Για πυρηνικό εργοστάσιο Ακουγιού και Turkish Stream τα είπαν Πούτιν – Γιλντιρίμ στη Μόσχα




“Επιθυμία μας είναι τουλάχιστον η πρώτη φάση να τεθεί σε εφαρμογή το 2023”, δήλωσε ο Τούρκος Πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ για τον πυρηνικό σταθμό Άκκουγιου έπειτα από τη συνάντησή του με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαδιμίρ Πούτιν στη Μόσχα, προσθέτοντας ότι θα καταβάλουν κάθε προσπάθεια προς αυτή την κατεύθυνση.

Από την πλευρά του Ρώσος Πρόεδρος είπε ότι είναι ευγνώμων προς τον Τούρκο Πρόεδρο ο οποίος υπέγραψε την συμφωνία για το Turkish Stream.

Ο Τούρκος Πρωθυπουργός είπε ότι η χρονιά που πέρασε ήταν δυσάρεστη και εξέφρασε την βεβαιότητα ότι πλέον έμεινε στο παρελθόν. Πρόσθεσε ότι τα πεδία στα οποία θα δώσουν έμφαση είναι γνωστά, λέγοντας ότι από τα πιο βασικά είναι εκείνα της ενέργειας. Όπως είπε, οTurkish Stream δεν ενισχύει μόνο τις σχέσεις της Τουρκίας με τη Ρωσία αλλά ταυτόχρονα είναι σημαντικό με την έννοια ότι θα αντιμετωπίσει τις ενεργειακές ανάγκες της Ευρώπης.

Ο Τούρκος Πρωθυπουργός είπε ακόμη ότι οι ενεργειακές σχέσεις των δύο χωρών δεν περιορίζονται σε αυτό και πως συνεχίζονται οι εργασίες και για τον πυρηνικό σταθμό Άκκουγιου.

‘Οπως ανέφερε στην χθεσινή του επίσκεψη συζήτησαν τα προβλήματα που εμφανίζονται ενώπιόν τους σχετικά με τον πυρηνικό σταθμό Άκκουγιου. Υπενθύμισε ότι και οι Υπουργοί Ενέργειας των δύο χωρών συζήτησαν το θέμα λέγοντας ότι με τον Ρώσο Πρόεδρο συζήτησαν τί πρέπει να γίνει για να επιταχυνθεί το πρόγραμμα αυτό. “Η επιθυμία μας είναι τουλάχιστον η πρώτη φάση να τεθεί σε εφαρμογή το 2023. Προς αυτή την κατεύθυνση θα καταβάλουμε όλες μας τις προσπάθειες”, ανέφερε.

Ο Ρώσος Πρόεδρος έστειλε τα θερμά του χαιρετίσματα στον Τούρκο Πρόεδρο λέγοντας ότι τον ευγνωμονεί για την υπογραφή του στη συμφωνία για το Turkish Stream, το οποίο είναι μόνο ένα από τα μεγάλα προγράμματα που θέλουν να πραγματοποιήσουν. Εξέφρασε την ικανοποίησή του για την επανέναρξη της συνεργασίας μεταξύ Τουρκίας και Ρωσίας σε όλους τους τομείς σχεδόν. “Για κάποιους λόγους ο εμπορικός μας όγκος έχει μειωθεί πολύ. Ελπίζω να κάνουμε τα απαραίτητα ενεργειακά βήματα για να αντιστρέψουμε αυτή την αρνητική κατάσταση στις σχέσεις μας”, ανέφερε ο Βλαδιμίρ Πούτιν.

Στη συνάντηση η οποία κράτησε μία ώρα και 15 λεπτά συμμετείχε και ο Τούρκος Υπουργός
Ενέργειας Μπεράτ Αλμπαϊράκ.

Νωρίτερα ο Τούρκος Πρωθυπουργός είχε συνάντηση με τον Ρώσο ομόλογό του Ντιμίτρι Μεντβέντεβ και σε κοινή τους δήλωση ανέφεραν ότι επιτεύχθηκαν θετικές εξελίξεις για τις διμερείς τους σχέσεις. Ο Ντιμίτρι Μεντβέντεβ σε σχετική ερώτηση είπε ότι υπήρξαν πολύ σημαντικές εξελίξεις και για το Turkish Stream προσθέτοντας ότι συζήτησαν και να πάει ο αγωγός στην Ευρώπη. Όπως είπε, οι κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας έχουν αρθεί σε μεγάλο βαθμό.

Ο Τούρκος Πρωθυπουργός από την πλευρά του είπε ότι το πρόγραμμα Άκκουγιου είναι στρατηγικής σημασίας, προσθέτοντας ότι ανασκόπησαν τις σχετικές εργασίες που έγιναν μέχρι σήμερα και από δω και πέρα ο Τούρκος Υπουργός Ενέργειας θα λάβει όλα τα μέτρα σχετικά με τις άδειες.

Άννα Ανδρέου, ΚΥΠΕ, Τουρκία

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: