Άνοιξε η πόρτα για το αδιέξοδο




Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Μηδέν εις το πηλίκο. Αυτό είναι με μια πρόταση το αποτέλεσμα της χθεσινής, μακράς, συνάντησης του Προέδρου Αναστασιάδη με τον κατοχικό ηγέτη, Ντερβίς Έρογλου. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο κατοχικός ηγέτης συμφώνησαν εν πολλοίς ότι υπάρχουν διαφωνίες και πως ο δρόμος προς την κατάληξη σε ένα κοινό ανακοινωθέν είναι μακρύς.

Μετά από δυόμισι περίπου ώρες συζήτησης, στην άτυπη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο εστιατόριο Chateau Status, στην περιοχή του Λήδρα Πάλας, δεν προέκυψε οτιδήποτε το καινούργιο, παρά μόνο επιβεβαίωση του χάσματος.

Κατά τη συνάντηση, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξήγησε στον κατοχικό ηγέτη την αναγκαιότητα να υπάρξει κοινό ανακοινωθέν, το οποίο να διασφαλίζει τη μορφή της λύσης και τις βασικές της αρχές. Στη σύντομη δήλωσή του μετά το πέρας της συνάντησης, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε πως έγινε μια χρήσιμη συζήτηση, που επέτρεψε στις δύο πλευρές να αντιληφθούν με σαφήνεια τόσο τις θέσεις η μια της άλλης, όσο και τους λόγους που εμποδίζουν ακόμη στην κοινή διακήρυξη. «Δυστυχώς υπάρχει ακόμη δρόμος να διανύσουμε μέχρι να φτάσουμε στο επιθυμητό αποτέλεσμα», σημείωσε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

Ο κ. Αναστασιάδης παρέπεμψε στους δύο διαπραγματευτές για να συνεχίσουν τις συζητήσεις, κάτι που δεν έκανε ο Έρογλου, που ουσιαστικά είπε στον Πρόεδρο να συναντηθούν εκ νέου. Ο κατοχικός ηγέτης κατά τη διάρκεια της συνάντησης επιχειρηματολόγησε για τη μη έκδοση ανακοινωθέντος, ενώ πρότεινε συνέχιση των συναντήσεων με τον Πρόεδρο. Όπως είπε στη δήλωσή του, που ανέγνωσε στην τουρκική και προφανώς την ετοίμασε πριν τη συνάντηση, υπάρχει η απαραίτητη βάση με τη μορφή των συγκλίσεων, που είναι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Είπε πως είναι έτοιμος να παρακαθήσει σε διαπραγματεύσεις, όταν επιστρέψει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης από το εξωτερικό.

Ο κατοχικός ηγέτης ανέφερε πως  προχώρησε σε κάποιες προτάσεις για να ξεπεραστούν οι δυσκολίες όσον αφορά στη σύνταξη του κοινού ανακοινωθέντος. Η αιτία, ανέφερε, των θεμάτων που συζητούνται όσον αφορά στο κοινό ανακοινωθέν είναι ο διαμοιρασμός της εξουσίας, γι’ αυτό και πρότεινε όταν επιστρέψει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης από το εξωτερικό να ξεκινήσουν τις συνομιλίες με το κεφάλαιο αυτό και να καταλήξουν σε όλες τις προϋποθέσεις.

Αυτό που φάνηκε είναι πως ο Έρογλου, μόνο επικοινωνιακά επιχείρησε να αξιοποιήσει τη συνάντηση. Όπως, για παράδειγμα, η πρότασή του για μετάβασή τους στις 30 Νοεμβρίου, ανήμερα της γιορτής του Αποστόλου Ανδρέα, στην κατεχόμενη Μονή του Αγίου. Ήταν, όπως είπε και δημόσια, μια πρόταση που έκανε το Μάιο του 2013 στον Πρόεδρο, σημειώνοντας πως θα ήταν ένα θετικό μήνυμα ενόψει των γιορτών των Χριστουγέννων. Ξεκίνησε δε τη δήλωσή του εκφράζοντας στους Ελληνοκύπριους τα συλλυπητήριά του για το θάνατο του Γλαύκου Κληρίδη.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: