Πούτιν: «Θα απαντήσουμε αν επιτραπεί στην Ουκρανία να μας πλήξει με μεγάλου βεληνεκούς δυτικά όπλα» – Ρωσική προέλαση και διχασμός Δύσης προβληματίζουν διεθνείς αναλυτές

epa11639763 Russian President Vladimir Putin meets with finalists of the Class Topic! TV project and winners of the Teacher of the Year competition via videoconference at the Kremlin in Moscow, Russia, 03 October 2024. EPA, MIKHAIL METZEL SPUTNIK KREMLIN POOL




H Μόσχα θα χρησιμοποιήσει «ένα φάσμα απαντήσεων», αν οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ επιτρέψουν στην Ουκρανία να χρησιμοποιήσει δυτικά όπλα μεγάλου βεληνεκούς για να πλήξει στόχους βαθιά στο ρωσικό έδαφος.

«Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας εξετάζει πώς θα απαντήσει σε ενδεχόμενα πλήγματα μέσα στη ρωσική επικράτεια, θα δώσει ένα φάσμα απαντήσεων», δήλωσε ο Πούτιν στον δημοσιογράφο Πάβελ Ζαρούμπιν της ρωσικής κρατικής τηλεόρασης, σύμφωνα με βίντεο που αναρτήθηκε στον λογαριασμό στο Telegram του Ζαρούμπιν.

Μέχρι στιγμής οι ΗΠΑ αρνούνται να επιτρέψουν στην Ουκρανία να πλήξει στόχους βαθιά στο ρωσικό έδαφος με τα όπλα που της παρέχουν, φοβούμενες κλιμάκωση που θα μπορούσε να οδηγήσει σε άμεση σύγκρουση μεταξύ της Μόσχας και της Ουάσινγκτον.

Τον Σεπτέμβριο ο Πούτιν είχε προειδοποιήσει και πάλι ότι, αν οι Δυτικοί επιτρέψουν στην Ουκρανία να πλήξει το ρωσικό έδαφος με μεγαλύτερου βεληνεκούς πυραύλους, αυτό θα σημαίνει ότι «οι χώρες του ΝΑΤΟ βρίσκονται σε πόλεμο με τη Ρωσία. Αυτό θα αλλάξει την ίδια τη φύση της σύγκρουσης», είχε τονίσει.

Οι «ρωγμές στη Δύση» και οι «συμμαχίες της Ρωσίας»

Αυτή τη βδομάδα, ο διεθνής Τύπος ανέδειξε μια σειρά σημαντικών γεγονότων που επηρεάζουν τη γεωπολιτική σκηνή. Ο συνεχιζόμενος πόλεμος στην Ουκρανία παραμένει στο επίκεντρο, με ενδείξεις ότι, παρά τις αρχικές προσδοκίες, οι προσπάθειες αντίστασης στις προελάσεις της Ρωσίας δεν έχουν φέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν να σημειώνουν πρόοδο υποστηριζόμενες από συμμαχικές χώρες, ενώ η ενότητα της Δύσης παρουσιάζει ρωγμές λόγω διαφωνιών σχετικά με τη συνέχιση της υποστήριξης προς την Ουκρανία.

Παράλληλα, η Ρωσία επιχειρεί να δείξει ότι δεν είναι απομονωμένη διεθνώς διοργανώνοντας υψηλού προφίλ συναντήσεις και ενισχύοντας τις συμμαχίες της με βασικούς παγκόσμιους εταίρους.

Ο αρθρογράφος Walter Russell Mead, στο άρθρο του «Το αυξανόμενο αντίτιμο του Πούτιν για την ειρήνη στην Ουκρανία», που δημοσιεύτηκε στη Wall Street Journal στις 21 Οκτωβρίου, αναλύει τις στρατηγικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι ΗΠΑ και η Γερμανία στον πόλεμο της Ουκρανίας.

Παρά την αρχική αισιοδοξία ότι οι κυρώσεις και η διεθνής πίεση θα οδηγούσαν στην ήττα του Πούτιν, η πραγματικότητα αποδεικνύεται πολύ διαφορετική. Ο Πούτιν, παρά τις οικονομικές κυρώσεις και τις στρατιωτικές προκλήσεις, σημειώνει πρόοδο στην Ουκρανία, ενώ οι ρωσικές δυνάμεις υποστηρίζονται από τη Βόρεια Κορέα, την Κίνα και το Ιράν.

Ταυτόχρονα, φιλορωσικά κόμματα κερδίζουν έδαφος στην Ανατολική Γερμανία, ενώ στις ΗΠΑ αυξάνονται οι φωνές υπέρ της διακοπής της υποστήριξης προς την Ουκρανία. Ο Mead επισημαίνει ότι η Δύση αντιμετωπίζει την προοπτική ενός πολέμου φθοράς, ο οποίος απαιτεί πολυετή και δαπανηρή υποστήριξη προς την Ουκρανία.

Οι Κυβερνήσεις του Αμερικανού Προέδρου, Τζο Μπάιντεν, και του Καγκελάριου της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς, αναζητούν μια διέξοδο, ενδεχομένως μέσω μιας συμβιβαστικής ειρήνης, με την Ουκρανία να παραχωρεί εδάφη αλλά να εντάσσεται στο ΝΑΤΟ και στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ωστόσο, ο Πούτιν δεν δείχνει διατεθειμένος να προσφέρει εύκολες λύσεις.

Όπως αναφέρει ο Mead, η αμερικανογερμανική συνεργασία, η οποία αντιμετωπίζει τη σημαντικότερη δοκιμασία της από την εποχή του Τζορτζ Μπους, κινδυνεύει να αποτύχει αν δεν βρει σύντομα μια ρεαλιστική και αποφασιστική στρατηγική αντιμετώπισης του Πούτιν.

Η βραζιλιάνική εφημερίδα Globo, στο δημοσίευμα «Ο Πούτιν προσπαθεί να επιδείξει δύναμη συγκεντρώνοντας ηγέτες στη συνάντηση των BRICS που ξεκινά αυτή την Τρίτη στη Ρωσία», που δημοσιεύτηκε στις 22 Οκτωβρίου, ανέλυσε την προσπάθεια του Ρώσου Προέδρου να δείξει ότι οι προσπάθειες της Δύσης να απομονώσουν τη χώρα του έχουν αποτύχει.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν συγκέντρωσε περίπου 20 ξένους ηγέτες στην πόλη Καζάν, στις όχθες του Βόλγα, για τη Σύνοδο Κορυφής των BRICS, την οποία η Μόσχα θεωρεί ως το σημαντικότερο διπλωματικό γεγονός που έχει διοργανώσει.

Στο περιθώριο της συνόδου, ο Πούτιν συναντήθηκε με τον ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, για πρώτη φορά μετά από δύο χρόνια, παρά τις επικρίσεις του τελευταίου για τη στάση της Ρωσίας στον πόλεμο με την Ουκρανία.

Η σύνοδος έλαβε χώρα σε μια περίοδο κατά την οποία η Ρωσία κερδίζει έδαφος στη σύγκρουση με το Κίεβο και ενισχύει τις συμμαχίες της με σημαντικούς παράγοντες στη διεθνή πολιτική σκηνή. Η Ρωσία επιδιώκει να δείξει ότι όχι μόνο δεν είναι απομονωμένη, αλλά διαθέτει σημαντικούς εταίρους και συμμάχους.

Ο Τύπος της Ρωσίας και της Ουκρανίας

Ο Κιρίλ Στρέλνικοφ, στο άρθρο του με τίτλο «Οι αμφιβολίες έχουν τελειώσει: οι ΗΠΑ θα παρέχουν στο Κίεβο ό,τι χρειάζεται (;)», που δημοσιεύθηκε στο RIA Novosti στις 23 Οκτωβρίου, αναλύει την πρόσφατη επίσκεψη του Υπουργού Άμυνας των ΗΠΑ, Λόιντ Όστιν, στο Κίεβο.

Ο συγγραφέας παρατηρεί ότι η επίσκεψη αυτή προκάλεσε ερωτήματα μεταξύ των διεθνών αναλυτών, δεδομένου ότι οι προηγούμενες συναντήσεις του Προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι με Αμερικανούς αξιωματούχους δεν είχαν επιφέρει σημαντικά αποτελέσματα. Ο Στρέλνικοφ σημειώνει ότι ο Ζελένσκι, παρά τις υψηλές του προσδοκίες, δεν έλαβε τις επιθυμητές εγγυήσεις για ένταξη στο ΝΑΤΟ ή την άδεια για χρήση δυτικών όπλων σε ρωσικό έδαφος.

Επιπλέον, όπως αναφέρει ο συγγραφέας οι πρόσφατες δηλώσεις δυτικών ηγετών υποδηλώνουν μια συρρίκνωση της υποστήριξης προς την Ουκρανία, καθώς και την κούραση που έχει προκληθεί στις δυτικές κοινωνίες από τον συνεχιζόμενο πόλεμο.

Σημαντική εξέλιξη που επηρεάζει την πορεία του πολέμου είναι, επίσης, οι δημογραφικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ουκρανία, όπως η μείωση του πληθυσμού και η αύξηση των περιπτώσεων λιποταξίας στον στρατό. Ως εκ τούτου, ο Στρέλνικοφ υποστηρίζει ότι η Δύση ενδέχεται να ωθεί την Ουκρανία προς μια ειρηνική διευθέτηση, αναγνωρίζοντας ότι η συνέχιση της σύγκρουσης δεν είναι βιώσιμη.

Η ανάγνωση των δηλώσεων του Προέδρου Πούτιν, σύμφωνα με τον αρθρογράφο, μπορεί να δώσει κατευθύνσεις για την επίτευξη ειρήνης, καθώς οι ελπίδες για αλλαγή στάσης μετά την εκλογή του νέου Αμερικανού Πρόεδρου είναι αβάσιμες.

Η Marci Shore, στο άρθρο της με τίτλο «Αλλάζοντας το παράδειγμα στην Ουκρανία», που δημοσιεύθηκε στις 22 Οκτωβρίου στην ιστοσελίδα Kyiv Independent, αναλύει την ανάγκη αλλαγής της αμερικανικής προσέγγισης στον πόλεμο της Ουκρανίας.

Η αρθρογράφος υποστηρίζει ότι ο Αμερικανός Πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, έχει προσκολληθεί στην πολιτική της «αποφυγής κλιμάκωσης», ακόμη και όταν αυτή έχει καταστεί παράλογη και θανατηφόρα.

Η συγγραφέας αναφέρει το τραγικό παράδειγμα μιας οικογένειας στη Λβιβ, που σκοτώθηκε από ρωσικό πύραυλο, τονίζοντας ότι οι Ουκρανοί γνωρίζουν τα σημεία εκτόξευσης αυτών των πυραύλων στη Ρωσία, αλλά δεν επιτρέπεται να τα πλήξουν με τα αμερικανικά όπλα που διαθέτουν. Η Shore επισημαίνει ότι αυτή η περιοριστική πολιτική αποδυναμώνει την αμυντική ικανότητα της Ουκρανίας και κοστίζει ανθρώπινες ζωές.

Παρά το ότι ο Μπάιντεν θεωρείται άνθρωπος με ηθικές αρχές και ενσυναίσθηση, η συγγραφέας τον επικρίνει για την έλλειψη τόλμης να εγκαταλείψει παρωχημένα παραδείγματα και να προσαρμοστεί στη νέα πραγματικότητα. Αντλώντας από το παρελθόν, θυμίζει τον ρόλο του Μπάιντεν στις ακροάσεις της Ανίτα Χιλ το 1991, όταν η αποφυγή ριζοσπαστικών αποφάσεων είχε σοβαρές συνέπειες.

Η Shore καλεί τον Μπάιντεν να αναλάβει δράση, όπως έκανε ο Ουκρανός Πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο οποίος απέναντι στην απειλή στάθηκε γενναία και αρνήθηκε να εγκαταλείψει τη χώρα του. Επίσης, προτρέπει τον Μπάιντεν να επιτρέψει στην Ουκρανία να υπερασπιστεί τον εαυτό της πλήρως, αναθεωρώντας μια πολιτική που δεν ανταποκρίνεται πλέον στις ανάγκες της σημερινής κρίσης.

Με πληροφορίες από Reuters-AFP μέσω ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΚΥΠΕ – Νικόλαος Στέλγιας

Κουράστηκαν να ψηφίζουν και να μην βγάζουν κυβέρνηση στην Βουλγαρία: Πάλι εκλογές σήμερα, 7η φορά μέσα σε τρία χρόνια * Στην αναμπουμπούλα οι ρωσόφιλοι χαίρονται…

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: