Προετοιμασίες από Αθήνα- Άγκυρα για Κύπρο: Ψήνεται η συνάντηση για το θέμα της Ασφάλειας




Του Κώστα Βενιζέλου

Σύντομα αναμένεται να αρχίσουν οι συζητήσεις της Ελλάδος και της Τουρκίας για το κεφάλαιο της Ασφάλειας. Δεν αποκλείεται η πρώτη συνάντηση να πραγματοποιηθεί την ερχόμενη εβδομάδα στην Άγκυρα σε επίπεδο Γενικών Γραμματέων του υπουργείου Εξωτερικών των δυο χωρών.

Εκ μέρους του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, θα συμμετέχει ο πρέσβης Παρασκευόπουλος. Οι επαφές αυτές θα γίνουν για να συζητηθεί το θέμα της Ασφάλειας και των εγγυήσεων αλλά και για να προετοιμασθεί το έδαφος για την πραγματοποίηση συνάντησης του Έλληνα Πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα και του Τούρκου Προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Η συνάντηση αυτή αναμένεται να γίνει εντός Ιανουαρίου και σίγουρα πριν από τη Διάσκεψη της Γενεύης. Αυτή, τουλάχιστον, είναι η συνεννόηση που έχει γίνει από τις δυο κυβερνήσεις. Υπενθυμίζεται συναφώς ότι οι υπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδος και της Τουρκίας, Νίκος Κοτζιάς και Μεβλούτ Τσαβούσογλου, συναντήθηκαν την περασμένη εβδομάδα στο περιθώριο της συνόδου του ΟΑΣΕ στο Αμβούργο και συμφώνησαν την έναρξη των προπαρασκευαστικών συναντήσεων.

Οι εκατέρωθεν θέσεις παραμένουν οι ίδιες και το χάσμα που υπάρχει μεταξύ των δυο χωρών στο θέμα της Ασφάλειας είναι μεγάλο καθώς οι προσεγγίσεις είναι εκ διαμέτρου αντίθετες. Η ελληνική Κυβέρνηση έχει συμφωνήσει συμμετοχή σε πολυμερή διάσκεψη υπό την αίρεση ότι θα υπάρξει προηγούμενη συνεννόηση μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας για τα θέματα των εγγυήσεων και της ασφάλειας. Η Ελλάδα εξαρχής έθεσε ως θέμα αρχής το ζήτημα της κατάργησης του αναχρονιστικού καθεστώτος των εγγυήσεων και της ασφάλειας στην Κύπρο.

Σημειώνεται ότι η Ελλάδα είναι η μόνη που καθόρισε με σαφήνεια και εγκαίρως τις θέσεις της για το καθεστώς των εγγυήσεων και της ασφάλειας αλλά και τις εν προκειμένω προτάσεις της –οι οποίες είναι εν γνώσει όλων των εμπλεκομένων μερών- με γνώμονα την επίτευξη μιας δίκαιης, δημοκρατικής και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού, την οποία και στηρίζει.

Στην αντίπερα όχθη, η Τουρκία επιμένει και στη διατήρηση του συστήματος των εγγυήσεων, με κάποιες διαφοροποιήσεις ενώ θέλει και παραμονή τουρκικού στρατού και μετά την επίτευξη συμφωνίας στο Κυπριακό. Η τακτική που θα ακολουθηθεί στα θέματα αυτά ενόψει της Διάσκεψης της Γενεύης, συζήτησαν, όπως είναι γνωστό προχθές το βράδυ στις Βρυξέλλες, ο Πρωθυπουργός της Ελλάδος, Αλέξης Τσίπρας και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, πλαισιωμένοι από τους συνεργάτες τους.

Στην Ουάσινγκτον, αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτεμεντ ανέφερε πως δεν δίνονται λεπτομέρειες για τις διπλωματικές συνομιλίες. Απαντούσε σε ερώτηση σχετικά με προχθεσινό δημοσίευμα της εφημερίδας Τα Νέα των Αθηνών, σύμφωνα με το οποίο η Υφυπουργός Εξωτερικών, Βικτώρια Νούλαντ επέδωσε πρόταση στην Ελλάδα, την Τουρκία και την Κύπρο για το θέμα της Ασφάλειας. Όπως μεταδίδει από τη Νέα Υόρκη ο ανταποκριτής του Κυπριακού Πρακτορείου, ο αξιωματούχος εξέφρασε ξανά τη στήριξη των ΗΠΑ στις συνομιλίες για επανένωση της Κύπρου στη βάση μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας.

«Όπως έχουμε πει, οι ΗΠΑ συνεχίζουν να υποστηρίζουν πλήρως την κυπριακής ιδιοκτησίας διαδικασία υπό την διευκόλυνση της αποστολής καλών υπηρεσιών του ΓΓ του ΟΗΕ. Επικεντρωνόμαστε στην υποστήριξη των προσπαθειών των μερών να φτάσουν σε μία συνολική διευθέτηση για την επανένωση της νήσου σε μία διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία, προς όφελος όλων των Κυπρίων και της ευρύτερης περιοχής”.

Την ίδια ώρα, χθες πραγματοποιήθηκε νέα συνάντηση των δυο διαπραγματευτών, Ανδρέας Μαυρογιάννης και Οζντίλ Ναμί, στην παρουσία του Ειδικού Σύμβουλου του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για το Κυπριακό, Έσπεν Μπαρθ Άιντα και της Ειδικής Αντιπροσώπου του ΟΗΕ, Ελίζαμπεθ Σπέχαρντ. Οι δυο διαπραγματευτές, όπως ανέφερε σε ανάρτησή του στο τουίτερ ο Έσπεν Μπαρθ Άιντα, συζήτησαν θέματα που άπτονται της υλοποίησης και της εφαρμογής μιας ενδεχόμενης λύσης καθώς και τι θα γίνει από την πρώτη ημέρα μιας συμφωνίας στο Κυπριακό. Ανδρέας Μαυρογιάννης και Οζντίλ Ναμί θα συναντηθούν εκ νέου την ερχόμενη Δευτέρα ενώ θα αρχίσουν την προετοιμασία για νέο ραντεβού του Προέδρου Αναστασιάδης και του κατοχικού ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί.

Παρουσιάσθηκε έρευνα για την Ασφάλειας

Το Κέντρο για τη Βιώσιμη Ειρήνη και τη Δημοκρατική Ανάπτυξη (SeeD), σε συνεργασία με διεθνείς εταίρους, το ίδρυμα Berghof και την Interpeace, παρουσίασε χθες στο Σιατό Στάτους, που βρίσκεται στην ουδέτερη ζώνη στη Λευκωσία ( Λήδρα Πάλας), τα αποτελέσματα της έρευνας που έχει κάνει για τα θέματα της Ασφάλειας. Στην παρουσίαση, παρών ήταν, μεταξύ άλλων και ο Ειδικός Σύμβουλος του Γενικού των Ηνωμένων Εθνών για το Κυπριακό, Έσπεν Μπαρθ Άιντα.

Στόχος της έρευνας είναι η στήριξη των ειρηνευτικών προσπαθειών στην Κύπρο και όπως αναφέρεεται συμβάλει στον εντοπισμό καινοτόμων, βιώσιμων και ενημερωμένων επιλογών ή/και λύσεων για το ζήτημα της ασφάλειας, οι οποίες θα μπορούσαν να επιτρέψουν σε όλες τις κοινότητες στην Κύπρο να αισθάνονται αμοιβαία ασφαλείς.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: