Ανησυχούν οι Δημοκρατικοί: Αλλιώτικες τελείως αυτές οι εκλογές * Ο Τραμπ κερδίζει Λατίνους και μαύρους, η Χάρις ψήφους λευκών * Απόλυτη ισοπαλία 10 μέρες πριν την κάλπη

FILE PHOTO: epa11682002 Former US President and Republican presidential nominee Donald Trump speaks at the Turning Point PAC campaign rally at the UNLV Thomas & Mack Center in Las Vegas, Nevada, USA, 24 October 2024. EPA/CAROLINE BREHMAN




Ανησυχία επικρατεί στο στρατόπεδο των Δημοκρατικών, δέκα ημέρες πριν τις κρίσιμες εκλογές για την Προεδρία των ΗΠΑ, καθώς Χάρις και Τραμπ εμφανίζονται “πεισματικά δεμένοι” στο ίδιο ποσοστό σε όλες σχεδόν τις δημοσκοπήσεις, κάτι που σε συνδυασμό με την “ισοπαλία” στις αμφίρροπες πολιτείες, όχι απλώς προϊδεάζει για εκλογές – θρίλερ, αλλά δημιουργεί και ανησυχία για ενδεχόμενη απώλεια των εκλογών από την νυν αντιπρόεδρο των ΗΠΑ.

  • Η Κάμαλα Χάρις και ο Ντόναλντ Τραμπ συνεχίζουν να εμφανίζονται ισόπαλοι όσο αφορά τα ποσοστά αποδοχής από τους Αμερικανούς ψηφοφόρους, με το ποσοστά και των δυο να διαμορφώνεται στο 48% , όπως πιστοποιεί και μια νέα δημοσκόπηση των New York Times και του Siena College.

Η θέση της Χάρις, αν μη τι άλλο, πρέπει ίσως να έχει επιδεινωθεί μεταξύ των πιθανών ψηφοφόρων από την τελευταία δημοσκόπηση των Times/Siena College , που έγινε στις αρχές Οκτωβρίου.

  • Εκείνη την εποχή, είχε ένα ελαφρύ προβάδισμα έναντι του  Τραμπ, 49% έναντι 46%.

Η αλλαγή είναι εντός του περιθωρίου λάθους, αλλά ο εθνικός μέσος όρος των δημοσκοπήσεων των Times κατέγραψε μια προσέγγιση στις δημοσκοπήσεις των τελευταίων εβδομάδων, κάτι που υποδηλώνει τουλάχιστον ότι οι δυο μονομάχοι για την αμερικανική προεδρία έχουν πλησιάσει ακόμη πιο κοντά.

Σε απάντηση στο ποιος υποψήφιος θα έκανε καλύτερα τη δουλειά στο χειρισμό του ζητήματος που οι ψηφοφόροι θεωρούν ως πιο σημαντικό, το 46% είπε η Χάρις ενώ το 49% είπε ότι ο Τραμπ.

  • Επιπλέον, το 45% είπε ότι πιστεύει πως η  Χάρις θα έκανε καλύτερη δουλειά στην οικονομία, σε σύγκριση με το 52% που δήλωσε την προτίμησή του για τον Τραμπ.

Όσον αφορά τις αμβλώσεις, το 55% ανέφερε την Χάρις ως την υποψήφια που θα έκανε καλύτερη δουλειά για να αντιμετωπίσει το ζήτημα, σε σύγκριση με το 40% που επέλεξε τον Τραμπ.

Όσον αφορά τη μετανάστευση, το 43% επέλεξε τον Χάρις ενώ το 54% τον Τραμπ.

Ισοπαλία και στην δημοσκόπηση του CNN

Ντόναλντ Τραμπ και Κάμαλα Χάρις είναι ισόπαλοι συγκεντρώνοντας και οι δύο 47% μεταξύ των πιθανών ψηφοφόρων, σύμφωνα με την τελευταία πανεθνική δημοσκόπηση του CNN.

Η δημοσκόπηση, που διενεργήθηκε τηλεφωνικά στις 20-23 Οκτωβρίου μεταξύ 1.704 εγγεγραμμένων ψηφοφόρων και δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα , έχει περιθώριο σφάλματος 3,1 ποσοστιαίες μονάδες μεταξύ των πιθανών ψηφοφόρων και +/- 3,2 ποσοστιαίες μονάδες στο πλήρες δείγμα των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων.

Ανησυχούν οι Δημοκρατικοί – Κερδίζει έδαφος ο Τραμπ;

Πριν από δύο μήνες, η Καμάλα Χάρις στέφθηκε υποψήφια των Δημοκρατικών για την προεδρία σε ένα πανευτυχές εθνικό συνέδριο στο Σικάγο.

Για χιλιάδες πιστούς του κόμματος, ήταν ο εκλογικός σωτήρας, αντικαθιστώντας έναν 81χρονο που φαινόταν ανίκανος να νικήσει τον Ντόναλντ Τραμπ και να κερδίσει άλλη μια θητεία.

Αλλά ακόμη και τότε, ανώτερα στελέχη του κόμματος έλεγαν στο BBC ότι ανησυχούν πως οι Δημοκρατικοί έχουν υπερβολική αυτοπεποίθηση για την πορεία της προς τη νίκη. Τώρα, καθώς πλησιάζει η ημέρα των εκλογών και οι ανησυχίες αυξάνονται, φαίνεται ότι οι ανησυχίες τους ήταν βάσιμες.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Χάρις απολάμβανε ένα κύμα δυναμικής και μια άμεση και σημαντική ώθηση στις δημοσκοπήσεις σε σύγκριση με τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, ο οποίος ερχόταν πολύ πίσω από τον Τραμπ.

Ωστόσο, φαίνεται ότι κέρδιζε πίσω όσους ψήφιζαν κανονικά Δημοκρατικούς ούτως ή άλλως, αλλά που ανησυχούσαν για τον Μπάιντεν και την ηλικία του.

Για τη νίκη, η Χάρις πρέπει να προσελκύσει ψηφοφόρους πέρα ​​από τη βάση των Δημοκρατικών, ενώ παράλληλα να συγκρατεί τον εύθραυστο συνασπισμό που βοήθησε τον Μπάιντεν να κερδίσει το 2020.

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν μια κούρσα που έχει «σφίξει» τις τελευταίες εβδομάδες και είναι πλέον ουσιαστικά ισοπαλία.

Ανησυχητικό για τους Δημοκρατικούς είναι ότι ο Τραμπ έχει κερδίσει έδαφος στις κρίσιμες πολιτείες του «μπλε τείχους» που προσφέρουν στη Χάρις τον πιο ξεκάθαρο δρόμο για τη νίκη – Μίσιγκαν, Ουισκόνσιν και Πενσυλβάνια – καθώς και μεταξύ των μαύρων και των Λατίνων ψηφοφόρων.

Ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί ότι όλες οι διαφορές μεταξύ Χάρις και Τραμπ σε όλες τις δημοσκοπήσεις βρίσκονται μέσα στα όρια του στατιστικού λάθους. Άρα, μπορεί να είναι εσφαλμένες οι εντυπώσεις;

Όμως, η κριτική της Χάρις στον Τραμπ, τον Ρεπουμπλικανό αντίπαλό της, έχει γίνει πολύ πιο επιθετική και βαριά τις τελευταίες ημέρες. Στο συνέδριο, γέλασε με τον Τραμπ, απορρίπτοντάς τον ως «ανεξήγητο άνθρωπο» και «περίεργο». Τώρα τον αποκαλεί «φασίστα» και «ολοένα και πιο ανένδοτο και ασταθή».

  • Το αρχικό της μήνυμα ότι θέλει να φέρει «χαρά» έχει αλλάξει στην προβολή ενός φόβου ή μιας προειδοποίησης για τις επικίνδυνες  συνέπειες μιας δεύτερης θητείας Τραμπ.

Οι κρίσιμες πολιτείες και τα προβλήματα της Χάρις

Πολλές δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο Χάρις είναι πιθανό να κερδίσει τη λαϊκή ψήφο. Αλλά αυτό δεν θα είναι αρκετό. Πρέπει να κερδίσει βασικές πολιτείες – κλειδιά για να κερδίσει στο κολέγιο των Εκλεκτόρων.

Αλλά τις τελευταίες εβδομάδες, οι επιφυλάξεις που εξακολουθούν να έχουν πολλοί ψηφοφόροι για τη Χάρις – μια γυναίκα που πιστεύουν ότι δεν γνωρίζουν ακόμα αρκετά – είναι ξεκάθαρες.

Η Χάρις έχει ένα πολύ ιδιαίτερο πρόβλημα στο Μίσιγκαν, το οποίο έχει τη μεγαλύτερη συγκέντρωση αραβοαμερικανών ψηφοφόρων στις ΗΠΑ.

Ο Μπάιντεν κέρδισε την αμφίρροπη αυτή Πολιτεία το 2020 με λίγο περισσότερες από 150.000 ψήφους, αλλά η αδυναμία της κυβέρνησής του να χαλιναγωγήσει τις επιθέσεις του Ισραήλ στη Γάζα και τον Λίβανο έχει πληγώσει βαθιά τη θέση του κόμματος μεταξύ των 300.000 Αραβοαμερικανών που ζουν εκεί.

Οι ψήφοι των Ισπανόφωνων και των λευκών γυναικών

Ο  Τραμπ έχει σχεδόν διαγράψει το μακροχρόνιο πλεονέκτημα των Δημοκρατικών μεταξύ των Ισπανόφωνων ενόψει των προεδρικών εκλογών της 5ης Νοεμβρίου ,  σύμφωνα με ανάλυση δημοσκοπήσεων του Reuters/Ipsos .

Ο πρώην πρόεδρος Τραμπ ακολουθεί πλέον την Αντιπρόεδρο Χάρις μόλις κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες μεταξύ των Ισπανόφωνων ανδρών – 44% έως 46% – σε σύγκριση με το έλλειμμά του 19 μονάδων με τον Τζο Μπάιντεν στο ίδιο σημείο το 2020, σύμφωνα με την ανάλυση περισσότερων από 15.000 απαντήσεων.

Οι δημοσκοπήσεις του Reuters/Ipsos διενεργήθηκαν από αρχές έως τις 21 Οκτωβρίου και κατά την ίδια περίοδο του 2020.

Τα κέρδη του Τραμπ αντισταθμίστηκαν από την αυξημένη υποστήριξη προς τον Χάρις μεταξύ των λευκών γυναικών, οι οποίες τον ευνόησαν έναντι του Μπάιντεν κατά 12 μονάδες στα τέλη του 2020, αλλά τώρα οι Ρεπουμπλικάνοι  υπολείπονται κατά 3 μονάδες, 46% έναντι 43%.

Οι αλλαγές είναι μέρος των μεγαλύτερων αλλαγών στους συνασπισμούς στους οποίους υπολογίζει κάθε υποψήφιος για τη νίκη, με τον Τραμπ να ενισχύει το πλεονέκτημά του με τους Ισπανόφωνους και τους Μαύρους ψηφοφόρους -ιδιαίτερα τους άνδρες- ενώ ο Χάρις έχει κόψει το μακροχρόνιο προβάδισμα των Ρεπουμπλικανών με τους λευκούς ψηφοφόρους κερδίζοντας έδαφος με γυναίκες.

Με πληροφορίες από BBC/The Guardian

 

Ο Ντόναλντ Τραμπ απειλεί με απόλυση τον εισαγγελέα Τζακ Σμιθ, ο οποίος τον διώκει για απόπειρα ανατροπής του αποτελέσματος των εκλογών του 2020

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: