Η σημασία της πρόσκλησης του Πρόεδρου της Κύπρου στον Λευκό Οίκο: Οι ΗΠΑ αναδεικνύουν και επιβεβαιώνουν εμπράκτως τη γεωπολιτική θέση της Νήσου στην ανατολική Μεσόγειο

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης κάνει δηλώσεις μετά την μαθητική και φοιτητική παρέλαση για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου. Φωτογραφία Ανδρέας Λουκαίδης, ΓΤΠ, PIO




Του Δρ. ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΣΤΕΡΓΙΟΥΛΗ*

Είναι αναμφισβήτητα μία ιδιαιτέρως θετική εξέλιξη, μετά από σχεδόν τρεις δεκαετίες, η πρόσκληση του Κύπριου προέδρου, Νίκου Χριστοδουλίδη, στον Λευκό Οίκο, παρά το γεγονός ότι ο Αμερικανός πρόεδρος αποχωρεί από το αξίωμα του στο τέλος του χρόνου.

Θα ήταν, βεβαίως, προτιμότερο η εν λόγω πρόσκληση να είχε λάβει χώρα πολύ ενωρίτερα, ωστόσο ακόμη και τώρα η σημασία της είναι υψηλού επιπέδου τόσο υπό το πρίσμα των τελευταίων εξελίξεων στο Κυπριακό, όσο και λόγω της κλιμακούμενης εμπόλεμης κατάστασης στη μέση Ανατολή.

Η σταθερή στάση της Κύπρου έναντι των στρατηγικών υποστηρικτικών απαιτήσεων των ΗΠΑ στον πολυμετωπικό πόλεμο που διενεργεί το Ισραήλ, σε αντίθεση με τη στάση της Τουρκίας η οποία αποστασιοποιήθηκε ευθύς εξαρχής από την ενιαία στάση της Δύσης απέναντι στις τρομοκρατικές οργανώσεις Χαμάς και Χεζμπολάχ, καθώς και η συνεχώς επιδεινούμενη κατάσταση στη μέση Ανατολή, ώθησαν τις ΗΠΑ να προσκαλέσουν τον Κύπριο Πρόεδρο στον Λευκό Οίκο.

Με αυτή την πρόσκληση οι ΗΠΑ αναδεικνύουν και επιβεβαιώνουν εμπράκτως – ίσως για πρώτη φορά από συστάσεως της Κυπριακής Δημοκρατίας – τη σπουδαιότητα της γεωπολιτικής θέσης της Κύπρου στην ανατολική Μεσόγειο και στην ευρύτερη περιοχή της μέσης Ανατολής ως έναν απόλυτα σταθεροποιητικό παράγοντα, ενώ ταυτοχρόνως καταδεικνύουν τη δυσαρέσκειά τους προς την Τουρκία για την υποστηρικτική της στάση απέναντι στην ισλαμιστική τρομοκρατία και την παντελή έλλειψη κάθε μορφής συνεργασίας με τις στρατιωτικές δυνάμεις των ΗΠΑ στην περιοχή.

  • Ωστόσο, η ουσιαστική σημασία της πρόσκλησης του Κύπριου Προέδρου άπτεται της πρόσφατης αποτυχημένης διαδικασίας επανέναρξης των συνομιλιών για το Κυπριακό, λόγω της παντελούς έλλειψης συνεργασίας της τουρκικής πλευράς, η οποία εμμένει στην αναγνώριση της κυριαρχίας των κατεχόμενων και στη λύση δύο κρατών, κατά παράβαση όλων των σχετικών αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών.

Η αναβάθμιση της γεωστρατηγικής θέσης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ανατολική Μεσόγειο και στην ευρύτερη περιοχή της μέσης Ανατολής είναι πλέον δεδομένη και επιβεβαιωμένη μάλιστα μέσα από την πρόσφατη υπογραφείσα αμυντική συνεργασία μεταξύ ΗΠΑ και Κυπριακής Δημοκρατίας.

Συνεπώς, η σημαντικότερη και σπουδαιότερη εξέλιξη που θα μπορούσε να προκύψει από την εν λόγω υψηλή συνάντηση είναι μία δεσμευτική δήλωση του αμερικανού προέδρου ότι η επίλυση του κυπριακού ζητήματος περνά μέσα από την αποχώρηση των τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων, τον τερματισμό του εποικισμού και της επανένωσης της Κύπρου ως ένα κυρίαρχο και ανεξάρτητο κράτος επί τη βάσει του διεθνούς και του ευρωπαϊκού δικαίου.

Μία τέτοια δημόσια δήλωση – δέσμευση του αμερικανού προέδρου θα ήταν μία τεράστια επιτυχία της ελληνοκυπριακής διπλωματίας και θα έθετε τέλος στις τουρκικές προκλήσεις για αναγνώριση των κατεχομένων και τη δημιουργία δύο κρατών ως τη μόνη λύση του κυπριακού.

Και είναι εφικτό ειδικά αυτή την χρονική περίοδο κατά την οποία η στάση της Τουρκίας απέναντι στις ΗΠΑ, στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ χαρακτηρίζεται από ασυνέπεια και προκλητικότητα, αρχής γενομένης με την αποστασιοποίηση από την καταδίκη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, των δημοσίων υποστηρικτικών δηλώσεων του τούρκου προέδρου προς τις τρομοκρατικές οργανώσεις Χαμάς και Χεζμπολάχ, μέχρι και των προσφάτων και συνεχιζόμενων προσπαθειών της Τουρκίας να ενταχθεί στη συμμαχία των Brics.

* Ο κ. Ευάγγελος Στεργιούλης είναι Διδάκτωρ Κοινωνιολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου, Υποστράτηγος ε.α. της Ελληνικής  Αστυνομίας και απόφοιτος των Σχολών Εθνικής Άμυνας  και Εθνικής Ασφάλειας

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ

Το τελευταίο λεωφορείο και η …άλλη επέτειος, που έχει ξεχαστεί: Η τελευταία ανταλλαγή των αιχμαλώτων της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο, την 28η Οκτωβρίου το 1974

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: