Εκλογές ΗΠΑ: Νέα δημοσκόπηση της Ipsos για το ABC News εμφανίζει την Κάμαλα Χάρις να ανακτά ελαφρύ προβάδισμα σε εθνικό επίπεδο – «Κλειδί» χαρακτηρίζεται η συμμετοχή

Γράφημα από τη δημοσκόπηση της Ipsos για το ABC News με τη διαχρονική διακύμανση των ποσοστών που συγκεντρώνουν οι δύο υποψήφιοι πρόεδροι των ΗΠΑ . via Ipsos




Η αντιπρόεδρος των Δημοκρατικών και υποψήφια για την προεδρία των ΗΠΑ Καμάλα Χάρις ανέκτησε ελαφρύ προβάδισμα μεταξύ των πιθανών ψηφοφόρων σε εθνικό επίπεδο, σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση των ABC News/Ipsos.

Ωστόσο, η κούρσα είναι αρκετά κοντά κι εκτιμάται ότι το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών του 2024 να επαφίεται στην αβεβαιότητα του εκλεκτορικού σώματος, αφού «η συμμετοχή είναι το κλειδί».

Προς το παρόν, μόλις 2 ποσοστιαίες μονάδες χωρίζουν την Κάμαλα Χάρις και τον Ντόναλντ Τραμπ μεταξύ όλων των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων, ήτοι 49-47%.

Αυτό μεταφράζεται σε ένα ελαφρύ πλεονέκτημα της Χάρις μεταξύ των πιθανών ψηφοφόρων, με ποσοστά 51-47%, ενώ ορισμένες ομάδες που τάσσονται υπέρ της Χάρις, δείχνουν λίγο μεγαλύτερη διάθεση να ψηφίσουν.

Πάντως, συγκριτικά με τις αρχές του μήνα, η Χάρις έχει ανακτήσει πλεονέκτημα των Δημοκρατικών μεταξύ των ισπανόφωνων, ενώ διεύρυνε το πλεονέκτημά της μεταξύ των γυναικών στα προάστια.

Παραμένει δε ισχυρή σε βασικές ομάδες, συμπεριλαμβανομένων των μαύρων ανδρών ψηφοφόρων.

Ο Ντόναλντ Τραμπ «κερδίζει» τις αγροτικές περιοχές και τους λευκούς άνδρες που δεν έχουν σπουδάσει, ενώ φαίνεται να «τρέχει ανταγωνιστικά» μεταξύ των νεότερων ανδρών.

Σε ποιους τομείς υπερτερεί ο κάθε υποψήφιος

Οι υποψήφιοι μοιράζονται την πίτα της εμπιστοσύνης ως προς τον χειρισμό των κορυφαίων ζητημάτων. Τα προνομιακά πεδία για τον Τραμπ περιλαμβάνουν τη μετανάστευση, με προβάδισμα 12 μονάδων έναντι της Χάρις μεταξύ των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων, την οικονομία συνολικά, με +8 μονάδες, τον πληθωρισμό (+7) και τη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή (επίσης +7).

Η Χάρις από την πλευρά της έχει διψήφιο προβάδισμα στην εμπιστοσύνη στον χειρισμό των αμβλώσεων (+15) και της υγειονομικής περίθαλψης (+10), είναι επίσης 8 μονάδες μπροστά στην εμπιστοσύνη στον χειρισμό της «προστασίας της αμερικανικής δημοκρατίας» και +6 στη βοήθεια της μεσαίας τάξης.

Η οικονομία και ο πληθωρισμός εξακολουθούν να αποτελούν τις κύριες ανησυχίες, με το 90% και το 85% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων, αντίστοιχα, να τα χαρακτηρίζουν πολύ σημαντικά θέματα για την ψήφο τους.

Ωστόσο, αυτή η δημοσκόπηση, που διενεργήθηκε για το ABC από τη Langer Research Associates, με επιτόπια έρευνα από την Ipsos, διαπιστώνει μια αλλαγή στην ένταση σε σχέση με τον Σεπτέμβριο: Τα ποσοστά όσων αποδίδουν ύψιστη σημασία στην οικονομία ή τον πληθωρισμό, χαρακτηρίζοντάς τα «ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα» στην ψήφο τους, έχουν μειωθεί κατά 7 μονάδες το καθένα.

Αξιοσημείωτο είναι επίσης ότι η προστασία της δημοκρατίας κατατάσσεται σχεδόν εξίσου ψηλά με τον πληθωρισμό σε σημασία, καθώς αναφέρεται από το 81%. Ποσοστό πολύ μεγαλύτερο από εκείνο για τη σημασία της μετανάστευσης, την οποία ο Τραμπ έχει αναδείξει σκληρά, και των αμβλώσεων, που αποτελούν κεντρικό σημείο εστίασης για την Χάρις.

Αλλά αυτά αντικατοπτρίζουν την κομματική πραγματικότητα: Οι Δημοκρατικοί τείνουν πολύ περισσότερο από τους άλλους να επιλέξουν την άμβλωση ως κορυφαίο ζήτημα, ενώ οι Ρεπουμπλικάνοι, στρέφονται προς το θέμα της μετανάστευσης.

Ενώ «κονταροχτυπιούνται» για όλα τα επίκαιρα θέματα, η Χάρις συνεχίζει να προηγείται του Τραμπ στα περισσότερα προσωπικά χαρακτηριστικά. Στην προσωπική αξιολόγηση, η Harris προηγείται του Trump κατά 11 μονάδες (49 έναντι 38%), ως προς την πνευματική οξύτητα που απαιτείται για να υπηρετήσει αποτελεσματικά ως πρόεδρος, δείκτης στον οποίο ο Τραμπ προηγείτο του Μπάιντεν κατά 31 μονάδες.

Το πλεονέκτημα της Χάρις διευρύνεται σε 29 μονάδες όσον αφορά τη σωματική υγεία που χρειάζεται για να υπηρετήσει αποτελεσματικά στην προεδρία. Είναι επίσης πιο ισχυρή από τον Τραμπ (κατά 15 μονάδες) στο να θεωρείται ειλικρινής και αξιόπιστη, να κατανοεί τα προβλήματα των ανθρώπων (κατά 10 μονάδες) και να συμμερίζεται τις προσωπικές αξίες (κατά 8 μονάδες).

Πηγή: ABC News

Αποκάλυψη: Ο Τζεφ Μπέζος μπλόκαρε άρθρο στήριξης της Washington Post στην Κάμαλα Χάρις – Αντίδραση των εργαζομένων στη νέα πολιτική που χαράζει η εφημερίδα

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: