Μια μπανάνα κολλημένη στον τοίχο με σελοτέιπ: Οταν οι οίκος Sotheby’s σε βγάζει σε δημοπρασία περιττεύουν τα σχόλια- Μπορεί και να πιάσει 1 εκατ δολάρια λένε εκτιμητές [videos]

Η μπανάνα του Μαουρίτσιο Κατελάν via youtube




Η μπανάνα κολλημένη στον τοίχο με ταινία σελοτέιπ βγαίνει σε δημοπρασία για πρώτη φορά με αρχική εκτίμηση τουλάχιστον ενός εκατομμυρίου δολαρίων: μια συγκλονιστική φιγούρα για το εννοιολογικό έργο του Μαουρίτσιο Κατελάν που το 2019, προκαλώντας μεγάλη αναταραχή, όταν πουλήθηκε για 120 χιλιάδες δολάρια και περισσότερα ανάμεσα σε μύριες διαμάχες για την έννοια ενός έργου τέχνης.

Το Comedian, το οποίο θα προσφέρει ο Sotheby’s στον πλειοδότη στις 20 Νοεμβρίου στη Νέα Υόρκη, είναι μία από τις τρεις «εκδόσεις» της μπανάνας που έκανε το ντεμπούτο της τον Δεκέμβριο πριν από πέντε χρόνια στη μεγάλη έκθεση Art Basel Miami Beach.

Το έργο του καλλιτέχνη από την Πάντοβα βρήκε πολλούς μιμητές και σε τουλάχιστον δύο περιπτώσεις έχει φαγωθεί, η τελευταία πέρυσι σε μουσείο της Σεούλ από έναν Νοτιοκορεάτη φοιτητή που μετά το γεγονός δικαιολογήθηκε ότι το εκανε επειδή «πείνασε».

Πέρυσι ο Κατελάν κατάφερε να του αναγνωριστεί από δικαστήριο της Φλόριντα η πλήρη ιδιοκτησία πνευματικών δικαιωμάτων, νικώντας έναν άλλο καλλιτέχνη, τον Τζο Μόρφορντ ο οποίος ισχυρίστηκε ότι είχε την ιδέα πρώτος και του είχε κάνει μήνυση για παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων.

Ούτε η κολλητική ταινία, ούτε προφανώς η μπανάνα, είναι τα πρωτότυπα που εμφανίζονται στο Miami Beach στο περίπτερο της γκαλερί Perrotin. Αυτή η μπανάνα, που αγοράστηκε σε ένα τοπικό σούπερ μάρκετ, σύντομα έφτασε σε άσχημο τέλος όταν ένας καλλιτέχνης, ο Ντέιβιντ Ντατούνα, αφού αφαίρεσε το φρούτο από τον τοίχο, το ξεφλούδισε και το έφαγε κάτω από τα έκπληκτα μάτια των επισκεπτών. Ο Ντατούνα Datuna είχε υπερασπιστεί την παράσταση ως έργο τέχνης, όχι ως πράξη βανδαλισμού.

Η γκαλερί Perrotin είχε κλείσει το περίπτερο της, αλλά και οι τρεις εκδόσεις της μπανάνας είχαν πουληθεί στην έκθεση, δύο για 120 χιλιάδες δολάρια σε ισάριθμους συλλέκτες και μια τρίτη σε έναν άλλο αγοραστή για 150 χιλιάδες δολάρια και στη συνέχεια δωρήθηκαν στο Guggenheim στη Νέα Υόρκη. Αυτή τη φορά, σε αντάλλαγμα για το νικητήριο στοίχημα, ο αγοραστής του Sotheby’s θα λάβει ένα ρολό κολλητική ταινία και μια μπανάνα, το πιστοποιητικό γνησιότητας και οδηγίες εγκατάστασης.

Ο οίκος δημοπρασιών δεν αποκάλυψε το όνομα του πωλητή, παρά μόνο ότι αγόρασε τον πίνακα Comedian από έναν από τους αρχικούς αγοραστές. «Είναι το προκλητικό έργο της καθαρής ιδιοφυΐας», σχολίασε ο επικεφαλής της σύγχρονης τέχνης των Sotheby’s, Ντέιβιντ Γκάλπεριν, σύμφωνα με τον οποίο το Comedian, ως εννοιολογικό έργο, «θα δοκιμάσει τον εαυτό του βγαίνοντας σε δημοπρασία: θα είναι το κοινό που θα έχει λόγο για το τι. πραγματικά αξίζει».

Με πληροφορίες από ansa.it 

Lil Durk: Συνελήφθη και κρατείται ο διάσημος Αμερικανός ράπερ για ανθρωποκτονία με συμβόλαιο θανάτου * Για ένοπλη επίθεση εναντίον άλλου ράπερ το 2020 [videos]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: