Στουρνάρας στο CNBC: Η Ελλάδα δεν πρόκειται να υποκύψει στις πιέσεις για νέα μέτρα λιτότητας




Η Ελλάδα δεν πρόκειται να υποκύψει στις πιέσεις για τη λήψη νέων μέτρων λιτότητας δήλωσε ο Υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, σε συνέντευξη που παραχώρησε, αργά χθες το βράδυ, στην τηλεόραση του CNBC («Greek finance minister: No more austerity, it’s dangerous»), απαντώντας στην έκκληση του Eurogroup να επιταχυνθούν οι μεταρρυθμίσεις ώστε να διασφαλισθεί η επόμενη δόση του δανείου προς τη χώρα.

«Δεν χρειάζονται νέα μέτρα. Είναι επικίνδυνα. Πρέπει να αφήσουμε τους αυτόματους σταθεροποιητές να λειτουργήσουν. Θέλουμε να λάβουμε διαρθρωτικά μέτρα με δημοσιονομικό αποτέλεσμα, αλλά όχι μέτρα λιτότητας» δήλωσε ο Υπουργός Οικονομικών προσθέτοντας ότι «η Ελλάδα σημείωσε θεαματική πρόοδο μέχρι σήμερα, ο ελληνικός λαός έχει κάνει τεράστιες θυσίες και γι’ αυτό θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί τώρα ως προς το είδος των μέτρων που θα εφαρμόσουμε για να καλύψουμε το δημοσιονομικό κενό, εάν υπάρξει».

Ο πρόεδρος του Eurogroup, Jeroen Dijsselbloem, είχε δηλώσει χθες ότι η Ελλάδα θα πρέπει επειγόντως να υλοποιήσει τις κρίσιμες δεσμεύσεις που έχει αναλάβει έναντι των πιστωτών της ώστε να μπορέσει να αποδεσμευθεί η επόμενη δόση του δανείου, ύψους 1 δις ευρώ.

Η Τρόικα εκτιμά ότι το δημοσιονομικό κενό θα ανέλθει του χρόνου στα 2 δις ευρώ για να επιτευχθεί ο στόχος ενός πρωτογενούς πλεονάσματος στο 1,5% σε σχέση με το ΑΕΠ. Η ελληνική κυβέρνηση ωστόσο θεωρεί ότι το δημοσιονομικό κενό θα κυμανθεί στα 500 εκ. ευρώ.

Ο κ. Στουρνάρας δήλωσε σχετικά με τις διαφορετικές προβλέψεις ότι «ως πανεπιστημιακός, (θεωρώ) ότι δεν πρόκειται για μια ακριβή άσκηση και επομένως διαπραγματευόμαστε. Προτείναμε χθες στην Τρόικα μέτρα που ανταποκρίνονται στο 0,7% του ΑΕΠ, τα οποία θεωρούμε ότι επαρκούν για να καλύψουν το δημοσιονομικό κενό και να καταστήσουν αξιόπιστο τον προϋπολογισμό».

Σε σχέση με την σταθερότητα της ελληνικής κυβέρνησης, μετά την πρόσφατη πρόταση μομφής που είχε κατατεθεί εναντίον της ο Υπουργός Οικονομικών επεσήμανε ότι δεν υπάρχει «κανένας απολύτως κίνδυνος» για την συμμαχική κυβέρνηση.

«Έχουμε υλοποιήσει το 80% της αναγκαίας δημοσιονομικής προσαρμογής και το 20% που απομένει δεν συνιστά τη στιγμή που θα τεθεί εν κινδύνω η κυβέρνηση. Είμαστε έξυπνοι άνθρωποι και δεν πρόκειται να καταστρέψουμε τώρα, που βρισκόμαστε κοντά στο τέλος, ότι έχουμε επιτύχει έως σήμερα», δήλωσε ο Υπουργός.

Ο κ. Στουρνάρας σημείωσε επίσης ότι το μήνυμά του προς τους διεθνείς πιστωτές θα ήταν ότι η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε μια θέση όπου υπάρχει μόνο ανοδικός δρόμος. «Αυτό που μπορώ να πω τώρα είναι ότι έχουμε εξαλείψει τα αίτια τις κρίσεις» δήλωσε συμπληρώνοντας ότι «η ύφεση είναι πολύ ηπιότερη από όσο την αναμέναμε, ενώ για πρώτη φορά, εδώ και πολλά χρόνια, θα έχουμε πρωτογενές πλεόνασμα, κάτι που δεν το περίμενε κανείς πέρυσι, ούτε εγώ προσωπικά».

http://www.cnbc.com/101200668

http://video.cnbc.com/gallery/?video=3000218563&play=1

Ο Έλληνας Υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, δήλωσε χθες, μετά την συνάντηση του Eurogroup, ότι η κυβέρνηση είναι κοντά στην επίτευξη συμφωνίας με την Τρόικα για την εκταμίευση της επόμενης δανειακής δόσης, επαναλαμβάνοντας ταυτόχρονα την αντίθεσή του στην περεταίρω περικοπή μισθών και συντάξεων, όπως επισημαίνεται σε ανταπόκριση των Jonathan Stearns και Karl Stagno Navarra από τις Βρυξέλλες στο BLOOMBERG με τίτλο «Greece’s Stournaras Says He’s ‘Confident’ of Aid-Payout Accord».

«Οι απόψεις συγκλίνουν. Διαφωνούμε σε ορισμένα θέματα. Εάν υπάρξει κάποια ‘τρύπα’ στον προϋπολογισμό θα καλυφθεί με μέτρα διαρθρωτικής φύσης, που αποφέρουν δημοσιονομικά οφέλη. Είμαι βέβαιος» δήλωσε ο κ. Στουρνάρας προς του δημοσιογράφους.

Η ανταπόκριση κάνει, μεταξύ άλλων, αναφορά στις δηλώσεις του επικεφαλής του Eurogroup, Jeroen Dijsselbloem, για την γρήγορη ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με την Τρόικα, όπως και στις διαφορετικές εκτιμήσεις για το δημοσιονομικό κενό, το 2014, ενώ επισημαίνεται ότι η ελληνική κυβέρνηση, πέραν της προσπάθειας που καταβάλλει για την απρόσκοπτη ροή της χρηματοδότησης, στο πλαίσιο του δευτέρου σχεδίου διάσωσης, επιδιώκει ένα τρίτο πακέτο στήριξης για το 2014. Η κυβέρνηση προβλέπει επίσης ότι θα πετύχει για φέτος πρωτογενές πλεόνασμα, ένα χρόνο νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα. Η δημοσιονομική κατάσταση της χώρας είναι σημαντική, καθώς οι υπουργοί οικονομικών της Ευρωζώνης είχαν δεσμευτεί  πέρυσι ότι θα εξέταζαν τη λήψη περεταίρω μέτρων και βοήθειας για την Ελλάδα στην περίπτωση επίτευξης πρωτογενούς πλεονάσματος.

Σύμφωνα με αξιωματούχο που συμμετείχε στο χθεσινό Eurogroup, και θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, οι εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας άσκησαν πιέσεις στην Ελλάδα να επιταχύνει την παροχή των αναγκαίων στοιχείων για την ολοκλήρωση του ελέγχου της Τρόικα.

http://www.bloomberg.com/news/2013-11-14/greece-s-stournaras-says-he-s-confident-of-aid-payout-accord.html

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: