμένων παλαιών ακινήτων, που έμειναν στο βορρά. Πέραν αυτού, θα αποκτήσουν( εννοεί τους Ελληνοκύπριους) τη δυνατότητα εμπορίου με την Τουρκία. Θα αποκτήσουν τη δυνατότητα χρησιμοποίησης του εναερίου χώρου και της θάλασσας της Τουρκίας και θα επωφεληθούν από την επενδυτική δύναμη της Τουρκίας. Το κυπριακό, εδώ και μισό αιώνα, είναι στην ημερήσια διάταξη των Η.Ε. και το Μάρτιο του 2014 θα γίνουν ακριβώς 50 χρόνια. Στα Η.Ε. επικρατεί πλέον το συναίσθημα του ‘φθάνει πια’. Ενδέχεται το Μάρτιο του 2014 ή τον Απρίλιο-Μάιο του 2014 να γίνει ένα δημοψήφισμα». 

Ο Ναμί ισχυρίσθηκε πως τώρα πλέον έχει αλλάξει η ατμόσφαιρα στην ελληνοκυπριακή πλευρά, που είχε πει «όχι» στο δημοψήφισμα για το σχέδιο Ανάν και ότι πίσω από αυτό υπάρχει η βαθιά οικονομική κρίση που αντιμετωπίζει τόσο η «νότια Κύπρος» όσο και η Ελλάδα, αλλά και από την άλλη και η Ουάσιγκτον, τα τελευταία 10 χρόνια, βρισκόταν στο κύκλωμα όσο ποτέ άλλοτε για την έναρξη των διαπραγματεύσεων.

Την ίδια ώρα που παρακολουθούνται, συνέχισε, με προσοχή στη διεθνή σκηνή οι εξελίξεις για τις ενεργειακές πηγές στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, για την εξόρυξη, για το μοιρασμό και για τη διανομή, τώρα τα βλέμματα έχουν στραφεί στη κινητοποίηση που άρχισε με τις ενέργειες των Ηνωμένων Εθνών, το Σεπτέμβριο, αναφορικά με την επίλυση του κυπριακού. 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: