Η κομβική συμφωνία εγκαθίδρυσης σχέσεων Ισραήλ -Σαουδικής Αραβίας ξανά στο τραπέζι: Μπορεί να επιτευχθεί από τον Μπάιντεν εκτιμά ο Ρεπουμπλικανός Λίντσεϊ Γκράχαμ

FILE PHOTO Ο γερουσιαστής του Ρεπουμπλικανικού κόμματος Λίντσεϊ Γκράχαμ EPA, MICHAEL REYNOLDS




Μια συμφωνία για την εγκαθίδρυση σχέσεων ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Σαουδική Αραβία θα μπορούσε να επιτευχθεί πριν από το τέλος του έτους, δήλωσε ο Αμερικανός Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκράχαμ ο οποίος είπε ότι χθες, Τετάρτη, είχε επικοινωνία με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Ο Γκράχαμ, ο οποίος βρίσκεται στο Μίσιγκαν συμμετέχοντας στον προεκλογικό αγώνα του υποψηφίου των Ρεπουμπλικανών για την προεδρία των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, δήλωσε στο Reuters ότι ο Νετανιάχου υποστηρίζει τις προσπάθειες για μια συμφωνία με τη Σαουδική Αραβία, προσθέτοντας ότι η επόμενη αμερικανική κυβέρνηση είναι απίθανο να μπορέσει να εξασφαλίσει αρκετές ψήφους στο Κογκρέσο αφού ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ολοκληρώσει τη θητεία του στις 20 Ιανουαρίου.

«Πιστεύω ότι η ώρα για να γίνει αυτό είναι στη θητεία του Μπάιντεν», σημείωσε ο Γκράχαμ, ο οποίος είχε επίσης συνάντηση με τον Νετανιάχου νωρίτερα αυτόν τον μήνα. Ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής συμπλήρωσε ότι η αντιπρόεδρος Κάμαλα Χάρις, η οποία είναι η υποψήφια των Δημοκρατικών για τον Λευκό Οίκο, είναι «πολύ πιο δέσμια της αριστεράς» και δεν έχει δείξει ενδιαφέρον για να εργαστεί για μια τέτοια συμφωνία, ενώ ο Μπάιντεν θέλει να δει να επιτυγχάνεται συμφωνία και θα μπορέσει να κινητοποιήσει τις απαραίτητες ψήφους Δημοκρατικών.

Η εγκαθίδρυση διπλωματικών σχέσεων ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Σαουδική Αραβία θα σηματοδοτούσε μια επέκταση των «Συμφωνιών του Αβραάμ» που επιτεύχθηκαν επί προεδρίας Τραμπ. Οι συμφωνίες αυτές είχαν ως αποτέλεσμα την εξομάλυνση των σχέσεων ανάμεσα στο Ισραήλ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Μπαχρέιν, το Μαρόκο και το Σουδάν.

Η Μόργκαν Φίνκελσταϊν, η εκπρόσωπος του προεκλογικού επιτελείου της Χάρις που είναι αρμόδια για θέματα Εθνικής Ασφαλείας, σημείωσε επί αυτού: «Η αντιπρόεδρος Χάρις υποστηρίζει σταθερά τις προσπάθειες που αποσκοπούν να διασφαλιστεί ότι το Ισραήλ ενσωματώνεται πιο βαθιά στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, συμπεριλαμβανομένης μιας δυνητικής ιστορικής συμφωνίας εγκαθίδρυσης σχέσεων με τη Σαουδική Αραβία. Πιστεύει ότι μια τέτοια ενσωμάτωση είναι κρίσιμης σημασίας για να αντιμετωπιστούν οι απειλές που θέτει το Ιράν».

Οι Δημοκρατικοί θα δίσταζαν να υποστηρίξουν τον Τραμπ αν κερδίσει αυτός τις εκλογές και η πρωτοβουλία θα πήγαινε για τον επόμενο χρόνο, σύμφωνα με τον Γκράχαμ.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν εργαζόταν για την επίτευξη μιας συμφωνίας εγκαθίδρυσης σχέσεων ανάμεσα στις δύο χώρες, η οποία θα περιελάμβανε αμερικανικές εγγυήσεις ασφαλείας για τη Σαουδική Αραβία, μεταξύ άλλων διμερών συμφωνιών ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και το Ριάντ, αλλά αυτές οι προσπάθειες σταμάτησαν μετά την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου του 2023 μαχητών της Χαμάς στο Ισραήλ.

Μια αμυντική συμφωνία θα χρειαζόταν πλειοψηφία δύο τρίτων στη Γερουσία των ΗΠΑ ή 67 ψήφους.

Σύμφωνα με αναλυτές, μια συμφωνία εγκαθίδρυσης σχέσεων ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Σαουδική Αραβία θα ήταν δύσκολο να επιτευχθεί χωρίς να υπάρξει ένας σαφής δρόμος προς την ίδρυση ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους, πράγμα στο οποίο αντιτίθενται οι περισσότεροι Ισραηλινοί.

Ο Γκράχαμ εξέφρασε την πεποίθηση ότι μια λύση θα μπορούσε να βρεθεί για να διασφαλιστεί η δημιουργία ενός κυρίαρχου κράτους σε μια Παλαιστίνη που θα ήταν αποστρατιωτικοποιημένη και που δεν θα μπορούσε να απειλήσει το Ισραήλ.

«Κινούμαστε προς την σωστή κατεύθυνση», πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι αναμένει πως ο ντε φάκτο ηγέτης της Σαουδικής Αραβίας, ο πρίγκιπας διάδοχος Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, θα είναι υποστηρικτικός καθώς η απουσία συμφωνίας θα υπονόμευε τους οικονομικούς του σκοπούς.

Η πρωτοφανής και αιματηρή επίθεση της 7ης Οκτωβρίου του 2023 μαχητών της Χαμάς στο Ισραήλ στοίχισε τη ζωή σε περίπου 1.200 ανθρώπους, ενώ άλλοι 253 οδηγήθηκαν ως όμηροι στη Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με ισραηλινά στοιχεία. Ο πόλεμος που εξαπέλυσε στη συνέχεια το Ισραήλ κατά της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας έχει στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 42.500 Παλαιστίνιους, ενώ άλλοι 10.000 μη καταμετρημένοι νεκροί εκτιμάται ότι έχουν θαφτεί στα ερείπια κατεστραμμένων κτιρίων, σύμφωνα με τις υγειονομικές αρχές της Χαμάς που βρίσκεται στην εξουσία στη Γάζα.

Με πληροφορίες από Reuters μέσω ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΗΠΑ Μέλβιντεϊλ

Οι Αμερικοί συρρέουν για να ψηφίσουν τον επόμενο πρόεδρό τους: 25 εκατομμύρια το έχουν κάνει ήδη, την ώρα που η Κάμαλα Χάρις παίρνει αποστάσεις από τον Μπάιντεν για να πείσει τους διστακτικούς

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: