Χέρι-χέρι Χαμενεΐ και Πεζεσκιάν, προαναγγέλλουν αντίποινα του Ιράν στο Ισραήλ: «Θα απαντήσουμε σε οποιαδήποτε ανοησία με διακριτικότητα και ευφυΐα»

FILE PHOTO: Supreme Leader of Iran Ayatollah Ali Khamenei (C), Iranian President Masoud Pezeshkian (L), Iranian Parliament speaker Mohammad Bagher Ghalibaf (2-L), and Iranian judiciary chief Mohsen Ejeie (2-R), attending the Friday prayer ceremony in Tehran, Iran, 04 October 2024. EPA/IRANIAN SUPREME LEADER OFFICE




Οι Ιρανοί αξιωματούχοι θα πρέπει να αποφασίσουν πώς να επιδείξουν με τον καλύτερο τρόπο την ισχύ της χώρας τους στο Ισραήλ, μετά την ισραηλινή επίθεση εναντίον της ιρανικής επικράτειας, σύμφωνα με τον ανώτατο  θρησκευτικό ηγέτη του Ιράν, αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ.

Όπως μετέδωσε το πρακτορείο Irna, ο Χαμενεΐ εκτίμησε σήμερα (27/10) ότι το Ιράν θα πρέπει να επιδείξει τη δύναμή του στο Ισραήλ, όμως πρόσθεσε ότι ο τρόπος με τον οποίο αυτό θα γίνει θα πρέπει «να καθοριστεί από τους αξιωματούχους» ώστε «να συμβεί αυτό που θα είναι προς το καλύτερο συμφέρον του λαού και της χώρας».

«Το κακό που διέπραξε το σιωνιστικό καθεστώς πριν δύο βράδια δεν θα πρέπει ούτε να υποτιμηθεί ούτε να υπερτιμηθεί», σχολίασε ο Χαμενεΐ.

Την ίδια ώρα, ο Πρόεδρος Ιράν προειδοποιεί για νέες επιθέσεις εναντίον «των εχθρών της χώρας».

Μέσω ανάρτησής του στην πλατφόρμα Χ (πρώην Twitter), ο Iρανός Πρόεδρος, Μασούντ Πεζεσκιάν, εξέφρασε, αργά το βράδυ του Σαββάτου, τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των τεσσάρων στρατιωτών που σκοτώθηκαν κατά την επίθεση που εξαπέλυσε το Ισραήλ εναντίον της χώρας του.

«Αυτά τα τέκνα του Ιράν θυσίασαν τη ζωή τους υπερασπιζόμενα την πατρίδα», ανέφερε και προειδοποίησε τους εχθρούς της Ισλαμικής Δημοκρατίας με νέες επιθέσεις.

«Οι εχθροί του Ιράν πρέπει να γνωρίζουν ότι οι γενναίοι στρατιώτες παραμένουν ατρόμητοι φρουροί της πατρίδας τους και θα απαντήσουν σε οποιαδήποτε ανοησία με διακριτικότητα και ευφυΐα», έγραψε ο Πεζεσκιάν.

Το Ιράν ανακοίνωσε χθες, Σάββατο (26/10) ότι η νυχτερινή επίθεση του Ισραήλ εναντίον στρατιωτικών στόχων προκάλεσε μόνο περιορισμένες ζημιές, ενώ ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ζήτησε να σταματήσει η κλιμάκωση της έντασης μεταξύ του Ισραήλ και του Ιράν, η οποία έχει εγείρει φόβους για γενικευμένο πόλεμο στη Μέση Ανατολή.

Πολλά ισραηλινά πολεμικά αεροσκάφη εξαπέλυσαν επιθέσεις σε τρία κύματα χθες πριν τα ξημερώματα εναντίον εργοστασίων κατασκευής πυραύλων και άλλων στρατιωτικών θέσεων κοντά στην Τεχεράνη και στο δυτικό Ιράν, επεσήμανε ο στρατός του Ισραήλ.

Εικόνες από δορυφόρους έδειξαν ότι στις αεροπορικές επιθέσεις που εξαπέλυσε το Ισραήλ εναντίον του Ιράν, επλήγησαν βιομηχανικές εγκαταστάσεις όπου παρασκευάζονταν μείγματα στερεών καυσίμων για βαλλιστικούς πυραύλους, σύμφωνα με δύο Αμερικανούς ερευνητές.

Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξαν ο Ντέιβιντ Ολμπράιτ, πρώην επιθεωρητής όπλων του ΟΗΕ, ο οποίος ηγείται σήμερα του Ινστιτούτου Επιστήμης και Διεθνούς Ασφάλειας (Institute for Science and International Security / ISIS) και ο Ντέκερ Έβελεθ, ερευνητής που συνεργάζεται με το CNA, ένα κέντρο μελετών στην Ουάσινγκτον.

Όπως δήλωσαν στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters, το Ισραήλ έπληξε το Παρτσίν, ένα τεράστιο συγκρότημα στρατιωτικών εγκαταστάσεων κοντά στην πρωτεύουσα του Ιράν. Ο Έβελεθ ανέφερε ότι οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις έπληξαν, επίσης, την τοποθεσία Χοτζίρ στα περίχωρα της Τεχεράνης, όπου βρίσκεται εργοστάσιο κατασκευής πυραύλων.

Το Reuters είχε μεταδώσει τον Ιούλιο ότι στο Χοτζίρ γίνονταν εργασίες για σημαντική επέκταση των εγκαταστάσεων.

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις (IDF) ανακοίνωσαν ότι σε τρία κύματα αεροπορικών επιδρομών επλήγησαν εργοστάσια κατασκευής πυραύλων, καθώς και άλλες τοποθεσίες κοντά στην Τεχεράνη και στο δυτικό Ιράν, εν είδει αντιποίνων για το μπαράζ επιθέσεων με περισσότερους από 200 πυραύλους που δέχθηκε το Ισραήλ την 1η Οκτωβρίου.

Το Ιράν ανέφερε ότι ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη έπληξαν συστήματα ραντάρ στις επαρχίες Ιλάμ και Χουζεστάν, καθώς και στα περίχωρα της Τεχεράνης.

Το Ιράν διαθέτει τα μεγαλύτερα αποθέματα πυραύλων στη Μέση Ανατολή και Αμερικανοί αξιωματούχοι θεωρούν πως η Τεχεράνη έχει προμηθεύσει πυραύλους στη Ρωσία, στους Χούθι της Υεμένης και στη Χεζμπολάχ του Λιβάνου.

Η Τεχεράνη και η Μόσχα έχουν αρνηθεί πως η Ρωσία παρέλαβε ιρανικούς πυραύλους.

Με πληροφορίες από Reuters μέσω ΑΠΕ-ΜΠΕ
Τεχεράνη, Ιράν

Πούτιν: «Θα απαντήσουμε αν επιτραπεί στην Ουκρανία να μας πλήξει με μεγάλου βεληνεκούς δυτικά όπλα» – Ρωσική προέλαση και διχασμός Δύσης προβληματίζουν διεθνείς αναλυτές

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: