Οι ημερομηνίες – σταθμοί στην κλιμακούμενη σύγκρουση Ιράν- Ισραήλ: Από το χτύπημα στο προξενείο της Δαμάσκου τον Απρίλιο έως το σημερινό πλήγμα

A general view of the capital city of Tehran, Iran, early 26 October 2024. EPA, ABEDIN TAHERKENAREH




Έξι μήνες συμπληρώθηκαν από την κλιμάκωση των συγκρούσεων ανάμεσα στο Ισραήλ και το Ιράν ως αποτέλεσμα του πολέμου στη Γάζα και τον Λίβανο.

Η ένταση ανάμεσα στις δύο χώρες εγείρει φόβους για γενίκευση της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή.

Τα σημερινά ισραηλινά πλήγματα ήταν η απάντηση στην επίθεση με πυραύλους που είχε εκτοξεύσει το Ιράν κατά του Ισραήλ την 1η Οκτωβρίου.

Η αρχή όμως είχε γίνει τον Απρίλιο από το χτύπημα του Τελ Αβίβ στη διπλωματική αντιπροσωπεία της Τεχεράνης στη Συρία.

Οι ημερομηνίες σταθμοί στη σύγκρουση είναι οι εξής: :

1 Απριλίου: Το Ισραήλ χτυπά το ιρανικό προξενείο στη Δαμασκό της Συρίας
Το προξενείο του Ιράν στη Δαμασκό καταστράφηκε σε ισραηλινή πυραυλική επίθεση που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο 13 ανθρώπων, μεταξύ των οποίων ο ανώτατος διοικητής των Φρουρών της Επανάστασης, υποστράτηγος Μοχάμαντ Ρέζα Ζαχεντί και ο αναπληρωτής του.

13 Απριλίου 2024: Το Ιράν εκτοξεύει 300 πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη προς το Ισραήλ
Σχεδόν δύο εβδομάδες μετά το φονικό χτύπημα στο ιρανικό προξενείο στη Συρία, το Ιράν εξαπέλυσε ένα μπαράζ επιθέσεων με πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη με στόχο το Ισραήλ.

31 Ιουλίου 2024: Δολοφονία του Ισμαήλ Χανίγια
Ο πολιτικός επικεφαλής της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, δολοφονείται στην Τεχεράνη, όταν αεροπορική επιδρομή έπληξε το κτίριο στο οποίο διέμενε. Η Χαμάς και το Ιράν κατηγόρησαν το Ισραήλ για τη δολοφονία, αν και το Τελ Αβίβ δεν ανέλαβε ποτέ επίσημα της ευθύνη.

1 Οκτωβρίου: Ιρανικοί πύραυλοι χτυπούν το Ισραήλ
Το Ιράν εκτοξεύει περίπου 180 βαλλιστικούς πυραύλους προς ισραηλινούς στόχους ως απάντηση στις δολοφονίες κορυφαίων ηγετών της Χαμάς, της Χεζμπολάχ και των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης.

Με πληροφορίες από CNN, Al Jazeera

Δύο νεκροί από την ισραηλινή επίθεση στο Ιράν: «Έχουμε υποχρέωση να αμυνθούμε», απαντά η Τεχεράνη* Τι σημαίνει το χτύπημα και πόσο απέχουμε από έναν ολοκληρωτικό πόλεμο

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: