Συνεχίζεται η διαμάχη για την εκμετάλλευση των ενεργειακών πόρων μεταξύ Κουρδιστάν και Ιράκ




Επισημαίνεται πλέον ανοικτά το πρόβλημα που προκαλεί το εμπόριο πετρελαίου και φυσικού αερίου των Ιρακινών Κούρδων απευθείας με την Τουρκία, φαινόμενο που έχει ενοχλήσει ιδιαιτέρως την Ουάσιγκτον και την κεντρική κυβέρνηση της Βαγδάτης, η οποία φοβάται ότι η πετρελαϊκή ανεξαρτησία θα οδηγήσει ενδεχομένως τους Κούρδους στην ανακήρυξη ανεξάρτητου κράτους και το διαμελισμό του ιρακινού έθνους.

Αυτό προβάλλει ανταπόκριση από την Κωνσταντινούπολη των Tim Arango και Clifford Krauss, στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας NEW YORK TIMES με τίτλο «Kurds’ oil deals with Turkey raise fears of fissures in Iraq».

Όπως επισημαίνουν οι ανταποκριτές, ο αναπληρωτής πρόεδρος της Επιτροπής της Ιρακινής Βουλής για ενεργειακούς πόρους, Ali Dhari, «η συμφωνία του Κουρδιστάν με την Τουρκία είναι τεράστια παραβίαση του Ιρακινού Συντάγματος, διότι αυτή επετεύχθη χωρίς το συντονισμό με την κεντρική κυβέρνηση, γεγονός που συνιστά κλοπή του ιρακινού πλούτου».

Οι πετρελαϊκές συμφωνίες με την Τουρκία, που εκτιμώνται σε δις δολάρια, συνιστούν μέρος μιας ευρύτερης προσπάθειας των Ιρακινών Κούρδων τα τελευταία χρόνια να περικόψουν τις δικές τους ενεργειακές συμφωνίες με ξένες εταιρείες όπως την Exxon Mobil, τη Chevron και την Gazprom, θέτοντας στο περιθώριο την κεντρική κυβέρνηση, η οποία διατείνεται ότι τέτοιες διευθετήσεις είναι παράνομες.

Παράλληλα, στο δημοσίευμα τονίζεται ότι η εν λόγω αντιπαράθεση είναι εν μέρει απόρροια των ατελών επιχειρήσεων των αμερικανικών κατοχικών δυνάμεων στο Ιράκ, καθώς η αποτυχία της ιρακινής κυβέρνησης να θεσπίσει εθνική νομοθεσία για το πετρέλαιο, ένα από τα ορόσημα που έθεσε ο Πρόεδρος G. W. Bush το 2007, έχει αφήσει τη Βαγδάτη και την κουρδική πρωτεύουσα του Ερμπίλ σε διαρκή διαμάχη ως προς τον τρόπο κατανομής των κερδών και της εξουσίας με στόχο τη σύναψη συμφωνιών με διεθνείς πετρελαϊκές εταιρείες.

http://www.nytimes.com/2013/12/03/world/middleeast/kurds-oil-deals-with-turkey-raise-fears-of-fissures-in-iraq.html

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: