Ήταν μόνο το μισό σκάνδαλο τα χρυσά διαβατήρια: Η διεφθαρμένη παρτίδα που παίζεται σε βάρος του κυπριακού λαού, συνεχίζουν να αρμέγουν την αγελάδα…

FILE PHOTO Διαβατήριο της Κυπριακής Δημοκρατίας. Φωτογραφία από τον Φιλελεύθερο




Της ΦΩΤΕΙΝΗΣ ΜΙΧΑΗΛΙΔΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ*

Κι όμως, όπως διαφαίνεται αυτό που μάθαμε ως το μέγα σκάνδαλο των χρυσών διαβατηρίων ήταν μόνο η μισή ιστορία της διεφθαρμένης παρτίδας που παίζεται σε βάρος του κυπριακού λαού.

Στην πραγματικότητα, το σκάνδαλο είχε δυο σκέλη τα οποία έτρεχαν παράλληλα:

Το ένα σκέλος ήταν η παραχώρηση χρυσών διαβατηρίων με την αγορά ακινήτου αξίας 2.000.000.

Το άλλο σκέλος ήταν η παραχώρηση «χρυσής βίζας» δηλαδή άδειας για μόνιμη παραμονή στην Κύπρο και πάλι με αγορά ακινήτου αξίας 300 χιλιάδων και κατάθεση ποσού €30.000.

Με τον επιβεβλημένο ακρωτηριασμό του πρώτου σκέλους του σκανδάλου από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Ε.) τον Νοέμβριο του 2020, η κυβέρνηση του Νίκου Αναστασιάδη και η κυβέρνηση του Νίκου Χριστοδουλίδη ως διάδοχος και συνεχιστής της- έπρεπε να βρουν τρόπο για να συνεχίσουν να αρμέγουν την αγελάδα.

Έτσι αποφάσισαν να συνεχίσουν ακάθεκτοι με το δεύτερο κομμάτι, δηλαδή με τις σωρηδόν παραχωρήσεις χρυσών αδειών μόνιμης παραμονής.

  • Πέντε μήνες μετά τον τερματισμό του κυπριακού επενδυτικού προγράμματος, δηλαδή τον Μάρτιο του 2021, ο τότε υπουργός Εσωτερικών της κυβέρνησης Αναστασιάδη κ. Νουρής με υπουργική απόφαση διεύρυνε τα κριτήρια απόκτησης χρυσής βίζας για μόνιμη παραμονή στο έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ενώ αρχικά τα κριτήρια επέτρεπαν αγορά καινούργιας οικίας, αξίας €300.000 πλέον ΦΠΑ, με τα νέα κριτήρια που εισήγαγε ο κ. Νουρής, επιτράπηκε πλέον, η επένδυση ύψους €300.000 να μην περιορίζεται μόνο σε κατοικίες αλλά να περιλαμβάνει αγορά γραφείων, καταστημάτων, ξενοδοχείων ή παρόμοιας φύσης αναπτύξεις.

Επίσης, ενώ αρχικά θα έπρεπε οι υπήκοοι τρίτων χωρών να αγοράζουν καινούργια οικία και να πληρώνουν ΦΠΑ τώρα θα μπορούσαν πλέον να αγοράζουν και παλιά ακίνητα επωφελούμενοι έτσι τη μη καταβολή ΦΠΑ.

Από τον δε Απρίλιο του 2024 και παρά τις πομπώδεις διακηρύξεις για δήθεν αυστηροποίηση των κριτηρίων για απόκτηση χρυσής βίζας, η κυβέρνηση Χριστοδουλίδη επιδιώκει να συνεχίσει το ξεχείλωμα τους, καταθέτοντας στη Βουλή πρόταση για τροποποίηση των κανονισμών ούτως ώστε το απαιτούμενο ποσό της «επένδυσης για αγορά ακινήτου» να μειώνεται στις €250.000 μόνο.

Αυτές οι χαλαρώσεις των κριτηρίων για απόκτηση χρυσής βίζας, σε συνδυασμό με τις εξελίξεις στη διεθνή επικαιρότητα, (πόλεμος στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022 και πολεμικό παραλήρημα του Ισραήλ που βρίσκεται σε εξέλιξη από τον Οκτώβριο του 2023) είχαν ως αποτέλεσμα μαζικότατες ροές υπηκόων τρίτων χωρών (κυρίως Ουκρανών και Ισραηλινών και λόγω γεωγραφικής εγγύτητας), οι οποίοι καταφθάνουν στην Κύπρο και αγοράζουν ανεξέλεγκτα ακίνητα, αποκτώντας ταυτόχρονα για τους ίδιους και τις οικογένειες τους χρυσές άδειες για μόνιμη παραμονή.

Ο απολογισμός αυτής της ανεξέλεγκτης αγοράς ακινήτων από υπηκόους τρίτων χωρών με την ταυτόχρονη και χωρίς όρια παραχώρηση του καθεστώτος του μόνιμα διαμένοντα στην Κύπρο προδιαγράφεται δυσοίωνος και προβληματικός.

  • Μπορεί οι τσέπες συγκεκριμένων developers και συγκεκριμένων γραφείων να γεμίζουν και πάλι με το πρόγραμμα παραχώρησης χρυσών αδειών μόνιμης παραμονής αλλά δεν χρειάζεται και μαθηματική διάνοια για να προβλέψει κανείς πού θα οδηγήσει αυτή η μικρόμυαλη πρακτική σε ένα ημικατεχόμενο κρατίδιο του ενός εκατομμυρίου κατοίκων.

Με την κυπριακή ακίνητη ιδιοκτησία σε πόλεις και χωριά να εξαγοράζεται καθημερινά χωρίς κανένα περιορισμό από τους αλλοδαπούς «επενδυτές».

Οι τιμές των ακινήτων εκτοξεύονται στα ουράνια, καθιστώντας την απόκτηση στέγης από νεαρά ζευγάρια όνειρο απατηλό.
Οι πόλεις μαστίζονται από κυκλοφοριακό χάος λόγω του απότομου πολλαπλασιασμού των αυτοκινήτων.

Η μόνιμη διαμονή των υπηκόων τρίτων χωρών στην Κύπρο προσφέρει στους ίδιους και στα παιδιά τους το δικαίωμα να αιτηθούν, σε κάποια φάση, την απόκτηση κυπριακής υπηκοότητας. Αυτό στην πράξη θα καθιστά εν τέλει τη χρυσή βίζα σαν τον καλύτερο προθάλαμο του χρυσού διαβατηρίου, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη δημογραφική σύσταση της Κύπρου και τα ισοζύγια των πολιτικών δυνάμεων που θα αναπτυχθούν εδώ στο μέλλον.

Την ίδια στιγμή, για κάποιο ανεξήγητο λόγο και ενώ τα κυπριακά μέσα παρουσιάζουν την άφιξη αιτητών πολιτικού ασύλου ως το μείζον μεταναστευτικό πρόβλημα της Κύπρου, τηρούν σιγή ιχθύος για τη μαζικότατη εξαγορά ακίνητης ιδιοκτησίας από υπηκόους τρίτων χωρών και για τη βροχή των αιτήσεων για χρυσές βίζες.

Η παρήγορη παράμετρος είναι ότι το ΑΚΕΛ ήδη ανακινεί το μείζον αυτό κεφάλαιο με κοινοβουλευτικές ερωτήσεις του βουλευτή του ΑΚΕΛ, Γιώργου Κουκουμά, ημερομηνίας 09/09/24, μέσα από τις οποίες, η κυβέρνηση καλείται να δώσει, μεταξύ άλλων, όλα τα στοιχεία για τις αγορές ακίνητης ιδιοκτησίας από υπηκόους τρίτων χωρών και να αποκαλύψει με αριθμούς και ποσοστά τις άδειες μόνιμης παραμονής που έχουν παραχωρηθεί την τελευταία δεκαετία.

  • Αποτελεί όμως, αδήριτη ανάγκη όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα να μεταχειριστούν το ζήτημα της ανεξέλεγκτης αγοράς ακινήτων και της παραχώρησης χρυσών βιζών σε υπηκόους τρίτων χωρών με τη σοβαρότητα και τη σπουδή που επιβάλλει η επικινδυνότητα του.

Επιβάλλεται να το μεταχειριστούν άμεσα ως υπόθεση υψίστης σημασίας και ακολουθώντας το παράδειγμα άλλων ευρωπαϊκών κρατών (Πορτογαλία, Ελλάδα, Ισπανία) να συμφωνήσουν σε άμεση νομοθετική μεταρρύθμιση, ώστε το δεύτερο σκέλος του σκανδάλου των χρυσών διαβατηρίων να αναχαιτιστεί ή να οριοθετηθεί με τρόπο που να μην απειλεί την επιβίωση και τα συμφέροντα του κυπριακού λαού.

Αν αναμένουμε από τους βραδυκίνητους μηχανισμούς της Ε.Ε. να το πράξουν εκ μέρους και για λογαριασμό μας, αυτή η δεύτερη όψη του σκανδάλου των χρυσών διαβατηρίων θα έχει κάνει τον κύκλο της, αφήνοντας πίσω της ανυπέρβλητα κοινωνικοπολιτικά προβλήματα που θα κάνουν το κυπριακό να φαντάζει σαν δευτερεύουσας σημασίας ζήτημα.

* Φωτεινή Μιχαηλίδου Χρίστου
Δικηγόρος

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ

Οι επενδυτές φαίνονται ήδη σίγουροι για το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ: Οι αγορές έχουν πειστεί για τη νίκη του… Οι ψηφοφόροι που αποφασίζουν;

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: