Τουλάχιστον δύο ισραηλινές εταιρίες εξαιρέθηκαν της γαλλικής απαγόρευσης και θα μετάσχουν στη διεθνή έκθεση αμυντικού εξοπλισμού Euronaval

FILE PHOTO: Έκθεμα από την Euronaval 2023. screenshot via youtube (https://www.youtube.com/watch?v=fR3Dc0HS38o)




Τουλάχιστον δύο ισραηλινές εταιρίες θα συμμετάσχουν στη διεθνή έκθεση αμυντικού εξοπλισμού Euronaval στις αρχές Νοεμβρίου, ανακοίνωσαν σήμερα οι διοργανωτές.

Η γαλλική κυβέρνηση είχε αποφασίσει την απαγόρευση, κατά τη διάρκεια της έκθεσης, των όπλων που χρησιμοποιούνται στις συγκρούσεις στη Γάζα και στον Λίβανο.

«Θα υπάρχουν ισραηλινές εταιρίες που θα έχουν περίπτερα στην Euronaval. Επί του παρόντος, το περιοριστικό αυτό μέτρο δεν αφορά δύο εταιρίες» από τις επτά συνολικά, δήλωσε ο γενικός διευθυντής της Euronaval Ουγκ ντ΄Αρζαντρέ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου για την παρουσίαση της έκθεσης που θα διεξαχθεί από τις 4 έως τις 7 Νοεμβρίου στη Βιλπέντ, βορείως του Παρισιού.

«Για τις άλλες πέντε, το θέμα είναι υπό συζήτηση, υπό διαπραγμάτευση. Και ελπίζω ότι έως την έναρξη της έκθεσης θα έχουμε βρει την καλύτερη λύση», πρόσθεσε.

Το Ισραήλ κατηγόρησε στις 16 Οκτωβρίου τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν ότι «ντροπιάζει» τη Γαλλία μετά την απόφαση της γαλλικής κυβέρνησης να απαγορεύσει σε ισραηλινές εταιρίες να παρουσιάσουν τα εξοπλιστικά τους συστήματα στην έκθεση.

«Ασφαλώς πρόκειται για μια πρωτόγνωρη κατάσταση. Δεν είναι μια εύκολη κατάσταση, ούτε για τους Ισραηλινούς, ούτε για τις ισραηλινές εταιρίες, ούτε για τους διοργανωτές της έκθεσης», δήλωσε ο γενικός διευθυντής της.

«Η απόφαση που έλαβε η κυβέρνηση ορίζει με εξαιρετική σαφήνεια ότι οι ισραηλινές εταιρίες επιτρέπεται να συμμετάσχουν στην έκθεση, αλλά δεν μπορούν να διαθέτουν περίπτερο. Κανείς Ισραηλινός βιομήχανος, δημοσιογράφος, πολίτης ή επισκέπτης δεν απαγορεύεται στην έκθεση», πρόσθεσε.

Οι εταιρίες που δεν θα μπορέσουν να συμμετάσχουν στην έκθεση «θα αποζημιωθούν σε μεγάλο βαθμό», διευκρίνισε ο Ουγκ ντ΄Αρζαντρέ.

Στα τέλη Μαΐου, η παρουσία Ισραηλινών βιομηχάνων του αμυντικού τομέα στην έκθεση Eurosatory ακυρώθηκε με απόφαση της κυβέρνησης, μεσούσης της ισραηλινής επίθεσης στη Λωρίδα της Γάζας, προτού τελικά επιτραπεί από τη δικαιοσύνη.

Σε σχέση με την Ουκρανία, οι εταιρίες της δεν θα συμμετάσχουν σε αυτή την έκθεση, ανακοίνωσε ο ντ΄Αρζαντρέ. «Τους προτείναμε έναν χώρο δωρεάν. Αλλά δυστυχώς, για οργανωτικούς λόγους αρνήθηκαν πριν από δύο ημέρες, μας ενημέρωσαν ότι τελικά δεν μπορούσαν να έρθουν».

Με πληροφορίες από AFP μέσω ΑΠΕ-ΜΠΕ
Παρίσι, Γαλλία

Ο Πούτιν στέλνει μονάδες Βορειοκορεατών να ανακαταλάβουν το ρωσικό Κουρσκ από τους Ουκρανούς: Δεν διαψεύδει ο Πούτιν – Ό,τι θέλουμε θα κάνουμε εγώ κι ο Κιμ…[videos]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: