Ο Χριστοδουλίδης για το Κυπριακό από τη Θεσσαλονίκη: «Ξέρουμε πολύ καλά τον προορισμό, τις ευθύνες μας, τις υποχρεώσεις μας – στόχος ένα επανενωμένο κράτος»

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης μιλάει κατά τη διάρκεια της τελετής έναρξης του Διεθνούς Επιστημονικού Συνεδρίου με θέμα “ΚΥΠΡΟΣ & ΡΩΜΙΩΣΥΝΗ”, Θεσσαλονίκη, Παρασκευή 1 Νοεμβρίου 2024. Ο Νίκος Χριστοδουλίδης κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στη Θεσσαλονίκη, παρευρέθηκε νωρίτερα στα αποκαλυπτήρια της αναδιαμορφωμένης προτομής του ήρωα της ΕΟΚΑ Κυριάκου Μάτση και του περιβάλλοντος χώρου, όπως επίσης και στην εκδήλωση τιμής στη μνήμη των θυμάτων της κυπριακής τραγωδίας, εκ μέρους της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΧΗΡΑΣ




Την ευγνωμοσύνη του κυπριακού λαού για την αμέριστη στήριξη του ελληνικού λαού και της πολιτικής και θρησκευτικής ηγεσίας του στις προσπάθειες για δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού, τερματισμό της τουρκικής κατοχής και επανένωση της Κυπριακής Δημοκρατίας εξέφρασε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, σε επιστημονικό συνέδριο, με τίτλο: “Κύπρος και Ρωμιοσύνη” , που συνδιοργανώνουν στη Θεσσαλονίκη, η Ιερά Μητρόπολη Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς και η Ιερά Μεγίστη Μονή Βατοπαιδίου του Αγίου Όρους.

Ο κ. Χριστοδουλίδης εξέφρασε, παράλληλα, την προσδοκία να ευοδωθεί η πρόσφατη πρωτοβουλία του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για την επανέναρξη των συνομιλιών για την επίλυση του Κυπριακού.

  • “Ξέρουμε πολύ καλά τον προορισμό μας, ξέρουμε τις ευθύνες μας, ξέρουμε τις υποχρεώσεις μας” είπε ο κ. Χριστοδουλίδης και πρόσθεσε:

“Ζητούμενο, για εμάς, είναι η μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας σε ένα επανενώμενο κράτος, χωρίς εγγυήσεις, χωρίς κατοχικά στρατεύματα, χωρίς επεμβατικά δικαιώματα, που θα προσφέρει σε όλους νόμιμους πολίτες του τη δυνατότητα να ζουν, να εργάζονται και να δημιουργούν, σε συνθήκες ασφάλειας και ευημερίας”.

Ο κ. Χριστοδουλίδης επεσήμανε την στήριξη της Ελλάδας και του ελληνικού λαού προς τον κυπριακό ελληνισμό και την Κύπρο, σε όλο το διάστημα των πενήντα χρόνων από την τουρκική εισβολή μέχρι σήμερα, λέγοντας:

“Σας μεταφέρω ανάμεσα σε πολλά άλλα την αγάπη και την εκτίμηση όλων των συμπατριωτών μου και φυσικά της επίσημης κυπριακής πολιτείας για να σας εκφράσω σε ευχαριστίες μας για τον αγώνα που δίνετε εδώ και τόσα χρόνια, ο καθένας με το δικό του τρόπο, από το δικό του μετερίζι, μεταφέροντας τον ιστό της ελπίδας σε κάθε σπιθαμή ελληνικής γης από τον Έβρο μέχρι τη Γαύδο, από τους Οθωνούς μέχρι το Καστελόριζο”.

“Με αισθήματα λοιπόν δέους και βαθύτατης ευθύνης στεκόμαστε μπροστά στην ιστορία μας” συνέχισε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας και υπογράμμισε ότι οι “πληγές του 1974, δυστυχώς παραμένουν ανοιχτές για 50 χρόνια”.

Ο κ. Χριστοδουλίδης επεσήμανε ότι “η Κύπρος και ο λαός της βιώνουν καθημερινά τις τραγικές συνέπειες της τουρκικής εισβολής και της συνεχιζόμενης κατοχής”, τον “άδικο” χαμό και το “βίαιο ξεριζωμό” χιλιάδων ανθρώπων, την παράνομη στρατιωτική κατοχή του πλέον του ενός τρίτου των εδαφών του νησιού, το δράμα των αγνοουμένων και των εκτοπισμένων, την παραβίαση βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων και θεμελιωδών ελευθεριών των προσφύγων, την καταστροφή της θρησκευτικής και πολιτιστικής κληρονομιάς και απέδωσε τιμή στους αγωνιστές κυπρίους και ελλαδίτες του 1974 , “που έπεσαν μαχόμενοι με ανδρεία για αυταπάρνηση και την προάσπιση της ανεξαρτησίας, της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας, πολλοί απ αυτούς αφήνοντας την τελευταία τους πνοή στην ακριβή Κύπρο”.

  • “Την ίδια στιγμή θέλω να εκφράσω την γνήσια ευγνωμοσύνη του κυπριακού ελληνισμού για την έμπρακτη και σταθερή συμπαράσταση και στήριξη που η Ελλάδα και ο αδερφός ελληνικός λαός προσφέρουν, κατά τα 50 αυτά χρόνια, στον αγώνα μας για επιβίωση πρωτίστως, αλλά και για ανάπτυξη και δικαιοσύνη. Η συμπαράσταση και στήριξή σας αποτελούν για όλους εμάς στην Κύπρο το ισχυρότερο και συμπαγέστερο θεμέλιο του αγώνα που διεξάγουμε” τόνισε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας και πρόσθεσε:

“Σε αυτά τα πενήντα χρόνια κατοχής ο κυπριακός λαός δεν συμβιβάστηκε κυπριακός λαός δεν έχει υποκύψει. Ο κυπριακός λαός υπομένει και αγωνίζεται για ένα καλύτερο αύριο. Παρά τις δυσκολίες, τα προβλήματα και τις κακουχίες, ο κυπριακός λαός, ο κυπριακός ελληνισμός μπορεί να είναι υπερήφανος γιατί κατάφερε να εγερθεί από τα ερείπια της καταστροφής λαβωμένος, αλλά όχι παραδομένος. Χάρη στους αγώνες του λαού μας, σε συνδυασμό με την άριστη συνεργασία Αθηνών- Λευκωσίας και την εθνική ομοψυχία, που θεμελιώθηκε πάνω στην ακατάπαυστη στήριξη όλων σας, του ελληνικού λαού, της εκκλησίας των κυβερνήσεων, του συνόλου των πολιτικών δυνάμεων της Ελλάδας, η Κύπρος, η πατρίδα μας, όχι μόνο δεν υπέκυψε, αλλά αντιθέτως ανασυγκροτήθηκε, προόδευσε και εξελίχθηκε σε ένα κράτος με ζηλευτές επιδόσεις σε πολλούς τομείς”.

Ο κ. Χριστοδουλίδης αναφέρθηκε στην “τεράστια πολιτική και διπλωματική επιτυχία” της ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με τη στήριξη της Ελλάδας, που έδωσε τις δυνατότητες και τα εργαλεία, ώστε η Κυπριακή Δημοκρατία να εξελιχθεί τα τελευταία χρόνια σε ένα “πυλώνα ασφάλειας και σταθερότητας” στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, της Ανατολικής Μεσογείου και της ευρύτερης περιοχής της Μέσης Ανατολής, με εξαιρετική γεωπολιτική και γεωστρατηγική σημασία.

“Πλέον, μετά την ένταξη μας στην ΕΕ, η πορεία της Κύπρου αλλά και το μέλλον των ευρωπαίων πολιτών της δεν ορίζονται με αντιλήψεις περασμένων δεκαετιών, αλλά εδράζονται πάνω στις αρχές και στις αξίες του δημοκρατικού κόσμου, τις αρχές και τις αξίες της ΕΕ , που έχουν στον πυρήνα τους οικουμενικά δικαιώματα, την ελευθερία και τη δημοκρατία. Και αυτό ακριβώς είναι και το περίγραμμα, μέσα στο οποίο εντάσσονται όλες μας οι ενέργειες στην προσπάθεια για την απελευθέρωση, τον τερματισμό της κατοχής και την επανένωση της πατρίδας μας” είπε ο κ. Χριστοδουλίδης και συνέχισε:

“Με διεκδικητικό ρεαλισμό, με αυτοπεποίθηση, με αποφασιστικότητα, με πίστη στις δυνατότητες μας εργαζόμαστε ακατάπαυστα μαζί με την ελληνική κυβέρνηση, μαζί με τους εταίρους μας στην Ε.Ε , τις ΗΠΑ και άλλους στρατηγικούς μας συνεργάτες για να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, που θα οδηγήσουν στην επανένωση της πατρίδας μας. Παρά την, μέχρι τώρα, αδιάλλακτη τουρκική στάση θα συνεχίσουμε την προσπάθεια μας μέχρι τέλους, με την προσδοκία ότι η πρόσφατη πρωτοβουλία από την πλευρά του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών – αποτέλεσμα και των δικών μας επίμονων προσπαθειών – να οδηγήσει σε θετικές εξελίξεις”.

“Συνεχίζουμε τον αγώνα μέχρι την ευλογημένη εκείνη ημέρα της δικαίωσης, που θα έρθει μόνο μέσα από την απελευθέρωση και την επανένωση της πατρίδας μας” υπογράμμισε ο κ. Χριστοδουλίδης και πρόσθεσε :

“Σε αυτόν τον αγώνα μας δεν περισσεύει κανείς. Θέλω να σας ευχαριστήσω και πάλι να σας συγχαρώ, γιατί είναι η δική σας δράση που διατηρεί αναμμένη τη φλόγα του αγώνα για ελευθερία και επανένωση της πατρίδας μας. Η Κύπρος, ναι, στηρίζεται στην Ελλάδα αλλά και η Ελλάδα μπορεί να στηρίζεται στην βοήθεια της μικρής Κύπρου. Μας ενώνουν ίδιες ρίζες, οι ίδιες αρχές, μας ενώνουν κοινές αξίες, μας ενώνουν κοινά οράματα”.

 

Χαιρετισμός Κώστα Γκιουλέκα

 

Ο υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης) Κώστας Γκιουλέκας υποδέχτηκε τον πρόεδρο της Κυριακής Δημοκρατίας στο χώρο της παλιάς Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ , όπου διεξάγεται το συνέδριο. Στον χαιρετισμό του, υπογράμμισε ότι το Κυπριακό δεν αφορά μόνο τη Κύπρο, την Ελλάδα και την Τουρκία, αλλά αφορά “ολόκληρη τη διεθνή κοινότητα και ολόκληρη την πολιτισμένη ανθρωπότητα” και πρόσθεσε:

“Είναι όνειδος, 50 χρόνια μετά, ένα κράτος δημοκρατικό, ένα κράτος – μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης να παραμένει πληγωμένο, με κατεχόμενο το βόρειο τμήμα του νησιού” είπε ο κ. Γκιουλέκας και πρόσθεσε:

“Θέλω να σας διαβεβαιώσω κύριε πρόεδρε για τα συναισθήματα ολόκληρου του ελληνικού λαού, ότι είναι χρέος, είναι πραγματικά ηθικό καθήκον για μας, να συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε μέχρι να αποχωρήσει και ο τελευταίος τούρκος στρατιώτης από τα κατεχόμενα εδάφη, μέχρι να διακριβωθεί η τύχη και του τελευταίου αγνοούμενου, μέχρι να ξαναγυρίσουν οι εκτοπισμένοι στους τόπους τους”.

“Σας διαβεβαιώνουμε, ότι στο δικό σας αγώνα, δεν έχετε μόνο του θερμή συμπαράσταση μας, έχετε και την αδελφική μας αγάπη” είπε ο κ. Γκιουλέκας και επεσήμανε ιδιαίτερα την κυπριακή παρουσία στην Θεσσαλονίκη και μετά το 1974, αλλά και πριν, με την παρουσία στην πόλη αγωνιστών που πολέμησαν για την ανεξαρτησία της Κύπρου, όπως ο Κυριάκος Μάτσης, ο οποίος φοίτησε στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και αφιερώθηκε, δίνοντας τη ζωή του, στον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα της Κύπρου (1955-1959).

Χαιρέτισαν επίσης ο εκπρόσωπος της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος μητροπολίτης Ύδρας Σπετσών και Αιγίνης Εφραίμ, ο εκπρόσωπος της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Κύπρου μητροπολίτης Κωνσταντίας και Αμμοχώστου Βασίλειος , ο μητροπολίτης Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς Ιουστίνος, ο ηγούμενος της Ιεράς Μέγιστης Μονής Βατοπαιδίου Εφραίμ, ο αντιπεριφερειάρχης Υποδομών της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Πάρης Μπίλιας, ο πρύτανης του ΑΠΘ Χαράλαμπος Φείδας, ο ιστορικός Πέτρος Παπαπολυβίου, ενώ παρέστησαν ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Φιλόθεος και άλλοι μητροπολίτες, διπλωμάτες της Κυπριακής Δημοκρατίας, εκπρόσωποι τοπικών φορέων, κ.α.

 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

 

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: