“Τρώνε τα νύχια τους από την αγωνία”: Τα επιτελεία της Κάμαλα και του Τραμπ ελπίζουν και φοβούνται… Η ανάλυση του Μιχάλη Ιγνατίου στην εκπομπή «Σήμερα» του Σκάι (video)

Ο Μιχάλης Ιγνατίου, αναλυτής του Σκάι στην Ουάσιγκτον και αρθρογράφος και ανταποκριτής της Hellas Journal στον Λευκό Οίκο, με τον Δημήτρη Οικονόμου και τον Ακη Παυλόπουλο. Φωτογραφία από βίντεο, SKAI News




Η αγωνία σπάει (τα) “κόκκαλα” των δύο υποψηφίων και των επιτελείων τους. Φαίνεται ότι είναι τόση μικρή η διαφορά και στις δικές τους δημοσκοπήσεις, που η εκλογή είναι ανοικτή. Και η Κάμαλα Χάρις και ο Ντόναλντ Τραμπ, μπορούν να κερδίσουν τις εκλογές της 5ης Νοεμβρίου.

Με τα δεδομένα των τελευταίων 24 ωρών, τρεις πολιτείες θα μπορούσαν τελικά να αποφασίσουν την προεδρική αναμέτρηση για τον Λευκό Οίκο, στις 5 Νοεμβρίου. Η Αριζόνα, η Νεβάδα και η Τζόρτζια. Αυτό μπορεί να αλλάξει τις επόμενες ημέρες, ανάλογα με τις δημοσκοπήσεις.

Οι μετρήσεις της εφημερίδας New York Times και του δικτύου CNN δείχνουν απόλυτη ισοπαλία.

Αλλά, πρέπει να σημειώσουμε και να το κρατήσουμε, ότι υπάρχουν σοβαροί αναλυτές της εκλογικής διαδικασίας, που πραγματοποιούν τις μετρήσεις με διαφορετικό τρόπο και πιστεύουν, ότι ανεξάρτητα από το ποιός-ποιά θα κερδίσει, ο πρώτος/πρώτη θα έχει μεγάλη διαφορά από τον δεύτερο/δεύτερη.

Καθώς, λοιπόν, ο κύκλος των προεδρικών εκλογών πλησιάζει στο τέλος, σε 11 μέρες, το σίγουρο είναι οι δημοσκοπήσεις δεν θα βγάλουν το νικητή/νικήτρια. Θα μιλήσουν οι ψηφοφόροι. Η πρόωρη ψηφοφορία βρίσκεται σε εξέλιξη και τα πρώτα μηνύματα δεν είναι άσχημα για την κ. Χάρις.

Στις τελευταίες έρευνες που δημοσιεύθηκαν την Παρασκευή το πρωί, η κ. Χάρις είδε να έχει ασήμαντο πλεονέκτημα στη συνεχιζόμενη κάλυψη των δημοσκοπήσεων από την εταιρεία Tipp. Μια έρευνα Emerson College Polling έδειξε επίσης ένα μικρό πλεονέκτημα για τον αντιπρόεδρο.




Οι πιο πρόσφατες μετρήσεις διεξάγονται καθώς οι δύο αντίπαλοι ταξιδεύουν σε βασικές πολιτείες, που έχουν μετατραπεί σε πεδία μάχης. Και οι δύο υποψήφιοι πέρασαν τη μέρα τους, την Πέμπτη, στις κρίσιμες αυτές πολιτείες.

Η Χάρις έκανε μια στάση στην Ατλάντα και είχε στην παρέα της τον πρώην πρόεδρο, Μπαράκ Ομπάμα και τον τραγουδιστή Μπρους Σπρίνγκστιν, τον περίφημο “Boss”.

  • Η Αντιπρόεδρος σπεύδει σήμερα Παρασκευή στο Τέξας, όπου ξαφνικά οι δημοσκοπήσεις της δίνουν αμυδρή ελπίδα αν και δεν νομίζω ότι έχει χρόνο να την κερδίσει. Θα έχει μαζί της την Μπεγιονσέ, στην προσπάθεια της να κινητοποιήσει τους μαύρους της πολιτείας, αλλά και τις νέες και τους νέους που αγαπούν τη δημοφιλή τραγουδίστρια.

Από τον Σπρίνγκστιν λοιπόν στην Μπεγιονσέ, αλλά αυτή που δεν εμφανίστηκε ακόμα μαζί με τη σημερινή αντιπρόεδρο είναι η Τέιλορ Σουϊφτ, η οποία υποστήριξε ανοικτά τη Κάμαλα Χάρις. Ίσως εμφανιστεί την άλλη εβδομάδα και κάνει την έκπληξη. Εάν ψηφίσουν οι θαυμαστές και οι θαυμάστριες της, η Αντιπρόεδρος θα είναι η νέα ένοικος του Λευκού Οίκου.




Ο κ. Τραμπ εμφανίζεται στις συγκεντρώσεις έχοντας μαζί του συντηρητικούς δημοφιλείς δημοσιογράφους και παρουσιαστές. Ακολούθησε την κ. Χάρις στην Ατλάντα και την Παρασκευή θα βρίσκεται και αυτός στο Τέξας. Γιατί όμως στο Τέξας ξαφνικά; Οι επόμενες μέρες θα δείξουν. Οι αστάθμητοι παράγοντες είναι πολλοί.

Οι δημοσκοπήσεις συνεχίζουν να δείχνουν μία αμφίρροπη αναμέτρηση, αλλά δεν πρέπει να βλέπουμε τους αριθμούς σε εθνικό επίπεδο. Δεν σημαίνουν τίποτα. Μπορεί ένας υποψήφιος, όπως η κ. Χίλαρι Κλίντον το 2016 και ο Αλ Γκορ το 2000, να προηγείται σε ψήφους, αλλά να χάσει την προεδρία.

Οπότε πρέπει να εστιαστούμε στις 7 κρίσιμες πολιτείες που θα εκλέξουν το νέο Πρόεδρο.

Θα μπορούσαν να καθορίσουν τον νικητή η Πενσυλβάνια (με 19 εκλέκτορες), η Βόρεια Καρολίνα (με 16), η Τζόρτζια (με 16), το Μίσιγκαν (με 15), η Αριζόνα (με 11), το Ουισκόνσιν (με 10) και η Νεβάδα (με 6).

Όλες μαζί συγκεντρώνουν 93 εκλέκτορες.

Οι υποψήφιοι θα πάνε και θα ξαναπάνε σε αυτές τις πολιτείες μέχρι τις 5 Νοεμβρίου.

Η κ. Χάρις έχει ένα μικρό προβάδισμα στη Νεβάδα και στο Ουισκόνσιν και ένα ελαφρώς μεγαλύτερο προβάδισμα στο Μίσιγκαν, το οποίο έχει αυξηθεί από το στενό 0,2 τοις εκατό σε 0,7 τοις εκατό.




  • Ο Τραμπ έχει ξανά προβάδισμα άνω του 1,5% στην Αριζόνα και τη Τζόρτζια, με τη Βόρεια Καρολίνα, αλλά και την Πενσυλβάνια να παρουσιάζουν επίσης μία δυναμική υπέρ του. Αν τα αποτελέσματα είναι όπως οι σημερινές δημοσκοπήσεις, ο Τραμπ θα μπορούσε να είναι ο νικητής.

Να επαναλάβουμε ότι αν δεν εκλεγεί με διαφορά ή ο ένας ή η άλλη, αυτό θα οδηγήσει αδιέξοδο καθώς κανείς εκ των ηττημένων όποιος και όποια αν είναι, δεν θα δεχθεί το αποτέλεσμα, οπότε τη λύση θα δώσουν τα δικαστήρια.

Η αμφισβήτηση των αποτελεσμάτων θα προκαλέσει πολιτικό χάος, χειρότερο από τις προηγούμενες εκλογές όταν οι οπαδοί του κ. Τραμπ εισέβαλαν στο Κογκρέσο, προκαλώντας τεράστιες ζημιές, θανάτους και τραυματισμούς.

* Ο Μιχάλης Ιγνατίου είναι διαπιστευμένος ανταποκριτής στο Λευκό Οίκο και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, και συγγραφέας. Είναι ο ιδρυτής της ιστοσελίδας Hellas Journal

  • Το κείμενο μπορεί να δημοσιευθεί με παραπομπή στη Hellas Journal στην αρχή του κειμένου.
  • E-mail: [email protected]

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ
ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΕΔΩ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ και τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

Η λέξη “πόλωση” δεν δείχνει τίποτα για τις εκλογές στην Αμερική: “Κομμουνίστρια” η Κάμαλα, “χιτλερικός” ο Τράμπ… Η ανάλυση του Μιχάλη Ιγνατίου στο κανάλι Omega (video)

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: