Ο Πούτιν στέλνει μονάδες Βορειοκορεατών να ανακαταλάβουν το ρωσικό Κουρσκ από τους Ουκρανούς: Δεν διαψεύδει ο Πούτιν – Ό,τι θέλουμε θα κάνουμε εγώ κι ο Κιμ…[videos]

Στιγμιότυπο από βίντεο που προέβαλε το BBC και εμφανίζει Βορειοκορεάτες στρατιώτες σε ρωσικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις. screenshot via youtube @BBC




Μόλις μια μέρα αφότου ΗΠΑ και ΝΑΤΟ δήλωσαν ότι έχουν αποδείξεις και πλέον είναι βέβαιοι πως Βορειοκορεατικά στρατεύματα έχουν μεταβεί στη Ρωσία για εκπαίδευση, αφήνοντας ανοιχτή την προοπτική αποστολής τους από το Κρεμλίνο στα μέτωπα της Ουκρανίας, οι υπηρεσίες πληροφοριών του Κιέβου, δίνουν μια πολύ σοβαρή συνέχεια στο θέμα το οποίο, προανήγγειλε χθες ως “πολύ, πολύ σοβαρό” ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας, Λόιντ Όστιν.

Η ουκρανική στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών (GUR) ανακοίνωσε σήμερα ότι οι πρώτες μονάδες Βορειοκορεατών στρατιωτών, που εκπαιδεύτηκαν στη Ρωσία, έχουν αναπτυχθεί στην ρωσική περιφέρεια Κουρσκ, την ρωσική συνοριακή περιοχή όπου οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν εισβάλει και καταλάβει, αρχής γενομένης από την 6η του περασμένου Αυγούστου.

  • Έκτοτε, παρά τις αρχικές δηλώσεις του καθεστώτος Πούτιν που υποβάθμιζαν την εισβολή, οι Ουκρανοί δεν έχουν εκδιωχθεί από το Κουρσκ – σηματοδοτώντας έτσι μια μείζονα ντροπή για τα “πανίσχυρα” ρωσικά στρατεύματα.

Η GUR τόνισε ότι περίπου 12.000 Βορειοκορεάτες στρατιωτικοί, συμπεριλαμβανομένων 500 αξιωματικών και τριών στρατηγών, βρίσκονται ήδη στη Ρωσία και η εκπαίδευση λαμβάνει χώρα σε πέντε στρατιωτικές βάσεις.

  • «Η Μόσχα διόρισε τον Ρώσο υφυπουργό Άμυνας Γιούνους-Μπεκ Γιεβκούροφ υπεύθυνο για τον έλεγχο της εκπαίδευσης και προσαρμογής των βορειοκορεατικών στρατευμάτων», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.

ΗΠΑ και ΝΑΤΟ χθες για πρώτη φορά δήλωσαν βέβαιοι για την παρουσία Βορειοκορεατών στρατιωτών στη Ρωσία, μετά από εβδομάδες προειδοποιήσεων για αυτό από Κίεβο και Σεούλ. Οι μυστικές υπηρεσίες της Νότιας Κορέας είχαν εδώ και εβδομάδες ανακοινώσει την ύπαρξη στοιχείων για την παρουσία βορειοκορεατικών στρατευμάτων στην Ρωσία, ενώ παράλληλα είχαν αποκαλύψει και σχετικές φωτογραφίες.

 

Τί λένε οι Αμερικανοί

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν δήλωσε σε δημοσιογράφους χθες πως «έχουμε αποδείξεις ότι στρατεύματα της Βόρειας Κορέας έχουν πάει στη (…) Ρωσία».

«Τι ακριβώς κάνουν; Αυτό μένει να φανεί», πρόσθεσε. «Αν θα πολεμήσουν, αν σκοπεύουν να συμμετάσχουν σε αυτόν τον πόλεμο για λογαριασμό της Ρωσίας, αυτό είναι ένα πολύ, πολύ σοβαρό ζήτημα».

Ένας Αμερικανός υψηλόβαθμος αξιωματούχος τόνισε παράλληλα ότι «χιλιάδες στρατιώτες της Βόρειας Κορέας βρίσκονται στη Ρωσία για εκπαίδευση», προσθέτοντας ότι οι ΗΠΑ «δεν γνωρίζουν ποια είναι η αποστολή τους ή αν πήγαν για να πολεμήσουν στην Ουκρανία».

«Αν το κάνουν, αυτό θα είναι μια ένδειξη της αυξανόμενης σύγχυσης του προέδρου (Ρώσου Βλαντίμιρ) Πούτιν στον πόλεμό του εναντίον της Ουκρανίας. Η Ρωσία υφίσταται τεράστιες απώλειες κάθε μέρα στο πεδίο της μάχης», είπε η πηγή, η οποία ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Αργά χθες το βράδυ [ώρα Ελλάδος] ο Λευκός Οίκος επιβεβαίωσε ότι τουλάχιστον 3.000 Βορειοκορεάτες στρατιώτες στάλθηκαν για εκπαίδευση στη Ρωσία και ενδέχεται να μεταφερθούν για να πολεμήσουν στην Ουκρανία.

 Η αποστολή των Βορειοκορεατών στο ουκρανικό μέτωπο θα ήταν μια απόδειξη της αυξανόμενης απόγνωσης της Ρωσίας, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Ασφαλείας του Λευκού Οίκου Τζον Κίρμπι.

Ο Λευκός Οίκος σχολίασε ότι είναι ακόμη «πολύ νωρίς» για να κρίνει κανείς ποιες θα ήταν οι συνέπειες από την ανάπτυξη Βορειοκορεατών στρατιωτών στο πεδίο της μάχης.

 

Ό,τι θέλουμε θα κάνουμε, λέει θρασύτατα ο Πούτιν

Ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, ερωτηθείς σχετικά δήλωσε σήμερα ότι είναι δουλειά της Μόσχας να εφαρμόσει τη συνθήκη εταιρικής σχέσης με την Πιονγκγιάνγκ.

  • Ο Πούτιν δεν διέψευσε ότι βορειοκορεατικά στρατεύματα βρίσκονται αυτή τη στιγμή στη Ρωσία.

Επανέλαβε δε, το γνωστό τροπάρι, ότι δεν είναι οι ενέργειες της Ρωσίας που κλιμάκωσαν τον πόλεμο στην Ουκρανία, επισημαίνοντας τις δυτικές προμήθειες όπλων στο Κίεβο.

ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters
Κίεβο, Ουκρανία – Μόσχα, Ρωσία

Βαριές κουβέντες από Μακρόν για Νετανιάχου στη διάσκεψη για τον Λίβανο: «Δεν είμαι βέβαιος πως υπερασπίζεται τον όποιο πολιτισμό σπέρνοντας την βαρβαρότητα»

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: