«Ηρθε η ώρα» να πληρώσει η Βρετανική αποικιοκρατία: Τα μέλη της Κοινοπολιτείας ζητούν επανορθώσεις για τη σκοτεινή περίοδο της δουλείας- Κάρολος και Στάρμερ αρνούνται [videos]

Μικρά παιδιά θύματα του δουλεμπορίου via youtube




Τα 56 μέλη της Κοινοπολιτείας, η οποία συγκεντρώνει κυρίως το Ηνωμένο Βασίλειο και τις πρώην αποικίες, δήλωσαν το Σάββατο σε μια σύνοδο κορυφής στην Απία στη Σαμόα ότι «ήρθε η ώρα» να συζητήσουν το θέμα των επανορθώσεων έναντι του ζητήματος της δουλείας.

Στο τέλος μιας θυελλώδους συνόδου κορυφής που ολοκληρώθηκε το Σάββατο, οι χώρες της Κοινοπολιτείας σημείωσαν τις εκκλήσεις για «αποκατάσταση δικαιοσύνης» για την «απεχθή» διατλαντική εμπορία ανθρώπων και συμφώνησαν ότι «ήλθε η ώρα για μια χρήσιμη, ειλικρινή και με σεβασμό συνομιλία» για το θέμα, σύμφωνα με δελτίο τύπου που μπόρεσε να δει το AFP.

Πολλά κράτη της Αφρικής, της Καραϊβικής και του Ειρηνικού θέλουν η Βρετανία και άλλες ευρωπαϊκές δυνάμεις να πληρώσουν οικονομική αποζημίωση για τη δουλεία ή τουλάχιστον να προβούν σε πολιτική -ιστορική αναγνώριση .

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ έχει μέχρι στιγμής απορρίψει δημοσίως αιτήματα για αποζημιώσεις και οι βοηθοί του απέκλεισαν το ενδεχόμενο συγγνώμης στη σύνοδο κορυφής.

«Η ιστορία μας είναι βαθιά συνδεδεμένη»

Την Παρασκευή, ο πρωθυπουργός των Μπαχάμες Φίλιπ Ντέιβις είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι είναι καιρός η Κοινοπολιτεία να αναζητήσει «δικαιοσύνη» για τη βάναυση περίοδο σκλαβιάς που υπέστησαν πολλές χώρες της οργάνωσης. «Η ιστορία μας είναι βαθιά συνυφασμένη, κάτι που συνεπάγεται την ευθύνη να αντιμετωπίσουμε το παρελθόν με ειλικρίνεια», είπε.

Η Κοινοπολιτεία αποτελούταν αρχικά από πρώην βρετανικές αποικίες, αλλά αργότερα επεκτάθηκε με χώρες όπως το Τόγκο και η Γκαμπόν – πρώην γαλλικές αποικίες. Η βρετανική βασιλική οικογένεια, η οποία επωφελήθηκε από το δουλεμπόριο για αιώνες, κλήθηκε να απολογηθεί. Αλλά ο μονάρχης απέφυγε να το πράξει την Παρασκευή, ζητώντας από τους συμμετέχοντες στη σύνοδο κορυφής να «απορρίψουν τη γλώσσα του διχασμού».

«Κανείς από εμάς δεν μπορεί να αλλάξει το παρελθόν. Μπορούμε όμως να δεσμευτούμε, με όλη μας την καρδιά και  να βρούμε δημιουργικούς τρόπους για να διορθώσουμε τις ανισότητες που επιμένουν», είπε ο βασιλιάς Κάρολος.

Ο Τζόσουα Σετίπα από το Λεσότο, ένας από τους τρεις υποψηφίους που διεκδικούν τη θέση του γενικού γραμματέα της Κοινοπολιτείας, είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι οι αποζημιώσεις θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν εναλλακτικές μορφές πληρωμής, όπως η χρηματοδότηση της καταπολέμησης της κλιματικής αλλαγής.

Με πληροφορίες από lefigaro.fr

Πέθανε σε ηλικία 84 ετών ο Phil Lesh, ιδρυτικό μέλος των Grateful Dead: «Αφήνει πίσω του μια κληρονομιά μουσικής και αγάπης» έγραψε η οικογένειά του

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: