Ο ισλαμιστής Ερντογάν σκέφτεται να αγοράσει και δεύτερο ρωσικό σύστημα S-400; Ρωτήθηκε αν το συζήτησε με τον αυταρχικό Πούτιν και έδωσε μία πολύ περίεργη απάντηση…

Ο ισλαμιστής πρόεδρος της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν σε έκθεση τουρκικού πολεμικού υλικού. Φωτογραφία από την Τουρκική Προεδρία, Recep Tayyip Erdoğan, @RTErdogan




Ο ισλαμιστής πρόεδρος της κατοχικής Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιβεβαίωσε ότι η χώρα του θα αποφασίσει ανεξάρτητα εάν θα αποκτήσει ή όχι ένα δεύτερο σύστημα αεράμυνας S-400 από τη Ρωσία.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μετά τη σύνοδο κορυφής των BRICS στο Καζάν, δεν έκρυψε τα λόγια του, που σήμαναν συναγερμό στην Ουάσιγκτον:

«Όσον αφορά τους S-400, δεν θα επηρεαστούμε από εξωτερικές απόψεις για την επόμενη φάση. Εμείς, η κυβέρνηση της Τουρκίας θα πάρουμε αυτή την απόφαση μόνοι μας», δήλωσε, τονίζοντας την αυτονομία του τουρκικού έθνους σε αμυντικά ζητήματα.

Ρωτήθηκε από δημοσιογράφο: «Κατά τη συνάντησή σας με τον κ. Πούτιν, υπήρξε κάποια αναφορά για κοινή δράση σχετικά με τη νέα φάση των S-400 και ειδικά των συστημάτων αεράμυνας Steel Dome που έχει αρχίσει να αναπτύσσει η Τουρκία;».

Τόνισε τα εξής:

“Δεν έχουμε καμία ανησυχία σχετικά με το τι θα μπορούσαν να πουν άλλοι για την επόμενη φάση των S-400. Εμείς, ως κυβέρνηση της Δημοκρατίας της Τουρκίας, θα λάβουμε αυτήν την απόφαση.

Η κυβέρνηση θα συνεδριάσει, θα αξιολογήσει την κατάσταση και θα καταλήξει σε απόφαση για αυτό το θέμα, αλλά όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, το έχουμε ονομάσει ως Steel Dome, τώρα το ονομάσαμε Steel Dome, θα το θέσουμε επίσης σε πρόγραμμά όταν φτάσει η στιγμή, θα προχωρήσουμε σε αυτήν την ενέργεια παράλληλα με την άμυνα.

Ποιες είναι οι απόψεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης ή των αντιφρονούντων για το θέμα αυτό; Είπαν ότι αποκτούμε τους δικούς μας πόρους, και μόλις τους έχουμε, αναλαμβάνουμε δράση. Η κορυφαία προτεραιότητά μας εδώ είναι να διασφαλίσουμε ότι οι δικές μας ανάγκες ικανοποιούνται πλήρως, όπως φτάσουμε σταδιακά σε αυτό το σημείο στην αμυντική βιομηχανία, θα συνεχίσουμε να κάνουμε σταθερά βήματα προς τους μελλοντικούς μας στόχους”.

Κατά την πτήση της επιστροφής από το Ταταρστάν, ο Ερντογάν αναφέρθηκε επίσης στις συνεχιζόμενες προσπάθειες της Τουρκίας για την εξάλειψη της τρομοκρατίας, δηλώνοντας ότι η χώρα θα αναλάβει αποφασιστική δράση ενάντια σε οποιεσδήποτε απειλές προέρχονται από τη Συρία.

«Είμαστε αποφασισμένοι να επιτύχουμε μια φωτεινή, ειρηνική και ασφαλή Τουρκία, απαλλαγμένη από τη σκοτεινή και αιματηρή σκιά της τρομοκρατίας», υποστήριξε.

Σε απάντηση για την πρόσφατη επίθεση σε μια αεροδιαστημική εγκατάσταση της TUSAŞ στην Άγκυρα, ο Ερντογάν τόνισε ότι η Τουρκία θα εντείνει τις προσπάθειές της για παραγωγή και καινοτομία παρά τις αντιξοότητες.

«Θα προβληματίσουμε όσους είναι δυσαρεστημένοι με την Τουρκία με τις επιτυχίες μας», πρόσθεσε.




Ο Τούρκος ισλαμιστής πρόεδρος αποκάλυψε ότι η επίθεση συνδέθηκε με διείσδυση τρομοκρατών από τη Συρία, προκαλώντας άμεσες επιχειρήσεις σε 40 τοποθεσίες σε όλη τη χώρα.

«Οι τρομοκράτες θα πληρώσουν πολύ υψηλό τίμημα», σημείωσε, επαναλαμβάνοντας την αδιάλλακτη στάση της Τουρκίας στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας.

Ο Ερντογάν καταδίκασε το PYD/YPG (Κούρδους της Συρίας) που συνδέεται -όπως ισχυρίστηκε- με το PKK στη Συρία, δηλώνοντας ότι θα είναι μάταιες οι προσπάθειές τους να κερδίσουν υποστήριξη από ορισμένες δυτικές χώρες.

Επανέλαβε ότι εάν η τρομοκρατία προέρχεται από τη Συρία, η Τουρκία θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την αντιμετώπιση της απειλής.

Το πρώτο βήμα για την τέταρτη Belh@rra: Πράσινο φως από το Συμβούλιο Αρχηγών, περίεργη “σιγή ιχθύος” για τον εκσυγχρονισμό των ΜΕΚΟ200ΗΝ

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: