«Απορωσοποιείται» η Κύπρος: Συνέντευξη του Χριστοδουλίδη στη NY Times, η Κύπρος ικανή να παίξει σημαντικό ρόλο για τον νέο Πρόεδρο των ΗΠΑ, «κόμβος» αποκοπής της Μόσχας από τη Δύση

FILE PHOTO: Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης (Α), συναντήθηκε με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν (Δ), στον Λευκό Οίκο, την Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2024, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του στην Αμερική. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΝΑΓΟΣ




Ο έγκριτος δημοσιογράφος της εφημερίδας New York Times, Peter Baker, ανταποκριτής στο Λευκό Οίκο, ασχολήθηκε σε άρθρο του με την ιστορική συνάντηση του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Χριστοδουλίδη με τον Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζο Μπάιντεν.

Εστιάστηκε στους άξονες τους οποίους οι δύο ηγέτες ανέδειξαν, δημοσιεύει δηλώσεις του Νίκου Χριστοδουλίδη και ομιλει για την αποκοπή της Κύπρου από την Μόσχα και τους Ρώσους ολιγάρχες.

  • Δημοσιεύουμε παρακάτω το κείμενο του Πίτερ Μπέκερ:

Ο πρόεδρος Μπάιντεν φιλοξένησε αυτή την εβδομάδα τον τελευταίο ξένο ηγέτη του στο Οβάλ Γραφείο πριν από τις εκλογές της Τρίτης. Συζήτησαν για τους πολέμους στη Μέση Ανατολή και την Ευρώπη και σχεδίασαν τρόπους συνεργασίας για να νικήσουν την επιθετικότητα και να ανακουφίσουν τον οδυνηρές συνέπειες.

Αλλά το υποκείμενο αυτής της τελευταίας προεκλογικής συνάντησης ήταν μια γεωπολιτική ανησυχία για την ασφάλεια άλλου είδους, που δεν αναφέρθηκε στα επίσημα πρακτικά της συνάντησης, αλλά δέσποζε σε όλη τη διάρκειά της. Θα εξακολουθήσει η Αμερική να ηγείται στον κόσμο μετά την επόμενη Τρίτη; Και αν ναι, προς ποια κατεύθυνση;

Ο ξένος επισκέπτης του κ. Μπάιντεν έτυχε να είναι ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, ένα μικρό νησιωτικό κράτος στην ανατολική Μεσόγειο που δεν λαμβάνει καμία προσοχή στην προεκλογική εκστρατεία, αλλά που θα μπορούσε να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο για όποιον κι αν είναι ο επόμενος πρόεδρος.

Η Κύπρος, που κάποτε αποτελούσε οικονομικό καταφύγιο για τους Ρώσους, έχει αποτελέσει βασικό επίκεντρο της προσπάθειας να αποκοπεί η Μόσχα από τη Δύση, ενώ παράλληλα λειτουργεί ως σημαντικός αγωγός ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Γάζα.

Οι δύο ηγέτες «συζήτησαν σε βάθος μια σειρά θεμάτων εξωτερικής πολιτικής αμοιβαίου ενδιαφέροντος», συμπεριλαμβανομένου του ρωσικού πολέμου στην Ουκρανία και του πολέμου του Ισραήλ κατά της Χαμάς και της Χεζμπολάχ, σύμφωνα με την περίληψη που έδωσε στη δημοσιότητα ο Λευκός Οίκος. Ο κ. Μπάιντεν επαίνεσε την Κύπρο για την «υποστήριξή της στον θαλάσσιο ανθρωπιστικό διάδρομο» που παραδίδει χιλιάδες τόνους τροφίμων και άλλης βοήθειας στη Γάζα.

  • Σε συνέντευξή του μετά τη συνάντηση, ωστόσο, ο κ. Χριστοδουλίδης εξέφρασε την ίδια ανησυχία που ακούγεται συχνά στην Ευρώπη και σε άλλα μέρη του κόσμου για την περίοδο που θα ακολουθήσει την ψηφοφορία της Τρίτης και τι θα σημαίνει για τη διεθνή τάξη.

«Υπάρχει πάντα ο φόβος ότι θα μπορούσε να υπάρξει μια Αμερική που θα κάνει πίσω, ένα είδος απομονωτισμού και εσωστρέφιας», είπε ο κ. Χριστοδουλίδης. «Το έχουμε δει στο παρελθόν. Αυτή είναι η κύρια ανησυχία γιατί η περιοχή βρίσκεται σε αναταραχή αυτή τη στιγμή. Είναι εξαιρετικά επικίνδυνη».

Αν και δήλωσε βέβαιος ότι ο κ. Μπάιντεν και η ομάδα του «θα συνεχίσουν να εμπλέκονται» μέχρι την τελευταία ημέρα της διακυβέρνησής του, σημείωσε ότι η μετάβαση σε νέο πρόεδρο θα εισάγει νέα αβεβαιότητα.

  • «Κατά κάποιον τρόπο, υπάρχει ένα κενό», είπε. «Δεν ξέρετε σε δύο μήνες τι πρόκειται να συμβεί. Είναι μια πολύ εύθραυστη κατάσταση».

Οι δύο ηγέτες μίλησαν για την πορεία προς μια πιθανή κατάπαυση του πυρός στο Λίβανο, την ώρα που δύο ανώτεροι απεσταλμένοι της κυβέρνησης Μπάιντεν, ο Μπρετ ΜακΓκαρκ και ο Άμος Χόχσταϊν, επρόκειτο να αναχωρήσουν για το Ισραήλ και ο Ουίλιαμ Τζ. Μπερνς, ο διευθυντής της C.I.A., επρόκειτο να αναχωρήσει για την Αίγυπτο.

Ο κ. Χριστοδουλίδης, ο οποίος συνομιλεί τακτικά με τους ηγέτες του Ισραήλ και άλλων χωρών της περιοχής και σημειώνει ότι η Κύπρος απέχει μόλις 17 λεπτά πτήσης από τον Λίβανο, εξέφρασε συγκρατημένη αισιοδοξία ότι μια κατάπαυση του πυρός στη χώρα αυτή θα μπορούσε να είναι δυνατή μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες. Εάν μπορέσει να επιτευχθεί, τότε είπε ότι ελπίζει ότι θα οδηγήσει σε ώθηση για κατάπαυση του πυρός και στη Γάζα.

Μια πιθανή συμφωνία θα προβλέπει τη διακοπή των εχθροπραξιών μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ για δύο μήνες, κατά τη διάρκεια των οποίων και οι δύο πλευρές θα αποσυρθούν από τα λιβανέζικα σύνορα που παρακολουθούνται από την ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ στο Λίβανο που ονομάζεται UNIFIL.

  • «Μιλάμε με όλους τους ενδιαφερόμενους», δήλωσε ο κ. Χριστοδουλίδης. «Σε αρκετές περιπτώσεις, μεταφέρουμε μηνύματα από τη μία πλευρά στην άλλη. Οι Αμερικανοί το γνωρίζουν αυτό. Χρησιμοποιούν την Κύπρο».

Η Κύπρος, μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υπήρξε επίσης σημαντικό μέρος της προσπάθειας υπό την ηγεσία των ΗΠΑ να βοηθηθεί η Ουκρανία να απωθήσει τους Ρώσους εισβολείς.

Από καιρό θεωρούμενη ως κορυφαίο καταφύγιο για τους Ρώσους ολιγάρχες και τα χρήματά τους, η Κύπρος έχει εργαστεί για να αποκόψει τη ροή από τη Μόσχα και να αυστηροποιήσει τους τραπεζικούς κανονισμούς. Το F.B.I. έχει βοηθήσει την υπηρεσία του νησιού για την καταπολέμηση του ξεπλύματος χρήματος και τη μονάδα χρηματοοικονομικών πληροφοριών.

  • Ενώ οι Ρώσοι και οι Λευκορώσοι αντιπροσώπευαν κάποτε το ένα τρίτο των πελατών των κυπριακών τραπεζών, οι Ρώσοι έχουν μειωθεί στο 1,5% τώρα, σύμφωνα με Κύπριους αξιωματούχους.

Το νησί, το οποίο έχει 1,3 εκατομμύρια πολίτες κυρίως ελληνικής καταγωγής, παραμένει βυθισμένο στις δικές του διαιρέσεις δεκαετιών, με το βόρειο τμήμα του νησιού να αναγνωρίζεται ως «ξεχωριστή δημοκρατία» μόνο από την Τουρκία. Ο κ. Μπάιντεν έχει προσπαθήσει όλα αυτά τα χρόνια να βοηθήσει στη διευθέτηση της κυπριακού προβλήματος , αν και παραμένει άλυτο.

Ο κ. Χριστοδουλίδης είναι ο πρώτος πρόεδρος της Κύπρου που επισκέπτεται τον Λευκό Οίκο από το 1996, γεγονός που αποτελεί σημείο υπερηφάνειας για την κυβέρνησή του.

Μιλώντας με δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους, ο κ. Μπάιντεν δήλωσε ότι εξακολουθεί να είναι «αισιόδοξος» για τις προοπτικές μιας «επανενωμένης Κύπρου» στο μέλλον.

Όπως και άλλοι Ευρωπαίοι ηγέτες, ο κ. Χριστοδουλίδης παρακολουθεί στενά τις αμερικανικές εκλογές. Εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες αποσύρουν τελικά την υποστήριξή τους προς την Ουκρανία, είπε, η κατάσταση θα μπορούσε να φουντώσει.

«Οι Αμερικανοί, δεν μπορούν να το κάνουν χωρίς τους Ευρωπαίους και οι Ευρωπαίοι δεν μπορούν να το κάνουν χωρίς τους Αμερικανούς», είπε. «Οπότε, εφόσον έχουμε μια κοινή πολιτική, ναι», η επιτυχία στην Ουκρανία είναι εφικτή. «Αν δεν το κάνουμε, τότε έχουμε ένα θέμα».

ΠΗΓΗ: New York Times, Peter Baker

Στις 27 Νοεμβρίου στη Λευκωσία η 2η Διακυβερνητική Σύνοδος Ελλάδας – Κύπρου: «Κοινές εθνικές επιδιώξεις για την οριστική επίλυση του Κυπριακού»

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: