Από την Κρήτη, ξεκίνησε η στροφή του Αλέξη Τσίπρα προς τον «σίγουρο» σοσιαλισμό




Γράφει ο Ανδρέας Τσιλογιάννης

Ηράκλειο Τρίτη 21 Δεκεμβρίου 2016 και ώρα 10:30.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός προσγειώνεται στο αεροδρόμιο «Νικόλαος Καζαντζάκης» στο Ηράκλειο.

Αρχίζει επίσημα η διήμερη περιοδεία του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και βουλευτή Ηρακλείου και επικεφαλής στο ψηφοδέλτιο του νομού κ. Αλέξη Τσίπρα στο Ηράκλειο και στον Άγιο Νικόλαο.

Ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ και πρωθυπουργός της χώρας Αλέξης Τσίπρας,  «πατάει» το χώμα της εκλογικής του περιφέρειας, μετά από διάστημα απουσίας ενός και μισού χρόνου, καθώς τελευταία φορά είχε επισκεφθεί τον Νομό Ηρακλείου τον Σεπτέμβριο του 2015 κατά την προεκλογική τότε περίοδο, ως υποψήφιος Πρωθυπουργός αλλά και υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στο Ηράκλειο.

Από το Ηράκλειο κατάγεται και ο τότε αντίπαλός του για την πρωθυπουργία κ. Βαγγέλης Μεϊμαράκης, υποψήφιος της Νέας Δημοκρατίας στο ψηφοδέλτιο του νομού Ηρακλείου.

Η επιλογή της βουλευτικής υποψηφιότητας και διατήρηση της έδρας του Αλέξη Τσίπρα στην εκλογική ενότητα του Ηρακλείου στις εκλογές του Σεπτέμβρη του 2015, γίνεται για σημαντικούς πολιτικούς λόγους.

Η διατήρησης της έδρας στο Νομό Ηρακλείου από τον Έλληνα πρωθυπουργό, δείχνει  την θέληση και προσπάθειας εκλογικής δέσμευσης ενός κόσμου, κόσμος ο οποίος παραδοσιακά στηρίζει τον δημοκρατικό κεντρώο χώρο, εκφράζεται στις τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις με τον Αλέξη Τσίπρα, καθώς δεν επιθυμεί την επικράτηση της δεξιάς, ακόμα και αν επικεφαλής της συντηρητικής παράταξης βρίσκεται οικογένεια με καταγωγή από την Κρήτη.

Τυχαίνει να ζω στο Ηράκλειο, γεννημένος και μεγαλωμένος στην πρωτεύουσα της Κρήτης, γνωρίζοντας την ανθρωπογεωγραφία του νομού, αλλά και  να έχω πλήρη εικόνα τόσο της διαδρομής του Ηρακλειώτικου λαού σε συνθήκες κάλπης, όσο και τις συνήθειες που επικρατούν στο ιδιαίτερο τόπο της χώρας με κόσμο βαθιά ριζωμένο στην δημοκρατία.

Η ακραία και μεγάλη σε μέγεθος ιστορική μεταβολή του εκλογικού πληθυσμού στην κάλπη στο Νομό Ηρακλείου, λαμβάνει χώρα στις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015, όταν πάνω από το 45 % των πολιτών του νομού, ψηφίζουν Αλέξη Τσίπρα και το κυβερνητικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ.

Οι πολίτες του νομού Ηρακλείου, όντως ερωτευμένοι με την «Ελπίδα», την ξαναβρίσκουν στα μάτια του Αλέξη, επηρεασμένοι και από τη θαλπωρή που το  πρόγραμμα Θεσσαλονίκης υπόσχεται, ψηφίζουν «Αλέξη» ,τιμωρώντας με αυτόν τον τρόπο τη συγκυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ.

Τη στήριξη στον Αλέξη Τσίπα επαναλαμβάνουν οι Κρητικοί και στις εθνικές εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015, έχοντας ήδη αντιταχθεί στις επιλογές της σκληρής πολιτικής της λιτότητας που οι Ευρωπαίοι εταίροι – δανειστές θέλουν να επιβάλλουν στο δημοψήφισμα του Ιουλίου του 2015.

Ο Αλέξης Τσίπρας γνωρίζει τη δύναμη του λαού της Κρήτης στο τελικό εθνικό εκλογικό αποτέλεσμα και  αναγνωρίζει την παράδοση των πολιτών του Ηρακλείου στις δημοκρατικές επιλογές και στη συνεισφορά στη δημοκρατία.

Καθόλου τυχαία, το διήμερο 21 και 22 Δεκεμβρίου, ο πρωθυπουργός της χώρας έρχεται στην εκλογική του περιφέρεια καλά διαβασμένος, μοιράζει μεγάλα αναπτυξιακά έργα πάγια αιτήματα της Κρήτης, με στόχο να αλλάξει την άσχημη εικόνα της κυβέρνησης στο εσωτερικό της χώρας μέσω της συγκεκριμένης περιοδείας και της αποδοχής που λαμβάνει από τον κόσμο της Κρήτης.

Οι «φήμες» κάνουν λόγο πως σε κλειστή σύσκεψη με τους δημάρχους της περιοχής, δήμαρχοι κατά συντριπτική πλειοψηφία προερχόμενοι από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ, όντως «πάλαι ποτέ» παιδιά του Σοσιαλισμού, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αναφέρει σε στιγμές χαλάρωσης, πως γρήγορα όλοι θα προχωρήσουν μαζί, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ βρήκε το ΠΑΣΟΚ και το ΠΑΣΟΚ τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός, ερωτεύεται πιο έντονα από ποτέ το ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα,  στη καρδιά των ψηφοφόρων του «στενού πυρήνα» που ήταν το Ηράκλειο, ερωτοτροπεί πετυχημένα, έστω και προς το παρόν, με τους υποστηρικτές και θιασώτες του Σοσιαλιστικού Μοντέλου της χώρας και αποκτάει αδιαμφισβήτητη εκλογική σχέση με τον κόσμο που πρωτοστάτησε στους αγώνες για την ιστορική Αλλαγή του 1981.

Στον δρόμο προς την κάλπη, όποτε και αν γίνουν οι εκλογές, νωρίτερα ή το φθινόπωρο του 2019 όπως ισχυρίζεται ο Έλληνας πρωθυπουργός, το σκληρό ροκ με τη δεξιά του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι γεγονός, με τον αρχηγό τη Νέας Δημοκρατίας να ζητάει σχεδόν καθημερινά εκλογές.

Ερμηνεύοντας την φράση «το ματς τώρα αρχίζει και οπωσδήποτε θα είναι αμφίρροπο και στο τέλος τα θύματα είναι πολλά», φράση δοσμένη από τον Μιχάλη Ιγνατίου σε άρθρο του, δεν χρειάζεται να καταλάβει κάποιος, πως το παιχνίδι στη χώρα από τώρα και μέχρι τις προσεχείς εθνικές εκλογές -όποτε και αν αυτές γίνουν -, … τώρα αρχίζει.

Παιχνίδι πολιτικό, που έχει να κάνει με το σκληρό διαμορφωμένο δίπολο, αλλά και με την ανασύσταση μιας μειοψηφούσας κεντροαριστεράς, εκφρασμένης μέσα από τη δημιουργία νέου σχήματος με παλιά όμως συστατικά, την ώρα που η πλειοψηφία του δημοκρατικού κόσμου της χώρας, στηρίζει ακόμα τις ανά το δευτερόλεπτο αλλαγμένες πολιτικές, μνημονιακές πολιτικές που ο Αλέξης Τσίπρας εκφράζει και υλοποιεί.

Σαφέστατα, ο πάλαι ποτέ υποψήφιος Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς Αλέξης Τσίπρας, υπερτερεί στην προσέγγιση του κόσμου έναντι όποιου άλλου σχήματος προερχόμενο από τον κεντροαριστερό χώρο, καθώς διαθέτει την εξουσία και το μοίρασμα θέσεων και πολιτικών ρουσφετιών, πράξεων βαθιά ριζωμένων στη συνείδηση του Έλληνα ψηφοφόρου.

Γίνεται επιτακτική πλέον η ανάγκη της αναχαίτησης της δεξιάς και των σκληρών συντηρητικών πολιτικών, με σύμπλευση του κόσμου που κινείται στον κεντροαριστερό χώρο, με τη συνεννόηση και τη δημιουργία ενός χώρου εκφρασμένου συνολικά με προοδευτικό πρόσημο να λαμβάνει ιστορικά χαρακτηριστικά, είτε πραγματοποιηθεί η σύγκλιση προεκλογικά είτε μετεκλογικά.

Στόχος, η φυγή προς τα εμπρός και η έξοδος από τις μνημονιακές επιταγές και την κρίση όσο πιο ανώδυνα για την ήδη βρισκόμενη σε όρια ανοχής, έχοντας ξεπεράσει κάθε αντοχή στην εδώ και μια εφταετία δοκιμασμένη από τα μνημόνια και την θεσμική κηδεμονία ελληνική κοινωνία.

Στο λυκόφως του 2016, η Αμερική έχει αποδεχθεί τον Τραμπ θέλοντας να σώσει την Αμερική και το «American Dream», ενώ στην Ευρώπη, ο φόβος καλά κρατεί απόρροια και αποτέλεσμα των τρομοκρατικών επιθέσεων του ISIS.

Στη περίεργη με αναβρασμό γειτονιά μας, η Τουρκία αρχίζει εκ νέου τις ροές των μετακινηθέντων από την Ασία πληθυσμών στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, καθώς δεν αντέχει εξαιτίας της αποσύνθεσης στο εσωτερικό και του πολέμου της Συρίας, αλλά και της αλαζονείας της διακυβέρνησης Ερντογάν με την προσπάθεια σουλτανοποίησης του τουρκικού κράτους.

Μέσα στο σκληρό γεωπολιτικό παιχνίδι της κολασμένης περιοχής, η Ελλάδα βρισκόμενη στην έβδομη μνημονιακή χρονιά, καλείται να επιλέξει εάν στο 2017 θα βρεθεί στην επόμενη φάση ενός νέου μνημονιακού προγράμματος, ενδεχομένως και νέας πολιτικής κατεύθυνσης  ή της συνέχισης του παρόντος προγράμματος που με μαθηματική ακρίβεια οδηγεί στο Grexit.

Ο κυπριακός ελληνισμός καλείται να δείξει χαρακτήρα και μέσα στο 2017 να αποδεχθεί ή όχι λύση στο πρόβλημα της Κύπρου, με αποδοχή μιας πρότασης η οποία ενδεχομένως θα κρατήσει σε παντοτινή ομηρία την ελληνική Κύπρο, αναγνωρίζοντας  μια για πάντα το κατεχόμενο από τους Τούρκους τμήμα της βορείου Κύπρου.

To 2017, έρχεται με τον Αλέξη Τσίπρα να κρατάει και το μαχαίρι και το πεπόνι της Ελλάδας, με ορισμένους νεοέλληνες να παραφράζουν στίχους από το γεμάτο σε μηνύματα πολιτικό τραγούδι « Ήρθες από τα Αριστερά» του αγαπημένου τραγουδοποιού της νεολαίας Κωστή Μαραβέγια και να τραγουδούν… «Aχ νεολαία μου, το κόμμα σου, ήταν ένα κόμμα αριστερό, έγινε μνημονιακό και τώρα έψαξε και βρήκε ο Αλέξης το ΠΑΣΟΚ».

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ Ι:  Σίγουρα δεν είναι ο ήλιος σου, η «ελπίδα» (;) αυτή που έρχεται ξανά (ΝΔ).

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ ΙΙ: Μην ξεχάσουμε το 2017, τον εαυτό μας να αλλάξουμε …παιδιά.

Χρόνια πολλά ευτυχισμένο το 2017 !!!

  • Δημοσιογράφος, Πολιτικός Αναλυτής
  • [email protected]
  • Τwitter: TsilogiannisAnd
  • Facebook: Tsilogiannis Andreas

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: