Η «ραχοκοκαλιά» της βιομηχανίας πυραύλων του Ιράν καταστράφηκε από την Ισραηλινή επιδρομή * Χτυπήθηκαν δυο μυστικές βάσεις * Ακριβής και ισχυρή επίθεση, λέει ο Νετανιάχου [photos]

Ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου, Χερζί Χαλεβί , την ώρα που διευθύνει το χτύπημα στο Ιράν από το υπόγειο κέντρο διοίκησης της ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας στο Camp Rabin (The Kirya) μαζί με τον Διοικητή της Ισραηλινής Αεροπορίας. Photo via X@IDF




Η αεροπορική επίθεση που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο κατά στρατιωτικών στόχων στο Ιράν ήταν «ακριβής και ισχυρή» και «πέτυχε όλους τους στόχους», δήλωσε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου, στην πρώτη του δήλωση μετά την επιχείρηση.

«Η επίθεση υπήρξε ακριβής και ισχυρή, πέτυχε όλους τους στόχους της», ανακοίνωσε ο ισραηλινός πρωθυπουργός στην πρώτη δημόσια δήλωση για τις ισραηλινές επιδρομές, κατά την διάρκεια τελετής για την πρώτη εβραϊκή επέτειο της επίθεσης της Χαμάς κατά του νοτίου Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου 2023.

«Το Ιράν επετέθη κατά του Ισραήλ με εκατοντάδες βαλλιστικούς πυραύλους και εκείνη η επίθεση απέτυχε», είπε αναφερόμενος στην ιρανική επίθεση της 1ης Οκτωβρίου κατά την οποία οι περισσότεροι ιρανικοί πύραυλοι αναχαιτίσθηκαν από την ισραηλινή αντιπυραυλική άμυνα.

«Τότε είχαμε υποσχεθεί ότι θα αντιδρούσαμε με σφοδρότητα και τα ξημερώματα του Σαββάτου τηρήσαμε την υπόσχεσή μας. Η αεροπορία επετέθη κατά του Ιράν και έπληξε τις ικανότητες του Ιράν στην άμυνα και στην κατασκευή πυραύλων που στρέφονται εναντίον μας».

Επλήγησαν μυστικές στρατιωτικές βάσεις – Δορυφορικές εικόνες

Η επίθεση του Ισραήλ, μεταξύ άλλων, κατέστρεψε εγκαταστάσεις σε μια μυστική στρατιωτική βάση νοτιοανατολικά της ιρανικής πρωτεύουσας που ειδικοί στο παρελθόν είχαν συνδέσει με το άλλοτε πρόγραμμα πυρηνικών όπλων της Τεχεράνης και μια άλλη βάση που συνδέεται με το πρόγραμμα βαλλιστικών πυραύλων της, όπως δείχνουν  δορυφορικές φωτογραφίες που αναλύθηκαν σήμερα Κυριακή από το Associated Press.

Μερικά από τα κτίρια που υπέστησαν ζημιές βρίσκονταν στη στρατιωτική βάση Παρτσίν του Ιράν , όπου η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας υποπτεύεται ότι το Ιράν στο παρελθόν πραγματοποίησε δοκιμές ισχυρών εκρηκτικών που θα μπορούσαν να πυροδοτήσουν ένα πυρηνικό όπλο.

  • Το Ιράν επιμένει εδώ και καιρό το πυρηνικό του πρόγραμμα είναι ειρηνικό, αν και ο ΔΟΑΕ, οι δυτικές υπηρεσίες πληροφοριών και άλλοι λένε ότι η Τεχεράνη είχε ενεργό οπλικό πρόγραμμα μέχρι το 2003.

Η άλλη ζημιά μπορεί να παρατηρηθεί στην κοντινή στρατιωτική βάση Χοτζίρ, η οποία, σύμφωνα με τους αναλυτές, κρύβει ένα υπόγειο σύστημα σήραγγας και εγκαταστάσεις παραγωγής πυραύλων.

Ο στρατός του Ιράν δεν έχει αναγνωρίσει ζημιές ούτε στο Χοτζίρ ούτε στο Παρτσίν από την επίθεση του Ισραήλ τα ξημερώματα του Σαββάτου, αν και είπε ότι η επίθεση σκότωσε τέσσερις Ιρανούς στρατιώτες που εργάζονταν στα συστήματα αεράμυνας της χώρας.

Η αποστολή του Ιράν στα Ηνωμένα Έθνη δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα για σχολιασμό. Ο ισραηλινός στρατός επίσης  αρνήθηκε να σχολιάσει.

Η «ραχοκοκαλιά της πυραυλικής βιομηχανίας του Ιράν» καταστράφηκε

Η ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία έπληξε δώδεκα στόχους στο Ιράν που χρησιμοποιούνταν για την παραγωγή στερεών καυσίμων για βαλλιστικούς πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς, ως μέρος της στρατιωτικής της δράσης αντίποινων κατά της Ισλαμικής Δημοκρατίας , βλάπτοντας σοβαρά την ικανότητα της Τεχεράνης να αναπληρώσει το απόθεμά της, αναφέρει η The Jerusalem Post. 

Οι στόχοι που χτυπήθηκαν ήταν εξελιγμένος εξοπλισμός που το Ιράν δεν μπορεί να παράγει μόνο του και έπρεπε να αγοραστεί από την Κίνα . Οι στόχοι ήταν ένα κρίσιμο συστατικό του προγράμματος βαλλιστικών πυραύλων του Ιράν, ανέφερε η ιστοσελίδα Walla επικαλούμενη τρεις ανώνυμες ισραηλινές πηγές.

Το δημοσίευμα της JP αναφερόμενο στις δορυφορικές φωτογραφίες από τις ιρανικές βάσεις, αναφέρει ότι οι αξιολογήσεις που βασίζονται στις δορυφορικές εικόνες έγιναν ξεχωριστά από τον Ντέιβιντ Ολμπράιτ, πρώην επιθεωρητή όπλων του ΟΗΕ, και τον Ντέκερ Έβελεθ, συνεργάτη αναλυτή ερευνών στο CNA, μια δεξαμενή σκέψης στην Ουάσιγκτον.

Ο στρατός του Ιράν δήλωσε ότι τα ισραηλινά πολεμικά αεροσκάφη χρησιμοποίησαν «πολύ ελαφριές κεφαλές» για να χτυπήσουν συστήματα ραντάρ στα σύνορα στις επαρχίες Ιλάμ, Χουζεστάν και γύρω από την Τεχεράνη.

Η αραβική ανεξάρτητη διαδικτυακή εφημερίδα Elaph ανέφερε ότι το Ισραήλ στόχευσε ένα μυστικό εργοστάσιο βαλλιστικών πυραύλων στο Ιράν, καταστρέφοντας μεγάλο αριθμό αναμεικτών βαρέων καυσίμων που χρησιμοποιούνται για την τροφοδοσία των πυραύλων Kheibar και Haj Qasem – και οι δύο εκτοξεύτηκαν από το Ιράν στο Ισραήλ στις αρχές του μήνα.

Το ρεπορτάζ υποστηρίζει επίσης ότι οι συστοιχίες αεράμυνας S-300 που δέχθηκαν επίθεση ήταν ρωσικής κατασκευής και κατεστραμμένα ραντάρ που τροφοδοτούν αυτά τα συστήματα και άλλα στη Συρία και το Ιράκ.

Το ρεπορτάζ ανέφερε ότι το εργοστάσιο βαλλιστικών πυραύλων καταστράφηκε ολοσχερώς. Μια πηγή είπε  ότι ήταν η «ραχοκοκαλιά της βιομηχανίας πυραύλων του Ιράν» και ότι το Ισραήλ το «έθεσε εκτός λειτουργίας», αναφέροντας επίσης ότι κάθε αναδευτήρας βαρέος καυσίμου που καταστράφηκε εκτιμάται ότι ήταν κόστιζε τουλάχιστον δύο εκατομμύρια δολάρια και περίπου είκοσι αναμικτήρες αυτού του τύπου καταστράφηκαν.

«Το Ισραήλ στέλνει ένα σαφές μήνυμα σε εμάς», δήλωσε στους Times ο Hamid Hosseini, ειδικός στη βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου του Ιράν και μέλος του Εμπορικού Επιμελητηρίου Ιράν-Ιράκ . « Αυτό μπορεί να έχει πολύ σοβαρές οικονομικές συνέπειες για το Ιράν και τώρα που καταλαβαίνουμε τα διακυβεύματα πρέπει να ενεργήσουμε με σύνεση και να μην συνεχίσουμε τις εντάσεις».

Συνολικά, περισσότερα από 100 ισραηλινά αεροσκάφη συμμετείχαν στην επίθεση κατά ιρανικών στόχων, δηλώνοντας ότι η αποστολή τους ήταν να χτυπήσουν τα πιο προηγμένα αντιαεροπορικά συστήματα της Ισλαμικής Δημοκρατίας και να αναπτύξουν εκεί εναέρια υπεροχή για τυχόν επερχόμενες επιχειρήσεις της IAF – με τέτοιο τρόπο ώστε

Τα ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη θα μπορούν να πετούν ακόμη και σε σχετικά χαμηλό ύψος στον ουρανό της ίδιας της Τεχεράνης στο μέλλον.

Οι εκτιμήσεις λένε ότι θα χρειαστούν ακόμη πολλές μέρες για να εκτιμηθούν οι ζημιές που προκλήθηκαν από τις επιθέσεις.

Με πληροφορίες από AFP/Associated Press/The Jerusalem Post

 

Φορτηγό έπεσε σε στάση λεωφορείου κοντά στο Τελ Αβίβ: Δεκάδες τραυματίες – Ερευνάται αν πρόκειται για τρομοκρατικό χτύπημα * «Εξουδετερώθηκε» ο οδηγός [videos]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: