Ο πρόεδρος Αναστασιάδης αναίρεσε όρους και προϋποθέσεις, δήλωσε ο Γιώργος Λιλλήκας




Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας βεβιασμένα αυτοαναιρέθηκε και αναίρεσε όλους τους όρους και τις προϋποθέσεις που ο ίδιος είχε θέσει για να προχωρήσει και να συμμετάσχει σε μια πολυμερή διάσκεψη, δήλωσε μετά το τέλος του Εθνικού Συμβουλίου, ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών, Γιώργος Λιλλήκας.

Πέραν τούτου, πρόσθεσε, κατέθεσε στο Εθνικό την εισήγηση ότι πρέπει να είναι εκ των ων ουκ άνευ η εξασφάλιση της συμμετοχής της Κυπριακής Δημοκρατίας ως συμβαλλόμενο μέρος σε μια τέτοια διάσκεψη. “Διαφορετικά, θα επιβεβαιώσουμε την Τουρκία που θεωρεί την ΚΔ εκλιπούσα”.

Κατέθεσε επίσης, είπε, τη θέση ότι θα πρέπει να διασφαλιστεί η συμμετοχή σε μια πολυμερή διάσκεψη και των πέντε Μονίμων Μελών του ΣΑ του ΟΗΕ. Είναι πολύ σημαντικό, εξήγησε, αυτό γιατί είναι ένας τρόπος να εξισορροπήσουμε το ανισοζύγιο δυνάμεων και να μην βρεθούμε, όπως στο Μπούργκενστοκ, στη γωνιά και όλες οι πιέσεις να ασκηθούν στη δική μας πλευρά.

Κατέθεσε επίσης τη θέση ότι πριν από την όποια διάσκεψη θα πρέπει να συζητηθούν στο πλαίσιο του Εθνικού Συμβουλίου ζητήματα που εκκρεμούν αλλά και ζητήματα διαχείρισης και τακτικής για τις συνομιλίες, όπως αυτές θα εξελιχθούν από τις 9 έως τις 12 Ιανουαρίου ή και στη συνέχεια, στη πενταμερή ή πολυμερή διάσκεψη.

Σε ερώτηση ποιος θα αποφασίσει για τη σύνθεση και τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί στην πολυμερή διάσκεψη, ο κ. Λιλλήκας απάντησε ότι όπως είναι διατυπωμένη η ανακοίνωση των ΗΕ “πάμε για πενταμερή. Υπάρχει η ουρά ότι μπορεί να προσκληθούν και άλλα ενδιαφερόμενα ή εμπλεκόμενα μέρη, αλλά δεν καθορίζεται με λεπτομέρεια η πραγματική και η τελική σύνθεση αυτής της διάσκεψης”. Υπάρχει γενική τοποθέτηση από όλα τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου, είπε, ότι θα ήταν καλό να είναι παρόντα και τα πέντε Μόνιμα Μέλη του ΣΑ στην πολυμερή. Αυτό, πρόσθεσε, θα το αποφασίσουν τα ΗΕ.

Όμως, συνέχισε ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών, δεν αρκεί να αφήσουμε την απόφαση στα ΗΕ, τα οποία θα ακούσουν και την τουρκική θέση. Θα πρέπει, ανέφερε, η Κυπριακή Δημοκρατία και επίσημα να ζητήσει από τον ΓΓ, με επιστολή ή και άλλες διαδικασίες, διπλωματικές, τις οποίες αναμένει – όπως είπε – να αξιοποιήσει η κυβέρνηση, αφού βλέπει και ο ΠτΔ τη χρησιμότητα της παρουσίας των πέντε Μονίμων Μελών του ΣΑ στην πολυμερή, ώστε αυτό να διασφαλιστεί.

Δεν είναι μόνο η τουρκική πλευρά, αλλά και άλλοι που δεν θα ήθελαν τα Μόνιμα Μέλη του ΔΣ του ΟΗΕ να βρίσκονται στην πενταμερή, σημείωσε ο Γιώργος Λιλλήκας.

Ταυτόχρονα, είπε, για να είναι παραγωγικό και το Εθνικό Συμβούλιο, θα πρέπει να γίνεται ανταλλαγή απόψεων με τον ΠτΔ πριν λαμβάνει τις οριστικές, τελικές αποφάσεις. Δεν μπορεί, ανέφερε, να συνεχιστεί η πρακτική που ακολουθήθηκε και στο δείπνο των δύο ηγετών, όπου ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έφερε προ τετελεσμένων τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου χωρίς καμιά διαβούλευση, “ακόμα και την ελληνική κυβέρνηση”.

“Θα πρέπει η σχέση Κύπρου – Ελλάδας να διαφυλαχθεί ως κόρη οφθαλμού στην πράξη, όχι στα λόγια. Και η ελληνική κυβέρνηση έχεις κάποιες θέσεις, πολύ σωστές, όσον αφορά τη συμμετοχή της σε μια διάσκεψη που θα καταλύει τις εγγυήσεις και όχι να τις διατηρεί με μια άλλη μορφή”.

Τα όσα λένε δημόσια παράγοντες της κυβέρνησης για τροπολογίες που ενδεχόμενα στο μέλλον, όπως είπε, θα μας καταστήσουν ανεξάρτητο κράτος, είναι παγίδες που θα μας οδηγήσουν σε εξελίξεις τις οποίες θα καθορίσουν άλλοι για πολύ πιο δύσκολες για μας συνθήκες, ανέφερε ο κ. Λιλλήκας. Απαντώντας δε σε σχετική ερώτηση, είπε ότι οι σχέσεις Κύπρου – Ελλάδας στο παρόν στάδιο δεν είναι στο επιθυμητό επίπεδο. Για είναι καλές και παραγωγικές αυτές οι σχέσεις θα πρέπει να υπάρχει κοινή διαβούλευση και κοινή γραμμή, σημείωσε, που θα τηρείται στο πλαίσιο της αλληλοενημέρωσης και πριν την λήψη οριστικών αποφάσεων.

Δεν μπορεί να λαμβάνονται αποφάσεις εκ μέρους της Ελλάδας, χωρίς διαβούλευση με την Κύπρο, που να δεσμεύουν την Κυπριακή Δημοκρατία, αλλά ούτε και από την Κυπριακή Δημοκρατία, από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, χωρίς τη σύμφωνη γνώμη και την προτέρα διαβούλευση με την ελληνική κυβέρνηση, πρόσθεσε.

Τα επιχειρήματα του Προέδρου Αναστασιάδη περί προσάρτησης των κατεχομένων και πολιτογράφηση εποίκων δεν τον έπεισαν, ανέφερε ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών, απαντώντας σε σχετική ερώτηση. Στέλνει λανθασμένα μηνύματα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας όταν δηλώνει πως αποδέχθηκε να πάει στις συνομιλίες του Ιανουαρίου λόγω επικείμενου εποικισμού, ανέφερε ο κ. Λιλλήκας. “Είναι σαν να λέει ότι υπό τον εκβιασμό υποχωρεί, άρα στέλνει ένα λανθασμένο μήνυμα με το οποίο αποδυναμώνει τη διαπραγματευτική του θέση”.

Ο κ. Λιλλήκας θεωρεί ότι υπάρχει ο κίνδυνος της προσάρτησης αλλά, είπε, ως Συμμαχία Πολιτών εδώ και 2.5 χρόνια προειδοποιούσε για κινήσεις προσάρτησης από την Τουρκία. Για το θέμα της μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος από την Τουρκία στα κατεχόμενα, η κυβέρνηση έχει ενώπιόν της, ανέφερε, συγκεκριμένες προτάσεις από αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους για κυρώσεις ή παρεμπόδιση αυτής της ενέργειας. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, πρόσθεσε, δεν μπορεί να επικαλείται τον κίνδυνο της προσάρτησης όταν η κυβέρνηση μέχρι στιγμής δεν έχει κάνει τίποτα για να αποτρέψει την προσάρτηση.

Το ψευδοκράτος, συνέχισε, μπορεί να δίνει υπηκοότητες του ψευδοκράτους, αλλά αυτό δεν έχει καμιά αξία, παρά μόνο εάν εμείς αποδεχθούμε ότι όσοι πάρουν αυτή την ανύπαρκτη υπηκοότητα, θα νομιμοποιηθούν και θα παραμείνουν στην Κύπρο μετά τη λύση του Κυπριακού. “Αυτά είναι λάθη τα οποία δεν μπορούμε να μετατρέπουμε σε πιστόλι στον κρόταφό μας”.

ΚΥΠΕ, Λευκωσία, Κύπρος

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: