Στο μισό φέτος η συγκομιδή του κάστανου στην Ελλάδα λόγω ακραίων καιρικών συνθηκών: Αναμένεται αύξηση της τιμής, όπως επίσης και στα καρύδια [video]

File Photo Το μάζεμα του κάστανου αποτελεί μια επίπονη και χρονοβόρα διαδικασία. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΗΛΙΑΣ ΜΑΡΚΟΥ




Η συγκομιδή κάστανου στην Ελλάδα αναμένεται να μειωθεί στους περίπου 15.000 τόνους το 2024 λόγω των ακραίων καιρικών συνθηκών, το ήμισυ του μέσου όρου των τελευταίων πέντε ετών.

Η Ελλάδα εξάγει το μεγαλύτερο μέρος των κάστανων της στην Ευρώπη και τα Βαλκάνια όπου χρησιμοποιούνται στη ζαχαροπλαστική και στη μαγειρική. Η πτώση της παραγωγής έρχεται μετά τον θερμότερο χειμώνα και καλοκαίρι στην Ελλάδα που έχει καταγραφεί και είναι η τελευταία ένδειξη των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στις καλλιέργειες σε όλη τη νότια Ευρώπη.

Οι παραγωγοί κάστανου στη Θεσσαλία, μια περιοχή που αντιπροσωπεύει περίπου το ένα τέταρτο της αγροτικής παραγωγής της Ελλάδας, συμπεριλαμβανομένων των κάστανων, λένε ότι ορισμένες περιοχές δεν έχουν υποστεί βροχοπτώσεις για 13 μήνες μετά τις πλημμύρες τον Σεπτέμβριο του 2023. Οι συγκομιδές κερασιών, μήλων και καρυδιών έχουν επίσης πληγεί, δήλωσαν αγρότες και επιστήμονες.

Αυτό είναι ένα κακό σημάδι για την Ελλάδα, όπου τα αγροτικά προϊόντα αντιπροσωπεύουν το ένα πέμπτο των συνολικών εξαγωγών της και της οποίας η οικονομία εξακολουθεί να ανακάμπτει από την κρίση χρέους μιας δεκαετίας.

Σε πρόσφατη έκθεση, η κεντρική τράπεζα της Ελλάδας δήλωσε ότι αναμένει ότι οι τιμές των καλλιεργειών και των φρούτων θα αυξηθούν τα επόμενα χρόνια λόγω της κλιματικής αλλαγής. Βλέπει τον οικονομικό αντίκτυπο της κλιματικής αλλαγής να υπερβαίνει το 1% της οικονομικής παραγωγής ετησίως τα επόμενα χρόνια, από περίπου 0,2%-0,3% κατά μέσο όρο την περασμένη δεκαετία.

Reuters, Lefteris Papadimas, Alexandros Avramidis [Greece’s chestnut harvest set to shrink, hit by drought and heat]

Από το παγκάρι… στα νυχτερινά μαγαζιά: Πώς ξετυλίχθηκε το κουβάρι του μαύρου χρήματος στην Καθολική Εκκλησία της Ελλάδας* «Φτερά» έκαναν μέσα σε 7 χρόνια τουλάχιστον 3 εκατ. ευρώ

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: