Ο γρίφος της Γεωργίας: Το 80% θέλει Ευρώπη – το 54% ψήφισε το ρωσόφιλο κόμμα * Νοθεία, βία και εξαγορά καταγγέλλει η αντιπολίτευση * Καλεί σε διαδηλώσεις [videos]

epaselect epa11685507 Founder of the Georgian Dream party and oligarch Bidzina Ivanishvili (C) speaks after exit poll results announcement in parliamentary elections, during celebrations at the Georgian Dream party headquarters in Tbilisi,Georgia, 26 October 2024. A total of 18 parties are participating in the parliamentary elections in Georgia. Three thousand, one hundred and eleven polling stations opened for the parliamentary elections, including 67 abroad. Voting abroad will be possible in 53 cities in 42 countries. EPA/DAVID MDZINARISHVILI




Το κυβερνών κόμμα της Γεωργίας κέρδισε τις βουλευτικές εκλογές, ανακοίνωσε νωρίς σήμερα Κυριακή η εκλογική επιτροπή, σε ένα πλήγμα για τη μακροχρόνια φιλοδοξία της χώρας να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Η αντιπολίτευση της Γεωργίας δεν παραδέχτηκε την ήττα, κατηγορώντας το κυβερνών κόμμα για «συνταγματικό πραξικόπημα» και υποσχόμενη να ανακοινώσει διαμαρτυρίες και διαδηλώσεις, ανοίγοντας τον δρόμο  για μια νέα πιθανή πολιτική κρίση που θα μπορούσε να πολώσει περαιτέρω τη χώρα του Καυκάσου.

 Η επιτροπή είπε ότι το κυβερνών κόμμα Γεωργιανό Όνειρο (GD) κέρδισε το 54% των ψήφων, με καταμετρημένο πάνω από το 99% των περιφερειών.

Το αποτέλεσμα για το GD θα ανατρέψει τις ελπίδες της αντιπολίτευσης για έναν φιλοδυτικό συνασπισμό τεσσάρων μπλοκ και ουσιαστικά θα βάλει φρένο στις φιλοδοξίες της χώρας για ένταξη στην ΕΕ.

Οι ψηφοφόροι στη χώρα των σχεδόν 4 εκατομμυρίων κατοίκων πήγαν στις κάλπες για τις καθοριστικές αυτές εκλογές προκειμένου να αποφασίσουν εάν το όλο και πιο αυταρχικό κόμμα GD, το οποίο βρίσκεται στην εξουσία από το 2012 και οδήγησε τη χώρα σε μια συντηρητική πορεία μακριά από τη Δύση και πιο κοντά στο Ρωσία, θα εξασφαλσει άλλη μια τετραετή θητεία.

Ο Μπιντζίνα Ιβανισβίλι, ο δισεκατομμυριούχος ιδρυτής της GD χαιρετίζοντας το αποτέλεσμα αυτών των πλέον καθοριστικών εκλογών από την ανεξαρτησία της Γεωργίας από τη Σοβιετική Ένωση το 1991, είπε:

«Είναι μια σπάνια περίπτωση στον κόσμο που το ίδιο κόμμα επιτυγχάνει τέτοια επιτυχία σε μια τόσο δύσκολη κατάσταση – αυτό είναι μια καλή ένδειξη του ταλέντου του γεωργιανού λαού», είπε ο Ιβανισβίλι, που θεωρείται ευρέως ως η πιο ισχυρή προσωπικότητα της χώρας.

  • Σε συνέντευξη Τύπου αργά το Σάββατο, οι ηγέτες του συνασπισμού της αντιπολίτευσης χαρακτήρισαν τα αποτελέσματα των εκλογών «συνταγματικό πραξικόπημα».

“Η νίκη κλάπηκε από τον γεωργιανό λαό… Δεν αποδεχόμαστε τα αποτελέσματα αυτών των παραποιημένων εκλογών”, δήλωσε ο Τινατίν Μποκουτσάβα, αρχηγός του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης, Ενωμένο Εθνικό Κίνημα (UNM).

Η γεωργιανή αντιπολίτευση κατηγόρησε το κόμμα GD ότι στηρίζεται στους «διοικητικούς πόρους» του κατά τη διάρκεια των εκλογών – ένας όρος ομπρέλα που περιλαμβάνει την πίεση των κρατικών υπαλλήλων να ψηφίσουν και την προσφορά δωρεών σε μετρητά σε ψηφοφόρους κυρίως της υπαίθρου.

Μια ομάδα 2.000 εκλογικών παρατηρητών με την επωνυμία My Vote είπε ότι δεν πιστεύει πως τα προκαταρκτικά αποτελέσματα «αντανακλούν τη βούληση των γεωργιανών πολιτών» δεδομένης της κλίμακας της νοθείας ψηφοφόρων και της βίας.

  • Το πρωί του Σαββάτου, πολλά βίντεο κυκλοφόρησαν στο Διαδίκτυο που εμφανίζουν ψηφοδέλτια να ρίχνονται σωρηδόν στις κάλπες και εκφοβισμό ψηφοφόρων σε διάφορα εκλογικά τμήματα σε ολόκληρη τη Γεωργία.

“Οι τραμπούκοι του Ιβανισβίλι θέλουν απεγνωσμένα να κολλήσουν στην εξουσία και θα καταφύγουν σε οτιδήποτε για να ανατρέψουν την εκλογική διαδικασία”, δήλωσε ο Μποκουτσάβα, ο ηγέτης του UNM, καθώς η ψηφοφορία ήταν σε εξέλιξη.

Τις τελευταίες τρεις δεκαετίες, η Γεωργία διατηρεί ισχυρές φιλοδυτικές φιλοδοξίες, με τις δημοσκοπήσεις να δείχνουν ότι το 80% του λαού της τάσσεται υπέρ της ένταξης στην ΕΕ.

  • Τα τελευταία χρόνια, ωστόσο, η κυβέρνηση, υπό την ηγεσία του λαϊκιστικού GD, απομακρύνεται όλο και περισσότερο από τη Δύση υπέρ της Ρωσίας , δείχνοντας απροθυμία να καταδικάσει τη Μόσχα για την εισβολή της στην Ουκρανία.

Το GD έχει επίσης κατηγορηθεί για σχέδια να κινηθεί η χώρα σε αυταρχική κατεύθυνση, αφού ο Ιβανισβίλι δεσμεύθηκε να απαγορεύσει όλα τα κορυφαία κόμματα της αντιπολίτευσης και να απομακρύνει τους βουλευτές της αντιπολίτευσης εάν το κόμμα του επανεκλεγεί.

Πολλοί περίμεναν ότι το GD θα αναδεικνύονταν σε πρώτο κόμμα,  αλλά θα μπορούσε να υπολείπεται της πλειοψηφίας και να αγωνίζεται να σχηματίσει κυβέρνηση, με όλα τα άλλα μπλοκ να αρνούνται να συνεργαστούν μαζί του.

Κατά την διακυβέρνησή του, το GD βρισκόταν αντιμέτωπο με μια άνευ προηγουμένου ένωση τεσσάρων φιλοδυτικών δυνάμεων της αντιπολίτευσης που είχαν ορκιστεί να σχηματίσουν κυβέρνηση συνασπισμού για να το εκδιώξουν από την εξουσία και να επαναφέρουν τη Γεωργία σε τροχιά ένταξης στην ΕΕ.

  • Η μεγαλύτερη δύναμη της αντιπολίτευσης είναι το κεντροδεξιό UNM, ένα κόμμα που ιδρύθηκε από τον Μιχαήλ Σαακασβίλι, τον πρώην πρόεδρο που βρίσκεται στη φυλακή με την κατηγορία της κατάχρησης εξουσίας που οι σύμμαχοί του λένε ότι έχει πολιτικά κίνητρα.

Το  GD διεξήγαγε την προεκλογική εκστρατεία εξαπολύοντας κατηγορίες ότι η φιλοδυτική αντιπολίτευση προσπαθεί να σύρει τη Γεωργία σε μια σύγκρουση τύπου Ουκρανίας. Το 2008, η Γεωργία πολέμησε έναν πόλεμο με τη Ρωσία που διήρκεσε πέντε ημέρες, αλλά άφησε βαθιά σημάδια, και η εισβολή στην Ουκρανία άφησε ορισμένους στη χώρα επιφυλακτικούς σχετικά με τις πιθανές συνέπειες της πρόκλησης της Ρωσίας πλησιάζοντας προς τα δυτικά.

  • Το βράδυ του Σαββάτου, οι ψηφοφόροι στην Τιφλίδα έμοιαζαν διχασμένοι σχετικά με τη μελλοντική πορεία της χώρας.

«Χάσαμε τη χώρα μας σήμερα», είπε η Ana Machaidze, μια 25χρονη φοιτήτρια. «Δεν ξέρω τι να κάνω μετά. Ελπίζω ότι μπορούμε να βγούμε στους δρόμους, αλλά αν χάσουμε, ίσως φύγω στο εξωτερικό», πρόσθεσε

Η υποστήριξη για τις φιλοδυτικές ομάδες της αντιπολίτευσης προέρχεται γενικά από ψηφοφόρους των πόλεων και νεότερους σε ηλικία, οι οποίοι οραματίζονται το πολιτικό τους μέλλον με την ΕΕ.

Ο Irakli Shengelia, 56, εργαζόμενος σε εστιατόρια, είπε ότι είναι χαρούμενος που το Γεωργιανό Όνειρο θα παραμείνει στην εξουσία επειδή το κόμμα εγγυάται «ειρήνη και σταθερότητα» με τη Ρωσία και μοιράζεται τις συντηρητικές αξίες του.

Η κυβέρνηση της Γεωργίας, ευθυγραμμισμένη με τη βαθιά συντηρητική και ισχυρή Ορθόδοξη Εκκλησία, επιδίωξε να ενισχύσει τα αντιφιλελεύθερα αισθήματα κάνοντας εκστρατεία για τις «οικογενειακές αξίες» και επικρίνοντας αυτό που παρουσιάζει ως δυτικές υπερβολές.

Το καλοκαίρι, το κοινοβούλιο ψήφισε νομοθεσία που επιβάλλει σαρωτικούς περιορισμούς στα δικαιώματα LGBTQ+ , μια κίνηση που λένε οι επικριτές αντικατοπτρίζει τους νόμους που θεσπίστηκαν στη γειτονική Ρωσία, όπου οι αρχές έχουν εφαρμόσει μια σειρά κατασταλτικών μέτρων κατά των σεξουαλικών μειονοτήτων.

Η ΕΕ χορήγησε τη Γεωργία ως υποψήφια ένταξη πέρυσι, αλλά έχει βάλει την αίτησή της σε αναμονή ως απάντηση σε ένα αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο για τους «ξένους πράκτορες» που ψηφίστηκε τον Μάιο, το οποίο απαιτεί από τα μέσα ενημέρωσης και τις ΜΚΟ που λαμβάνουν περισσότερο από το 20% της χρηματοδότησής τους από το εξωτερικό να εγγραφούν ως « πράκτορες ξένης επιρροής».

Το νομοσχέδιο, το οποίο πυροδότησε εβδομάδες μαζικών διαδηλώσεων την άνοιξη, χαρακτηρίστηκε ως «ρωσικός νόμος» από τους επικριτές, οι οποίοι το παρομοιάζουν με μια άλλη νομοθεσία που εισήγαγε το Κρεμλίνο μια δεκαετία νωρίτερα για να φιμώσει την πολιτική διαφωνία στα μέσα ενημέρωσης και αλλού.

 

Με πληροφορίες από The Guardian

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: