Εντυπωσιακή διπλωματική εξέλιξη και επιτυχία για την Κυπριακή Δημοκρατία: Ο Τζο Μπάιντεν έστειλε πρόσκληση στον Νίκο Χριστοδουλίδη, την Τετάρτη στο Λευκό Οίκο

Ο Λευκός Οίκος στη διάρκεια της ημέρας. Φωτογραφία Hellas Journal




Ρεπορτάζ HELLAS JOURNAL

Την Τετάρτη 30 Οκτωβρίου θα περάσει το κατώφλι του Λευκού Οίκου, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Hellas Journal από υψηλόβαθμη διπλωματική πηγή, ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έστειλε πρόσκληση χθες Σάββατο στον Κύπριο Πρόεδρο και τον κάλεσε να έρθει στην Ουάσιγκτον για να έχουν στρατηγικής σημασίας συνομιλίες.

Πρόκειται για εντυπωσιακή διπλωματική εξέλιξη και τεραστίων διαστάσεων επιτυχία για την Κυπριακή Δημοκρατία, την οποία η κατοχική Τουρκία θεωρεί …”εκλιπούσα”, ότι δήθεν δεν υπάρχει!!!

Και αυτό, παρά το γεγονός ότι είναι μέλος του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) και της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.) και αναγνωρίζεται απ’ όλα τα κράτη του κόσμου, εκτός βεβαίως από τη χώρα του Αττίλα.

Είναι βέβαιο ότι η Άγκυρα θα εξοργιστεί με την πρόσκληση προς τον Πρόεδρο της Κύπρου και με δεδομένο ότι ο Αμερικανός Πλανητάρχης είχε ακυρώσει την επίσκεψη του ισλαμιστή Ταγίπ Ερντογάν, τον περασμένο Μάιο.

Η επιλογή του Προέδρου της Κύπρου να συνταχθεί αναφανδόν με τις Ηνωμένες Πολιτείες και γενικότερα τη Δύση έχει εκτιμηθεί από τον Λευκό Οίκο, ο οποίος αποφάσισε να επιβραβεύσει τον κ. Χριστοδουλίδη με επίσημη επίσκεψη.

Οι Αμερικανοί και οι σύμμαχοι τους εκφράζουν ιδιαίτερα ευχαριστώ στην Κύπρο για τη βοήθεια που προσφέρει τους τελευταίους 20 μήνες στις αμερικανικές και άλλες δυνάμεις που δραστηριοποιούνται στην περιοχή της Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής.

Από την άλλη πλευρά, υπό το φως των νέων εξελίξεων στην ευρύτερη γειτονιά της Κύπρου, οι Αμερικανοί και οι σύμμαχοι τους επιθυμούν να αναβαθμίσουν τις στρατιωτικές τους συμμαχίες με τη Μεγαλόνησο.

Βεβαίως, στη συνάντηση του Προέδρου Μπάιντεν με τον Νίκο Χριστοδουλίδη, θα συζητηθεί και το Κυπριακό. Η αμερικανική πλευρά υποστηρίζει τις ενέργειες του Κύπριου Προέδρου για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων και έχει ταχθεί εναντίον της διχοτομικής “διευθέτησης” των δύο κρατών, που απαιτεί η Τουρκία.

Σύμφωνα με πληροφορίες η Ουάσιγκτον έχει αποφασίσει να προχωρήσει σε ισχυρή στρατιωτική συνεργασία με την Κυπριακή Δημοκρατία, η οποία -πρέπει να σημειωθεί- αν και δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ, είναι πιο συνεπής στη Δύση από την κατοχική Τουρκία, η οποία πλέον έχει στενότερες σχέσεις με τη Ρωσία και άλλες αυταρχικές χώρες, παρά με την Ατλαντική Συμμαχία.

Σίγουρα, η πρόσκληση στον κ. Χριστοδουλίδη αποτελεί και μήνυμα προς την Άγκυρα και τον Ταγίπ Ερντογάν. Η Αμερική απόκτησε ένα σύμμαχο στη Μεσόγειο που προφανώς κάποια στιγμή θα αντικαταστήσει την κατοχική Τουρκία, που έχει αναδειχθεί σε ταραξία της Δύσης.

Επικεντρωνόμαστε στην καλή προετοιμασία μιας πολυμερούς συνάντησης, λέει ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: «Ξέρουμε τους στόχους μας, ξέρουμε τις κόκκινες γραμμές μας»

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: