Ότι ζήτησε ο Λευκός Οίκος για την επίθεση στο Ιράν, αυτό έπραξε ο Νετανιάχου, απόλυτη η συνεργασία του Ισραήλ και της Αμερικής: Η ανάλυση του Μιχάλη Ιγνατίου (video)

Ο Μιχάλης Ιγνατίου, ανταποκριτής της Hellas Journal και του Omega Κύπρου στο Λευκό Οίκο και τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, με την παρουσιάστρια ειδήσεων Στάλω Γρηγορίου. Φωτογραφία από το κανάλι Omega




Η πιο σημαντική εξέλιξη -πέραν βέβαια της επίθεσης του Ισραήλ εναντίον του Ιράν, που ήταν εντυπωσιακή ως προς την συμμετοχή τόσων πολεμικών αεροπλάνων- είναι το συμπέρασμα όλων σε αυτή την πόλη, ότι ακόμα και σήμερα που το Εβραϊκό Κράτος είναι ισχυρό, οι Ηνωμένες Πολιτείες ασκούν την απόλυτη επιρροή στην Ιερουσαλήμ.

Ο Λευκός Οίκος επέβαλε πλήρως τις θέσεις του: Από την απαγόρευση βομβαρδισμού των πυρηνικών και ενεργειακών εγκαταστάσεων μέχρι τους στόχους. Αυτή η πραγματικότητα δεν πρέπει να εκληφθεί ότι έγινε ξανά η σχέση αποφασίζω και διατάζω. Όχι.

Αλλά ο Λευκός Οίκος έπεισε την ισραηλινή πολιτική και στρατιωτική εξουσία ποιο ήταν το συμφέρον του σε αυτή τη φάση του πολέμου. Έτσι κατέληξαν σε συμφωνία ότι θα είναι μία ισχυρή επίθεση, που θα καταστρέψει βάσεις πυραύλων, όπως και έγινε, και στρατιωτικές βάσεις.

Αλλά, ο Λευκός Οίκος αναγκάστηκε να κάνει και αυτός υποχώρηση. Έτσι συμφωνήθηκε ότι εάν απαντήσει το Ιράν με νέα επίθεση εναντίον του Εβραϊκού Κράτους, τότε οι Ηνωμένες Πολιτείες θα λάβουν μέρος και στην άμυνα και προστασία του Ισραήλ, αλλά θα συμμετέχουν και σε οποιεσδήποτε ενέργειες των Ισραηλινών, οι οποίες θα θεωρηθούν αμυντικές.

Θυμίζω ότι η σημερινή επίθεση του Ισραήλ θεωρήθηκε αμυντική ενέργεια, ήταν άσκηση του δικαιώματος της αυτοάμυνας του, μας είπε χθες το βράδυ, μετά το τέλος της επιχείρησης, ανώτερος αξιωματούχος του Πενταγώνου.

Απ’ εδώ και πέρα, ο Λευκός Οίκος και η Ιερουσαλήμ θα πάρουν τις αποφάσεις τους για τη συνέχεια.

Πρώτο ερώτημα: Πότε θα σταματήσει ο πόλεμος με τη Χαμάς για να απελευθρωθούν και οι όμηροι. Δεύτερον: για πόσο θα κτυπά το Λίβανο και τη Χεζμπολάχ; Θα επιβάλει κατοχή στη Γάζα και στον νότιο Λίβανο; Οι Αμερικανοί δεν συμφωνούν με την κατοχή.

Και βεβαίως, το άλλο μεγάλο ερώτημα: θα συνεχιστεί αυτός ο υπόγειος πόλεμος με το Ιράν; Όλοι οι αναλυτές εδώ συμφωνούν εδώ ότι δεν θα σταματήσει.

Όλα τα παραπάνω πρέπει να συζητηθούν ξανά και να ληφθούν αποφάσεις, οι οποίες πρέπει να τηρηθούν.

Ήταν πλήρως συντονισμένες η Ουάσιγκτον και η Ιερουσαλήμ. Είχε προηγηθεί συμφωνία εδώ και μερικές μέρες. Η επίθεση είχε προγραμματιστεί δύο φορές αλλά οι καιρικές συνθήκες δεν το επέτρεψαν.

Να μην ξεχνάμε ότι η Αμερική έστειλε και στρατιώτες και τεχνικούς που θα χειριστούν τα αντιβαλλιστικά συστήματα με τα οποία ενίσχυσε το Εβραϊκό Κράτος. Άρα υπήρξε και συνεργασία επί του εδάφους.

Οι υπουργοί Άμυνας Γκάλαντ και Όστιν μίλησαν με το ξεκίνημα της επιχείρησης και ο επικεφαλής του Πενταγώνου υπογράμμισε την απόλυτη στήριξη του στην προστασία και στην υποστήριξη του Ισραήλ.

Ο Λευκός Οίκος προειδοποίησε την Τεχεράνη, ότι αν απαντήσει και κτυπήσει ξανά το Ισραήλ εμείς θα το υπερασπιστούμε.

Ο υψηλόβαθμος αξιωματούχος, κάλεσε ενημέρωση αμέσως μετά την αποχώρηση και του τελευταίου ισραηλινού αεροπλάνου από τον εναέριο χώρο της Τεχεράνης.

«Εάν το Ιράν επιλέξει να απαντήσει», τόνισε ο αξιωματούχος, «είμαστε πλήρως προετοιμασμένοι να υπερασπιστούμε το Ισραήλ, να υποστηρίξουμε το Ισραήλ και θα υπάρξουν συνέπειες εάν το Ιράν λάβει αυτή την ατυχή απόφαση».

* Ο Μιχάλης Ιγνατίου είναι διαπιστευμένος ανταποκριτής στο Λευκό Οίκο και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, και συγγραφέας. Είναι ο ιδρυτής της ιστοσελίδας Hellas Journal

  • Το κείμενο μπορεί να δημοσιευθεί με παραπομπή στη Hellas Journal στην αρχή του κειμένου.
  • E-mail: [email protected]

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ
ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΕΔΩ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ και τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

Θα υπερασπιστεί και θα προστατεύσει το Ισραήλ η Αμερική εάν το Ιράν κτυπήσει ξανά το Εβραϊκό Κράτος: Ο Μιχάλης Ιγνατίου στην εκπομπή της Φαίης Μαυραγάνη (video)

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: