Είναι ο Ντόναλντ Τραμπ ο δούρειος ίππος του Ίλον Μασκ; Στα χέρια του θα βρεθεί απίστευτη εξουσία, καθώς θα είναι εκείνος που θα καθορίζει τις ρυθμιστικές αρχές

FILE PHOTO: epa11644530 Businessperson Elon Musk at the Butler Farm Show where former US President and Republican presidential nominee Donald Trump held a rally in Butler, Pennsylvania, USA, 05 October 2024. EPA, WILL OLIVER




Της ΞΕΝΙΑΣ ΤΟΥΡΚΗ* – Λευκωσία

Ο δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας Ίλον Μασκ είναι ένας από τους θερμότερους υποστηρικτές του πρώην Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντόναλντ Τραμπ.

Θέλει με κάθε τρόπο να κερδίσει τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών και δεν αρκείται απλώς σε δηλώσεις και σε συμμετοχές στην προεκλογική του εκστρατεία.

Μέχρι στιγμής έχει προσφέρει περισσότερα από 75 εκατομμύρια δολάρια για να ενισχύσει την καμπάνια του, με τελευταία την αμφιλεγόμενή του κίνηση να δίνει ένα εκατομμύριο δολάρια τη μέρα σε μορφή λοταρίας για αυτούς που εγγράφονται για να ψηφίσουν στην κρίσιμη πολιτεία της Πενσιλβάνια.

Η αλλαγή στον εκκεντρικό δισεκατομμυριούχο είναι τεράστια. Μέχρι πρόσφατα προσπαθούσε να επηρεάζει την πολιτική από το παρασκήνιο για να γίνεται το δικό του χωρίς τα φώτα της δημοσιότητας να πέφτουν πάνω του.

  • Πλέον, αυτό δεν ισχύει. Ο Ίλον Μασκ βγήκε μπροστά και επενδύει τον χρόνο, την επιχειρησιακή τεχνογνωσία και το πλούσιο πορτοφόλι του στην προσπάθεια να εκλεγεί ο εκλεκτός του.

Γιατί ο Ίλον Μασκ προσφέρει με τόσο γενναιόδωρο τρόπο την υποστήριξή του στον Ντόναλντ Τραμπ; Προφανώς, όχι γιατί πείστηκε για τις θέσεις του ή γιατί ξαφνικά έγινε θερμός οπαδός του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος.

Είναι σαφές πως το κάνει γιατί πιστεύει πως τόσο ο ίδιος όσο και οι επιχειρήσεις του θα επωφεληθούν στην περίπτωση νίκης του Ρεπουμπλικανικού υποψηφίου.

Όπως έχει γίνει γνωστό, σε αντάλλαγμα της τεράστιας στήριξής του, ο Ντόναλντ Τραμπ υποσχέθηκε να κάνει τον Ίλον Μασκ επικεφαλής μιας νέας κυβερνητικής επιτροπής αποτελεσματικότητας, η οποία θα μπορεί να προχωρά σε εκτεταμένες περικοπές στις ομοσπονδιακές υπηρεσίες και αλλαγές στους ομοσπονδιακούς κανόνες.

Στα χέρια του θα βρεθεί μια απίστευτη εξουσία, καθώς θα είναι εκείνος που θα καθορίζει τις ρυθμιστικές αρχές που επιβάλλουν και ελέγχουν στις εταιρείες, ανάμεσά τους φυσικά και τις δικές του. Σύγκρουση συμφερόντων; Σαφώς και ναι αλλά αυτό είναι ψιλά γράμματα και για τον Ίλον Μασκ και για τον Ντόναλντ Τραμπ.

  • Παράλληλα, με τα κυβερνητικά συμβόλαιά του και την εσωτερική του επιρροή, ο Ίλον Μασκ θα εμπλακεί ακόμη περισσότερο στην εθνική ασφάλεια.

Και ενδεχομένως αυτό που επιδιώκει, ειδικά σε μια εποχή που λαμβάνονται όλο και πιο κρίσιμες αποφάσεις για το μέλλον της τεχνητής νοημοσύνης, τη χρήση και την εμπορευματοποίηση της, είναι ότι οι ιδέες και οι απόψεις του θα κυριαρχήσουν.

Με λίγα λόγια θέλει τις ΗΠΑ και ολόκληρο τον κόσμο να προσαρμοστούν στα μέτρα του.

«Ο μεγιστάνας της Tesla και του Χ ονειρεύεται εδώ και καιρό να αναμορφώσει τον κόσμο σύμφωνα με τη δική του ακραία αντίληψη για το τι σημαίνει αναμόρφωση. Και ο Τραμπ ενδέχεται να είναι ο δούρειος ίππος του», έγραψε ο Φράνκλιν Φορ στο The Atlantic.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Φιλελεύθερος

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ

Αντίπαλος τους είναι το Ιράν και όχι το Ισραήλ: Πολλά αραβικά κράτη θεωρούν εχθρό το Εβραϊκό Κράτος μόνο στα χαρτιά, ο ρόλος της Ιορδανίας και της Σαουδικής Αραβίας

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: