Πνέει τα μένεα ο Πουργουρίδης και κατηγορεί τον Πρόεδρο Αναστασιάδη για μυστική διπλωματία




Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ

“Από μικρό και από τρελλό μαθαίνεις την αλήθεια” λέγαν οι σοφοί γέροντες στην Αναφωτία. Αλλά ο κ. Χρήστος Πουργουρίδης, τέως βουλευτής του ΔΗΣΥ, ένας «πονεμένος» και «πληγωμένος», κατά τα άλλα, πολιτικός, που επιθυμούσε να παραδώσει την Κύπρου, μέσω του σχεδίου Ανάν, στην επιρροή της Τουρκίας, ούτε μικρός (σε ηλικία) είναι, ούτε τρελλός.

Βεβαίως, ούτε γιατρός είμαι, ούτε ψυχολόγος, αλλά φαίνεται πως οι παλινωδίες (κατά τον κ. Πουργουρίδη) του Προέδρου της Δημοκρατίας θα τρελλάνουν τον πρώην πολιτευτή και «άρχοντα» της Λεμεσού.

Η περίπτωση του κ. Πουργουρίδη είναι ευαίσθητη και απαιτεί ειδική μεταχείριση. Από φανατικός της Ενωσης της Κύπρου με την Ελλάδα κατήντησε να παρακαλεί γονατιστός για την υπερψήφιση του φιλοτουρκικού κειμένου του Κόφι Ανάν. Και όταν είδε την συντριπτική ήττα να έρχεται, αντί να τη δεχθεί έντιμα και παλλικαρίσια συνέχισε την προσπάθεια για να αλλάξει και να προσβάλει την απόφαση του λαού.

Με την εκλογή του κ. Αναστασιάδη αυτός και οι όμοιοί του αναθάρρησαν. Το λέει ο ίδιος στο αποκαλυπτικότατο άρθρο του στον Πολίτη, όταν παραπονούμενος για τη στάση του Προέδρου γράφει: «Χωρίς περιστροφές λέω στον Πρόεδρο ότι εγώ δεν ψήφισα Αναστασιάδη για να μου βγει Λιλλήκας. Και σαν εμένα σκέφτονται πολλές χιλιάδες από αυτούς που τον ψήφισαν». Βεβαίως, ο κ. Αναστασιάδης δεν έγινε Λιλλήκας, και οι χιλιάδες στις οποίες αναφέρεται ο κ. Πουργουρίδης είναι η ισχνή μειοψηφία του κυπριακού λαού. Το 24% έχει μειωθεί δραματικά διότι οι άνθρωποι στο νησί κατάλαβαν ότι η λύση που ευαγγελιζόταν ο εκ Λεμεσού μεγαλοδικηγόρος ήταν επιεικώς απαράδεκτη.

Ο κ. Πουργουρίδης, που προφανώς θεωρεί υπεύθυνο τον κ. Αναστασιάδη για το γεγονός ότι οι οπαδοί του ΔΗΣΥ Λεμεσού τον τιμώρησαν για τις απαράδεκτες κατά καιρούς δηλώσεις του, υπονοεί σ’ αυτό το κείμενο ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν λέει την αλήθεια στο λαό, ότι προσποιείται και ότι οι θέσεις που λαμβάνει έναντι των διαπραγματεύσεων, δεν είναι τίποτα άλλο παρά στάκτη στα μάτια των πολιτών.

«Δημόσια», γράφει, «ο Πρόεδρος Αναστασιάδης διακηρύσσει συνεχώς «μαξιμαλιστικές θέσεις» αλλά οι φίλοι μου στην Ευρώπη μου λένε πως μυστικά προωθεί μια θέση σαφώς πιο μετριοπαθή. Αυτή η υποκρισία έρχεται μάλλον να προστεθεί στον σημερινό κυνισμό που διακρίνει την κομματική πολιτική και στον αρνητικό αντίκτυπο που έχει αυτή επί των εθνικών συμφερόντων», σημειώνει ο γνήσιος εκφραστής του «Ανανισμού». Διότι ούτε ο Κόφι Ανάν δόξασε τόσο πολύ το ρατσιστικό του σχέδιο, όσο ο κ. Πουργουρίδης.

Ψεύδεται, λοιπόν, ο κ. Αναστασιάδης; Θα πρέπει να απαντήσει ο ίδιος. Οι κατηγορίες του κ. Πουργουρίδη είναι βαρύτατες και επειδή στο παρελθόν υπήρξαν “δίδυμο” σε όλα και στα πάντα, γνωρίζει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας καλύτερα από τον καθένα. Εάν παίζει παιγνίδι με τις συνειδήσεις και τους φόβους των πολιτών θα το βρει μπροστά του και πολύ πιό έντονα θα νοιώσει την οργή του λαού, ο οποίος δεν του συγχώρεσε την «παράδοση» στους Ευρωπαίους εταίρους και την καταστροφή του κυπριακού οικονομικού μοντέλου. Κοντός ψαλμός αλληλούια.

Εάν όντως έχει συμφωνήσει την κοινή δήλωση και απλά ο Αλέξανδρος Ντάουνερ του κάνει τη χάρη να την ανακοινώσει όταν η κοινή γνώμη έχει λιγότερες αντοχές, θα κατηγορηθεί δικαίως για «πολιτική απάτη».

Λεμεσιανός φίλος του Προέδρου, που τον γνωρίζει πολλά χρόνια, μου έγραψε ότι «δεν τον αναγνωρίζει» και ισχυρίστηκε ότι ο κ. Αναστασιάδης «ξαναβρήκε τον παλιό καλό εαυτό του» όταν η «εθνικοφροσύνη» κυριαρχούσε τη ψυχή του. Η αλήθεια είναι ότι οι δημόσιες ομιλίες του δεν προδιαθέτουν διάθεση για παράδοση. Ομως αυτό που με φοβίζει είναι η φράση του κ. Πουργουρίδη ότι στο παρασκήνιο και μυστικά είναι ο γνωστός Αναστασιάδης του 2004.

Ας ελπίσουμε πως δεν θα πληροφορηθούμε την αλήθεια, ούτε από μικρό ούτε από τρελλό… Εφτασε η ώρα για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να μιλήσει και στο λαό, όχι μόνο στους ξένους, όπως τον κατηγορεί ο κ. Πουργουρίδης…

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Δεν μπορώ να πω… Ηταν σημαντικές οι επαφές του γενικού γραμματέα του ΑΚΕΛ, Ανδρου Κυπριανού στη Νέα Υόρκη και στην Ουάσιγκτον. Το μεγάλο ερώτημα είναι αυτό: Του ζήτησαν οι συνομιλητές του να στηρίξει τον κ. Αναστασιάδη στο Κυπριακό; Και ποιά ήταν η απάντησή του; Η Ουάσιγκτον είναι ένα χωριό και δεν μένει τίποτα κρυφό…

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ: Ενα μέλος του «Εβραϊκού Λόμπι», που απέδειξε την αλληλεγγύη του προς τον κυπριακό λαό, και μάχεται μαζί με το «Ελληνικό Λόμπι» στην Ουάσιγκτον για την Κύπρο, συνέστησε πρόσφατα σε συνομιλητή του να προσέχει, διότι μπορεί το αναβαθμισμένο ενδιαφέρον της Αμερικής να μην είναι ειλικρινές. «Σ’ αυτό το γάμο που σας σπρώχνουν να προσέξετε να μην είστε η νύμφη», είπε πρόσφατα στο συνομιλητή του. Και εξήγησε ότι εάν αναγκαστούν να επιλέξουν οι Αμερικανοί μεταξύ των Ελληνοκυπρίων και των Τούρκων, θα επιλέξουν τους τελευταίους. Από την άλλη μεριά, άλλοι βλέπουν αλλαγή στην αμερικανική πολιτική. Ας μην προτρέχουμε… Μέχρι το Πάσχα θα γνωρίζουμε τους φίλους, τους εχθρούς μας, και την αλήθεια… Ευτυχώς την όποια λύση θα κληθεί να εγκρίνει ή να απορρίψει με δημοψήφισμα ο λαός…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: