Πούτιν και Ερντογάν ενισχύουν τις σχέσεις τους και η Δύση κοιτά αμήχανη: Συνάντηση στο Καζάν με οικονομία και ενέργεια στο επίκεντρο, από το επόμενο έτος σε λειτουργία το Ακούγιου

Russian President Vladimir Putin welcomes Turkish President Recep Tayyip Erdogan before their meeting on the sidelines of the BRICS summit in Kazan, Russia. EPA/ALEXANDER ZEMLIANICHENKO / POOL




Εκφράζοντας τα συλλυπητήριά του για την τρομοκρατική επίθεση στην Τουρκία, ο αυταρχικός Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ξεκίνησε τη συνάντησή του με τον Τούρκο ομόλογό του, τον ισλαμιστή Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο Καζάν, όπου κορυφώνονται οι εργασίες της Συνόδου Κορυφής των BRICS.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, συζητήθηκαν θέματα διμερών σχέσεων, η προοπτική συνεργασίας της Τουρκίας με την Ένωση BRICS, καθώς και η κρίση στη Μέση Ανατολή, ενώ τονίστηκε η στενή ενεργειακή και εμπορική συνεργασία των δύο χωρών.

«Καταδικάζουμε κάθε εκδήλωση αυτού του είδους, ανεξάρτητα από τα κίνητρά της», είπε ο Ρώσος πρόεδρος καλωσορίζοντας τον Τούρκο ηγέτη, εκπρόσωπο της μόνης χώρας του ΝΑΤΟ, που συμμετέχει στη Σύνοδο.

«Γνωρίζω ότι η Τουρκία ενδιαφέρεται για την εγκαθίδρυση στενής συνεργασίας με την Ένωση (σ.σ. των BRICS) και βλέπουμε σημαντικές προοπτικές εδώ, δεδομένου του κύρους και του ιδιαίτερου γεωπολιτικού ρόλου της χώρας σας, η οποία συνδέει την Ανατολή και τη Δύση της ευρασιατικής ηπείρου», είπε ο Β. Πούτιν στην εισηγητική τοποθέτησή του, υπογραμμίζοντας ότι «οι ρωσοτουρκικές σχέσεις έχουν εποικοδομητικό χαρακτήρα καλής γειτονίας και βασίζονται στην πολυετή εμπειρία της εταιρικής αμοιβαίας συνεργασίας στο πλέον ευρύ φάσμα τομέων».

Η Τουρκία και μια σειρά χωρών-εταίρων της Ομάδας, συμμετέχουν στο σχήμα BRICS plus, που συνεδριάζει την Πέμπτη και κατά τον Β. Πούτιν η συμμετοχή του Ρ.Τ. Ερντογάν στο φόρουμ «αντανακλά αναμφίβολα τον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Τουρκία στην αντιμετώπιση των επίκαιρων προβλημάτων του σύγχρονου κόσμου.

Το πιο οξύ θέμα τώρα είναι η τραγική εξέλιξη της κατάστασης στη Μέση Ανατολή.

Οι θέσεις αρχών της Ρωσίας και της Τουρκίας είναι πολύ κοντά σε αυτά τα ζητήματα και βλέπουμε μια διαρκή πολιτική και διπλωματική διευθέτηση της αραβοϊσραηλινής σύγκρουσης μόνο στη βάση της παγκοσμίως αναγνωρισμένης φόρμουλας δύο κρατών που έχει εγκριθεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας [του ΟΗΕ]».

Ο Ρώσος πρόεδρος θύμισε ότι μαζί με τον Ρ.Τ. Ερντογάν αναπτύσσουν «τακτικό διάλογο για επίκαιρα θέματα της διμερούς και διεθνούς ημερήσιας διάταξης. Εκτιμώ ιδιαίτερα αυτές τις πάντοτε χρήσιμες επαφές», αλλά και ότι η διμερής εμπορική και οικονομική συνεργασία «αναπτύσσεται πολύ δυναμικά από χρόνο σε χρόνο.

Έτσι, πέρυσι ο όγκος του εμπορικού κύκλου εργασιών ήταν το εντυπωσιακό ποσό των 55,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων, και μέχρι το τέλος Ιανουαρίου-Αυγούστου του τρέχοντος έτους, ο αριθμός αυτός αυξήθηκε κατά άλλο 6,2%».

Ο Ρώσος πρόεδρος αναφέρθηκε και στις αμοιβαίες επενδύσεις των δύο χωρών, η μία στην οικονομία της άλλης και ειδικά στην τουρκική μεταλλουργία και αυτοκινητοβιομηχανία και στις ρωσικές μηχανοκατασκευές, τη μεταλλουργία, την ξυλουργία, με τη μεγαλύτερη συγκέντρωση τουρκικών επενδύσεων ειδικά στο Ταταρστάν, ενώ χαρακτήρισε «στρατηγικά σημαντικούς» τους δεσμούς Ρωσίας – Τουρκίας στον τομέα της ενέργειας, τη Ρωσία έναν «αξιόπιστο και δοκιμασμένο προμηθευτή φυσικού αερίου στην Τουρκία», καθώς πέρυσι εξήχθησαν 20,5 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα μέσω των αγωγών Blue Stream και Turkish Stream.

  O πυρηνικός σταθμός στο Άκουγιου

Κατά τον Ρώσο πρόεδρο «συνεχίζονται οι προετοιμασίες για την υλοποίηση της πρωτοβουλίας μας για τη δημιουργία ενός διεθνούς κόμβου φυσικού αερίου στην Τουρκία.

Είμαι βέβαιος ότι θα ενισχύσει σημαντικά την περιφερειακή ενεργειακή ασφάλεια, κυρίως μέσω πιο ισορροπημένων μηχανισμών τιμολόγησης», ενώ κατά τον Β. Πούτιν είναι «εμβληματικό κοινό έργο» η κατασκευή του πρώτου τουρκικού πυρηνικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στο Άκουγιου, όπου «οι εργασίες διεξάγονται ταυτόχρονα και στις τέσσερις μονάδες ισχύος (αντιδραστήρες) όλο το 24ωρο.

Αναμένουμε ότι ήδη από το επόμενο έτος ο σταθμός θα αρχίσει να παρέχει ηλεκτρική ενέργεια στο ενεργειακό σύστημα της Τουρκικής Δημοκρατίας».

Ο Β. Πούτιν δεν παρέλειψε να αναφερθεί στις τουριστικές σχέσεις των δύο χωρών, «με έναν αριθμό ρεκόρ 6,3 εκατομμυρίων Ρώσων πολιτών να επισκέπτονται την Τουρκία το 2023, δηλαδή 20,7% περισσότεροι από ό,τι ένα χρόνο νωρίτερα», ενώ ο αντίστοιχος αριθμός «για την περίοδο Ιανουαρίου-Αυγούστου του τρέχοντος έτους είναι περισσότεροι από 4,5 εκατομμύρια άτομα, δηλαδή αύξηση 4,6%», με την Ρωσία να είναι ο πρώτος τουριστικός εταίρος της Τουρκίας.

Στην αντιφώνησή του ο Ρ.Τ. Ερντογάν ευχαρίστησε τον Β. Πούτιν για την πρόσκληση και τα συλλυπητήρια, που του εξέφρασε και επανέλαβε την πρόσκλησή του στον Ρώσο πρόεδρο να επισκεφθεί την Τουρκία, μια επίσκεψη, η οποία είχε σχεδόν ανακοινωθεί φέτος, αλλά τελικά δεν πραγματοποιήθηκε.

Αναφερόμενος στο πιο «καυτό» ζήτημα των διμερών σχέσεων εξαιτίας των δυτικών κυρώσεων, καθώς καθυστερούν πολλές διμερείς συναλλαγές, ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε ότι «συνεχίζονται οι προσπάθειες για την εξάλειψη των προβλημάτων στις τραπεζικές συναλλαγές μεταξύ των χωρών μας.

Οι προσπάθειες συνεχίζονται μεταξύ των Λογιστηρίων του κράτους και των Υπουργείων Οικονομικών μας, καθώς και μεταξύ των Κεντρικών μας Τραπεζών. Έχουν επίσης αρχίσει οι εργασίες μεταξύ των Υπουργών Εμπορίου μας στο θέμα αυτό».

Βομβαρδισμοί της Τουρκίας σε θέσεις του PKK: Αντίποινα στην επίθεση με 5 νεκρούς και 22 τραυματίες στα γραφεία της Τουρκικής Αεροπορικής και Διαστημικής Βιομηχανίας [videos]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: