Υμνωδίες στην Αγία Ειρήνη της Πόλης από την Βυζαντινή Χορωδία της Αρχιεπισκοπής Αμερικής




Του Αριστείδη Βικέτου

Για πρώτη φορά ο ιστορικός ναός της Αγίας Ειρήνης στην Πόλη, ανάμεσα στην Αγιά Σοφιά και στο Τοπ Καπί θα πλημμυρίσει το ερχόμενο Σάββατο από βυζαντινούς ύμνους, τους οποίους θα ερμηνεύσει η  Βυζαντινή Χορωδία της Αρχιεπισκοπής Αμερικής με την ευκαιρία της  εορτής του Αποστόλου  Ανδρέα, ο οποίος είναι ο ιδρυτής της Εκκλησίας Κωνσταντινουπόλεως.

Την διεύθυνση της χορωδίας έχει ο Δημήτριος Κεχαγιάς καταξιωμένος μουσικός και πρωτοψάλτης.

Η χορωδία ιδρύθηκε από τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής, Δημήτριο το 2010 με την εμπνευσμένη προσπάθεια του αρχιδιακόνου, Παντελεήμωνος Παπαδόπουλου.

Η Αγία Ειρήνη  αποτέλεσε τον πρώτο Πατριαρχικό ναό του Βυζαντίου, πριν την ανέγερση της Αγίας Σοφίας . Η εκκλησία οικοδομήθηκε  από τον Μέγα Κωνσταντίνο.  Στην Αγία Ειρήνη συνήλθε η Β΄ Οικουμενική Σύνοδος. Με την στάση του Νίκα (532 μ.Χ.) καταστράφηκε και ξανακτίσθηκε από τον Ιουστινιανό.

Από τον εσωτερικό διάκοσμο της Αγίας Ειρήνης έχουν σωθεί ορισμένα  ψηφιδωτά  και τοιχογραφίες.  Πιο διάσημο είναι  το  σωζόμενο ψηφιδωτό με το μνημειακό Σταυρό στην αψίδα του ιερού.

Μετά την Άλωση της Κωνσταντινούπολης η εκκλησία δε μετατράπηκε σε τέμενος,  αλλά χρησιμοποιήθηκε ως οπλοστάσιο από τους Οθωμανούς, αποθήκη για λάφυρα πολέμου με διάφορα λάβαρα και βυζαντινά κατάλοιπα ως εμβλήματα νικών, και αργότερα έγινε πολεμικό μουσείο. Σήμερα η Αγία Ειρήνη λειτουργεί κυρίως ως αίθουσα συναυλιών, λόγω της εξαιρετικής ακουστικής.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: