Ο Ερντογάν δέχεται επίθεση από το βαθύ κράτος; Η τρομοκρατική επίθεση εκδηλώθηκε σε μια στιγμή που το καθεστώς εμφανιζόταν να «απλώνει το χέρι» στους Κούρδους του ΡΚΚ…

epa11680216 Relatives mourn before the coffin of Cengiz Coskun, one of the victims of a terror attack at the (TUSAS) Turkish Aerospace and Aviation Center headquarter the previous day, during his funeral ceremony in Ankara, Turkey, 24 October 2024. EPA, NECATI SAVAS




Του ΜΙΧΑΛΗ ΨΥΛΟΥ, Ναυτεμπορική, Αθήνα

Πολλά τα ερωτήματα από την τρομοκρατική, πολύνεκρη επίθεση στις εγκαταστάσεις της Turkish Aerospace Industries Inc. (Tusas), λίγο έξω από την Άγκυρα, σαρώνει από χθες την Τουρκία.

Πρόκειται άλλωστε για επίθεση στην οικονομική, στρατιωτική και «αυτοκρατορική καρδιά» της Τουρκίας, αφού είχε στόχο τις θεωρούμενες ως απόρθητες εγκαταστάσεις της Αερο-διαστημικής βιομηχανίας της χώρας.

Ο τουρκικός αμυντικός τομέας, συμπεριλαμβανομένων των διάσημων μη επανδρωμένων αεροσκαφών Bayraktar, αντιπροσωπεύει άλλωστε σχεδόν το 80% των εσόδων από τις εξαγωγές της χώρας. Το 2023 ήταν κάπου 10,2 δισεκατομμύρια δολάρια.

Τους πρώτους οκτώ μήνες του 2024, τα έσοδα της Τουρκίας από τις εξαγωγές της αμυντικής βιομηχανίας έφτασαν τα 3,7 δισεκατομμύρια δολάρια, σημειώνοντας αύξηση κατά 9,8% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2023, σύμφωνα με τον πρόεδρο των τουρκικών αμυντικών βιομηχανιών, Χαλούκ Γκοργκούν.

  • Επισήμως, η Άγκυρα κατηγόρησε το εκτός νόμου Κουρδικό Εργατικό Κόμμα, το διαβόητο PKK του φυλακισμένου εδώ και 25 χρόνια Αμπντουλάχ Οτσαλάν.

Οι δύο δράστες σκοτώθηκαν βέβαια από τις δυνάμεις ασφαλείας και αναμένεται να αναγνωριστούν σύντομα ως Κούρδοι αντάρτες του ΡΚΚ. Υπάρχει άλλωστε ένα προηγούμενο, το καλοκαίρι του 2023, επίθεση σε στρατώνα στην Κωνσταντινούπολη την οποία ανέλαβε το PKK.

Αλλά τώρα το άλμα είναι υπερβολικό. Τώρα η επίθεση είχε στόχο το «γεωπολιτικό κέντρο», στο οποίο βασίζεται το ηγεμονικό, νέο-Οθωμανικό σχέδιο του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ηδη, τουρκικά αεροσκάφη εξαπέλυσαν σε αντίποινα σφοδρές επιδρομές σε δεκάδες θέσεις των ανταρτών του ΡΚΚ στο βόρειο Ιράκ και τη Συρία.

  • Περίεργη σύμπτωση

Η τρομοκρατική επίθεση εκδηλώθηκε πάντως σε μια στιγμή που το καθεστώς Ερντογάν εμφανιζόταν να «απλώνει το χέρι» στους Κούρδους του ΡΚΚ για να σταματήσουν οι εχθροπραξίες. Ο κυβερνητικός εταίρος του Ερντογάν, Ντεβλέτ Μπαχτσελί είχε φτάσει στο σημείο να προτείνει την αποφυλάκιση του Αμπντουλάχ Οτσαλάν σε ομιλία του στο τουρκικό κοινοβούλιο.

Ο ακροδεξιός εθνικιστής Μπαχτσελί και γνωστός για την αδιάλλακτη στάση του απέναντι στους Κούρδους, έθεσε ως όρο να δηλώσει ο Οτσαλάν πως η τρομοκρατία τελείωσε και πως το PKK πρέπει να διαλυθεί. διαλύθηκε.

Η κίνηση αυτή του Μπαχτσελί τράνταξε σύσσωμη την τουρκική πολιτική σκηνή καθώς ήταν σαφές πώς είχε συμφωνηθεί κατά τις τελευταίες έκτακτες συναντήσεις που είχε με τον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν. Με απώτερο στόχο τον προσεταιρισμό των Κούρδων βουλευτών για την αναθεώρηση του Συντάγματος.

Το βαθύ κράτος που ελέγχει όμως τα πράγματα στην Τουρκία, δεν θα επέτρεπε κάτι τέτοιο! Και ουδείς μπορεί να αποκλείσει ότι άφησε να εξελιχθεί αυτή η τρομοκρατική επίθεση.

Υπάρχουν άλλωστε πολλά ερωτήματα κατά πόσο το ΡΚΚ που έχει υποστεί τόσα πλήγματα από τον τουρκικό στρατό, μπόρεσε να οργανώσει μια τέτοια τρομοκρατική επίθεση στην «αυτοκρατορική καρδιά» της Τουρκίας.

Ποτέ μην λες ποτέ, αλλά φαντάζει πολύ απίθανο ένα καθεστώς που μπόρεσε να αντιδράσει με απόλυτη αποφασιστικότητα και ταχύτητα σε μια απόπειρα πραξικοπήματος που περιλάμβανε το ένα τέταρτο του στρατού τον Ιούλιο του 2016 και είναι πάντα σε μέγιστη επιφυλακή, να υποστεί ένα τέτοιο πλήγμα από δύο Κούρδους αντάρτες!

Υποθέσεις, απλές υποθέσεις…

* Μιχάλης Ψύλος
[email protected]

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ

Οι επενδυτές φαίνονται ήδη σίγουροι για το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ: Οι αγορές έχουν πειστεί για τη νίκη του… Οι ψηφοφόροι που αποφασίζουν;

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: