Κρίσιμη συνάντηση Στυλιανίδη- ΠΝΟ, ενώ συνεχίζεται η απεργία των ναυτικών στην ακτοπλοΐα μέχρι τα μεσάνυχτα, το μεσημέρι οι αποφάσεις για τη συνέχιση ή την αναστολή της

FILE PHOTO: Δεμένα πλοία στο λιμάνι του Πειραιά. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΜΠΕΛΤΕΣ




Συνάντηση με τον υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Χρήστο Στυλιανίδη για θεσμικά ζητήματα έχει σήμερα η διοίκηση της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας, σε μια ύστατη προσπάθεια, να βρεθεί λύση από τη συνεχιζόμενη απεργία των ναυτικών στα πλοία της ακτοπλοϊας για δεύτερο 24ωρο.

Τα πλοία της ακτοπλοϊας παραμένουν δεμένα από τα ξημερώματα της Πέμπτης 24/10 και ώρα 00:01 έως την Παρασκευή 25/10 στις 12 τα μεσάνυχτα.

Η κινητοποίηση της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας γίνεται με αφορμή τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, αλλά και θεσμικά ζητήματα.

Για το θέμα των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας (ΣΕΕΝ) έχει επανέλθει στο τραπέζι του διαλόγου με νέα πρόταση που καλύπτει πλήρως τον πληθωρισμό και προβλέπει 5% για το 2025 και 2% για το 2026.

H προηγούμενη πρόταση προέβλεπε αύξηση της τάξεως του 3%, ενώ ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας υπενθυμίζει ότι για τα έτη 2023-2024 τα πληρώματα της επιβατηγού ναυτιλίας έλαβαν αθροιστικά, συνολική αύξηση των αποδοχών τους άνω του 11%.

Ωστόσο συνδικαλιστικές πηγές από την Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία σημείωναν πάντως ότι από το 2010-2019 η αύξηση στις συλλογικές συμβάσεις ήταν σε σύνολο 6,5%..

Ο ΓΓ της ΠΝΟ Μανώλης Τσικαλάκης έχει αναφέρει ότι πέραν της υπογραφής συλλογικών συμβάσεων εργασίας για τις οποίες το συνδικαλιστικό κίνημα των ναυτικών έχει ζητήσει αύξηση 12% υπάρχουν επιπλέον ζητήματα που απασχολούν τους Ελληνες ναυτικούς όπως οι μειωμένες συνθέσεις στα πλοία κατά τη χειμερινή περίοδο από το Νοέμβριο έως το Μάρτιο ενώ ζητείται και η επανεξέταση του θέματος που διέπει την τετράμηνη δρομολόγηση των Ε/Γ-Ο/Γ Ταχυπλόων Σκαφών.

Σε κάθε περίπτωση πάντως η κατάσταση θα ξεκαθαρίσει σήμερα, αφού το μεσημέρι θα πραγματοποιηθεί νέα συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΠΝΟ προκειμένου να πάρει τις τελικές της αποφάσεις καθώς ακολουθεί και το τριήμερο της 28ης Οκτωβρίου.

Η ΓΣΕΕ

Στο πλευρό της ΠΝΟ δήλωσε ότι βρίσκεται η ΓΣΣΕ. Σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι: «Η εργοδοτική αδιαλλαξία στο ζήτημα της υπογραφής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, έχει αρωγό την Κυβερνητική επιλογή και αδιαφορία να αποκαταστήσει το θεσμικό πλαίσιο για την ομαλή λειτουργία των Ελεύθερων Συλλογικών Διαπραγματεύσεων.

Η ΓΣΕΕ, βρίσκεται στο πλευρό των ανθρώπων της ναυτεργασίας και είναι πρόθυμη να συμβάλλει σε κάθε προσπάθεια να διευκολυνθεί η υπογραφή ικανοποιητικής ΣΣΕ.

Είναι η στιγμή που ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας (ΣΕΕΝ), πρέπει να εγκαταλείψει την αδιάλλακτη στάση του και να βοηθήσει στην εξεύρεση λύσης, με γνώμονα πάντα τόσο τους εργαζόμενους στην επιβατική ναυτιλία όσο και τους Έλληνες πολίτες».

Με πληροφορίες μέσω ΑΠΕ-ΜΠΕ
Αθήνα, Ελλάδα

Αυξημένα μέτρα της Τροχαίας από σήμερα Παρασκευή λόγω του τριημέρου της 28ης Οκτωβρίου: Τι να προσέξουν οι οδηγοί

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: