Τσίπρας: Έτσι όπως τηρούμε εμείς τη συμφωνία, το ίδιο απαιτούμε και από τους εταίρους μας




Μηνύματα σε πολλαπλούς αποδέκτες –τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό- έστειλε το βράδυ της Πέμπτης ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, που κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο 2ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ έκανε μια σύντομη αναδρομή των πεπραγμένων της κυβέρνησης και έδωσε το «στίγμα» για την επόμενη ημέρα.

«Η συμφωνία πρέπει να τηρηθεί από όλους» διαμήνυσε από το κατάμεστο Ταε Κβον Ντο ο κ. Τσίπρας, ξεκαθαρίζοντας ότι οι Ευρωπαίοι θα πρέπει πλέον να υλοποιήσουν τα συμφωνηθέντα για το χρέος.

Στρέφοντας τα «πυρά» του προς την αντιπολίτευση, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ βρέθηκαν «απέναντι» από την κυβέρνηση κατά τη διάρκεια τ«Και αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει όλοι να κατανοήσουν ότι είναι πιο σημαντικό για ένα μέλος του Κόμματος να είναι εκλεγμένο μέλος της Πολιτικής Γραμματείας, δηλαδή της ηγεσίας, παρά να έχει υπουργική θέση. ‘Άλλωστε οι υπουργικές θέσεις δεν έχουν εκχωρηθεί ούτε παραχωρηθεί σε κανέναν με κριτήρια μονιμότητας» τόνισε ο πρωθυπουργός.

«Δεν διστάζουμε να αναλάβουμε το ιστορικό καθήκον»
«Τρία χρόνια από το ιδρυτικό συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ αποδεικνύουμε ότι υπάρχει Αριστερά που δεν διστάζει να αναλάβει το ιστορικό καθήκον να σηκώσει στους ώμους της την ευθύνη για την έξοδο από την κρίση με την κοινωνία όρθια» είπε ο κ. Τσίπρας στην αρχή της ομιλίας του, μιλώντας στο κατάμεστο Ταε Κβον Ντο.

Μάλιστα, ο πρωθυπουργός παρέθεσε μια σειρά ερωτημάτων, που πρέπει να απαντηθούν, όπως τόνισε, αποτιμώντας και την πρόσφατη εμπειρία του ΣΥΡΙΖΑ.

Πρώτον : Αποτελεί εντέλει σήμερα αριστερή, ριζοσπαστική και προοδευτική πρόταση η έξοδος από την ευρωζώνη;
Δεύτερον: Έχει νόημα η αριστερά να επιλέγει να διεκδικεί τη διακυβέρνηση σε μη ευνοϊκές συνθήκες και ιδιαίτερα σε συνθήκες χρεοκοπίας και δημοσιονομικής ασφυξίας;
Τρίτον: Είναι ρεαλιστικό και εφικτό ένα σχέδιο εξόδου με κοινωνική προστασία και παραγωγική ανασυγκρότηση ενόσω υποχρεούσαι να βρίσκεσαι εντός προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής ;
Τέταρτον: Με ποιούς θα πάμε ;

«Υπάρχει τελικά περιθώριο συμμαχιών και πεδίο σύγκλισης για την Αριστερά με τις δυνάμεις της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας και της Πράσινης αριστεράς ;» διερωτήθηκε ο πρωθυπουργός.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η κυβέρνηση δουλεύει σκληρά σε έναν ρεαλιστικό οδικό χάρτη για την ανάκαμψη της οικονομίας ώστε η χώρα να βγει από τη «μέγγενη της επιτροπείας».

Στόχος, όπως τόνισε, είναι να προχωρήσουν σε μεταρρυθμιστικές τομές που θα οικοδομούν σε ορίζοντα πενταετίας μια χώρα ισότητας, ελευθερίας και κοινωνικής δικαιοσύνης.

«Και μέχρι τότε φιλοδοξούμε να έχουμε επιτύχει σειρά συγκεκριμένων και μετρήσιμων στόχων αναδιανομής, ανάπτυξης και κοινωνικής προστασίας ώστε στο τέλος της πενταετίας να έχουμε καταφέρει τη μείωση της ανεργίας στη χώρα μας τουλάχιστον κατά 10 μονάδες» τόνισε ο κ. Τσίπρας, και συνέχισε: «Και αυτός είναι  ίσως ο σημαντικότερος στόχος για την πατρίδα μας, για την επόμενη πενταετία, για τον οποίο αξίζει όλοι να συστρατευτούμε»

«Με την αισιοδοξία της βούλησής μας, καταφέραμε να ανατρέψουμε το παλιό και χρεοκοπημένο πολιτικό σύστημα, που δίνει μάχες οπισθοφυλακής» τόνισε ο κ. Τσίπρας, και συμπλήρωσε: «Τον Ιανουάριο του 2015, η λεηλατημένη Ελλάδα της λιτότητας σήκωσε το ανάστημά της απέναντι στους ισχυρούς της Ευρώπης και του κόσμου».

«Και τι δεν δοκίμασαν για να μας λυγίσουν; Χρηματοπιστωτική ασφυξία, απειλές ολικής καταστροφής της χώρας… Βρήκαμε απέναντί μας –όχι μόνο τους θεσμούς και την άτεγκτη στάση της Γερμανίας αλλά και ολόκληρο το παλιό πολιτικό σύστημα της χώρας».

Την ίδια ώρα, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η κυβέρνηση είχε στο πλευρό της κάτι «ανεκτίμητο» -την πίστη και την εμπιστοσύνη της συντριπτικής πλειοψηφίας του ελληνικού λαού.

«Το δημοψήφισμα του Ιουλίου θα μείνει χαραγμένο στη μνήμη μας σαν η μεγαλύτερη στιγμή της σύγχρονης ιστορίας και των αγώνων του λαού μας» δήλωσε ο ίδιος.

Σημείωσε επίσης ότι η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ δεν ήταν και δεν είναι προοδευτικό σχέδιο, αλλά σχέδιο του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ενώ σε άλλο σημείο της ομιλίας του.

Για την αξιολόγηση και το χρέος
Αναφερόμενος στην πρώτη αξιολόγηση, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι προχτές έκλεισε και τυπικά.

«Η Συμφωνία του Ιούλη είναι σαφής. Εμείς τη συμφωνία την τηρήσαμε στο ακέραιο και θα συνεχίσουμε να την τηρούμε. Και η δεύτερη αξιολόγηση θα κλείσει στην ώρα της και θα είναι λιγότερο δύσκολη από την πρώτη. Αλλά ταυτόχρονα θα κλείσουν και τα μέτρα για την απομείωση του χρέους» τόνισε ο πρωθυπουργός, και συμπλήρωσε: «Pacta sunt servanda, όπως θα έλεγαν και οι φίλοι μας στο Βερολίνο και τις Βρυξέλλες». Τόνισε, δε, ότι η αόριστη προτροπή «κάντε εσείς τα μαθήματά σας και βλέπουμε», δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή.

Για τις τηλεοπτικές άδειες
«Μεγάλη τομή για το πολιτικό σύστημα» χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός το διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες, ο οποίος ήρθε μετά από 27 χρόνια «εσκεμμένης ασυδοσίας».

«…Για πρώτη φορά θέτει τις προϋποθέσεις να χτυπηθεί το φαινόμενο της διαπλοκής που βασάνισε τον τόπο για πολλά χρόνια και αποτελεί μια από τις αιτίες της κρίσης και της χρεοκοπίας. Θέτει, όμως, και τις προϋποθέσεις. Είναι μια αναγκαία συνθήκη» υπογράμμισε ο ίδιος, και συμπλήρωσε: «Γιατί η μάχη με το παλιό και διεφθαρμένο πολιτικό και μιντιακό κατεστημένο και ενδεχομένως και τους επίδοξους νέους μιντιάρχες, δε θα είναι απλή και εύκολη υπόθεση. Θα είναι διαρκής και καθημερινή προσπάθεια αγώνα».

Όλα τα κόμματα θα χαιρετίσουν το 2ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ
Όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης –εκτός της Χρυσής Αυγής- προσκλήθηκαν να χαιρετίσουν το 2ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ.

Από  τη ΝΔ χαιρέτησε ο αντιπρόεδρος του κόμματος Κωστής Χατζηδάκης.

Από το ΠΑΣΟΚ ο Γραμματέας της ΚΠΕ Στέφανος Ξεκαλάκης, από την Ένωση Κεντρώων ο Μ. Γεωργιάδης από τη ΔΗΜΑΡ ο πρόεδρος του κόμματος Θανάσης Θεοχαρόπουλος ενώ εκ μέρους του Ποταμιού ο βουλευτής Κωνσταντίνος Μπαργιώτας.

Σύμφωνα με πληροφορίες την πρόσκληση του ΣΥΡΙΖΑ για χαιρετισμό δεν αποδέχθηκε το ΚΚΕ και δεν θα παραβρεθεί στο συνέδριο.
Επιπλέον, η ΛΑΕ εξέδωσε ανακοίνωση αναφέροντας τους λόγους για τους οποίους δεν ανταποκρίνεται στην πρόσκληση του ΣΥΡΙΖΑ να παρευρεθεί και να χαιρετίσει. Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ επίσης δεν απεδέχθη την πρόσκληση.

Στο συνέδριο απηύθυνε χαιρετισμό εκ μέρους των Ανεξάρτητων Ελλήνων, ο πρόεδρος του κόμματος, Πάνος Καμμένος.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: