Σε «θετικό πνεύμα» η συνάντηση των διαπραγματευτών στο Λήδρα Πάλλας, η πρώτη μετά την τριμερή της Νέας Υόρκης

Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες στο γραφείο του στον 38ο όροφο του ΟΗΕ, με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη και τον κατοχικό ηγέτη, Ερσίν Τατάρ. Φωτογραφία ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΝΑΓΟΣ




Σε «θετικό πνεύμα» διεξήχθη η χθεσινή συνάντηση των διαπραγματευτών των δύο πλευρών, η πρώτη μετά το άτυπο δείπνο των δύο ηγετών με τον ΓΓ του ΟΗΕ στην Νέα Υόρκη στις 15 Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με πήγες του ΚΥΠΕ, οι Μενέλαος Μενελάου και Γκιουνές Ονάρ αναγνώρισαν την ανάγκη επικέντρωσης στα απορρέοντα του δείπνου και στο πώς υλοποιούνται εκείνα που αποφασίστηκαν τα οποία είναι δύο: η πραγματοποίηση διευρυμένης συνάντησης και η διάνοιξη νέων σημείων διέλευσης, τηρουμένων των διαφορών που συνεχίζουν να υπάρχουν όσον αφορά τι ουσιαστικές θέσεις στο Κυπριακό.

Όπως το ΚΥΠΕ πληροφορείται, στην συνάντηση που έγινε στο Λήδρα Πάλλας στην παρουσία του Κόλιν Στιούαρτ, Ειδικού Αντιπροσώπου του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο, υπήρξε σύμπτωση απόψεων πως πρέπει να γίνει καλή προετοιμασία των συναντήσεων, της άτυπης διευρυμένης και της συνάντησης των δύο ηγετών στην Κύπρο για το θέμα των οδοφραγμάτων.

Για την πραγματοποίηση της διευρυμένης συνάντησης, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, υπήρξε σύμπτωση στην εκτίμηση ότι «η εμπλοκή θα γίνει σε συνέχεια της αποστολής Ολγκίν από την ή τον υψηλόβαθμο αξιωματούχο της Γραμματείας των ΗΕ που θα αναλάβει την επαφή προς τους εμπλεκόμενους».

Όσον αφορά τα νέα σημεία διέλευσης, δεν έγινε ονομαστική αναφορά στο ποια θα είναι αυτά, αν και είναι γνωστές οι θέσεις των δύο πλευρών, η μεν τ/κ ζητεί την διάνοιξη σημείου στην Μια Μηλιά ενώ η ε/κ είτε στο Πυρόι είτε στα Κόκκινα.

Χθες συμφωνήθηκε σύντομα να ξεκινήσει η συζήτηση για το θέμα της διάνοιξης των νέων σημείων διέλευσης.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ/ΡΠΑ/ΓΧΡ

Προκλητικός ο Τατάρ λέει όχι στα «τρία τραπέζια» και απορρίπτει τη συμμετοχή της Βρετανίας σε ενδεχόμενες διαπραγματεύσεις

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: