Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καταδίκασε το φιλοτουρκικό Αζερμπαϊτζάν για την προώθηση του ψευδοκράτους: Όχι στην εξάρτηση της Ε.Ε. από το αζερικό φυσικό αέριο…

Οι ευρωβουλευτές ψηφίζουν στο Στρασβούργο. Φωτογραφία EP-174102B, Photographer: Philippe STIRNWEISS. Copyright: ©European Union 2024 – Source : EP




Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καταδικάζει τη στάση του Αζερμπαϊτζάν στο Κυπριακό σε σχέση με τις προσπάθειες προώθησης της συμμετοχής του καθεστώτος στα κατεχόμενα στον Οργανισμό Τουρκογενών Κρατών.

Συγκεκριμένα σε ψήφισμα το οποίο εγκρίθηκε την Πέμπτη στην Ολομέλεια το Ευρωκοινοβούλιο καταδικάζει την καταστολή ακτιβιστών, δημοσιογράφων και ηγετών της αντιπολίτευσης, στο εσωτερικό και στο εξωτερικό της χώρας στο εσωτερικό του Αζερμπαϊτζάν, επικρίνει την εταιρική σχέση με την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Ε.) στον τομέα της ενέργειας, ζητά απόσυρση στρατευμάτων από εδάφη της Αμρενίας, ενώ αποδοκιμάζει τη στάση της χώρας στο Κυπριακό.

Μεταξύ άλλων στο ψήφισμα το οποίο εγκρίθηκε 453 ψήφους υπέρ, 31 κατά και 89 αποχές, οι Ευρωβουλευτές αποδοκιμάζουν τις ενέργειες του Αζερμπαϊτζάν σε σχέση με την «αποσχιστική οντότητα στην κατεχόμενη Κύπρο», κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου και των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΟΗΕ.

Καλούν το Αζερμπαϊτζάν να σεβαστεί τις αρχές της κυριαρχίας και εδαφικής ακεραιότητας των κρατών και να μην προσκαλεί εκπροσώπους του ψευδοκράτους σε συνεδριάσεις του Οργανισμού Τουρκογενών Κρατών.

Επίσης το ψήφισμα ζητά τον τερματισμό της εξάρτησης της ΕΕ από τις εξαγωγές φυσικού αερίου του Αζερμπαϊτζάν, λόγω των συνεχών παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από το Αζερμπαϊτζάν και τους φόβους ότι οι αυξημένες εισαγωγές φυσικού αερίου στην ΕΕ θα μπορούσαν να οδηγήσουν με τη σειρά τους σε αντισταθμιστική αύξηση της εισαγωγής ρωσικού φυσικού αερίου από το Μπακού.

Οι Ευρωβουλευτές επίσης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αναστείλει το μνημόνιο ΕΕ – Αζερμπαϊτζάν του 2022 σχετικά με τη στρατηγική εταιρική σχέση στον τομέα της ενέργειας.

Επιπλέον, το ψήφισμα αναφέρει ότι οποιαδήποτε μελλοντική συμφωνία εταιρικής σχέσης μεταξύ της ΕΕ και του Αζερμπαϊτζάν πρέπει να ολοκληρωθεί μόνο εφόσον απελευθερωθούν οι πολιτικοί κρατούμενοι από το Μπακού, εφαρμοστούν μεταρρυθμίσεις του νομικού καθεστώτος, βελτιωθεί η συνολική κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα, και το Αζερμπαϊτζάν επιδείξει πραγματική ετοιμότητα να συμμετάσχει σε ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με την Αρμενία μετά την επίθεση του Αζερμπαϊτζάν το 2023 στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

Οι Ευρωβουλευτές υπογραμμίζουν ακόμα πως στη βάση του σεβασμού της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας τόσο του Αζερμπαϊτζάν όσο και της Αρμενίας, στηρίζουν την εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών και την υπογραφή ειρηνευτικής συμφωνίας, καθώς και την απόσυρση όλων των αζερικών στρατευμάτων από το σύνολο του κυρίαρχου εδάφους της Αρμενίας, τον σεβασμό των σχετικών αποφάσεων του Διεθνούς Δικαστηρίου και την απελευθέρωση των 23 Αρμενίων αιχμαλώτων πολέμου που κρατούνται μετά την ανακατάληψη της περιοχής του Ναγκόρνο-Καραμπάχ από το Αζερμπαϊτζάν πέρυσι.

Το Κοινοβούλιο καλεί τα κράτη μέλη να παγώσουν τις εξαγωγές όλου του στρατιωτικού εξοπλισμού και του εξοπλισμού ασφαλείας στο Αζερμπαϊτζάν, προειδοποιώντας παράλληλα ότι η περαιτέρω στρατιωτική δράση του Αζερμπαϊτζάν κατά της Αρμενίας θα αντιμετωπιστεί με σοβαρές συνέπειες.

  • Ας μην βάζουμε το φυσικό αέριο του Αζερμπαϊτζάν πάνω από ανθρώπινες ζωές

Να μην βάζουμε το φυσικό αέριο του Αζερμπαϊτζάν πάνω από Αρχές, Αξίες και ανθρώπινες ζωές, ζήτησε από το βήμα της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στο Στρασβούργο, ο Ευρωβουλευτής ΔΗΣΥ & ΕΛΚ Λουκάς Φουρλάς.

Μιλώντας κατά τη συζήτηση του θέματος για την κατάσταση στο Αζερμπαϊτζάν, την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, του διεθνούς δικαίου και των σχέσεων με την Αρμενία, ο κ. Φουρλάς τόνισε ότι βασανίζονται και φυλακίζονται πολιτικοί που αντιτίθενται στο καθεστώς.

«Δημοσιογράφοι που τόλμησαν να το επικρίνουν φυλακίζονται, Αρμένιοι αιχμάλωτοι πολέμου καθημερινά δέχονται τον εξευτελισμό και την ταπείνωση στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, δεκάδες χιλιάδες Αρμένιοι εκδιώχθηκαν από τα σπίτια τους, καθετί Χριστιανικό καταστρέφεται.»

Την ίδια ώρα επέκρινε έντονα την ενέργεια του Αζερμπαϊτζάν, το οποίο είχε προσκαλέσει το ψευδοκράτος ως παρατηρητή στον Οργανισμό Τουρκικών Κρατών, μια ενέργεια, όπως είπε, που έρχεται σε αντίθεση με τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

«Το Αζερμπαϊτζάν με αυτή την στάση, υπονομεύει τις αρχές της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας ενός κράτους μέλους, της ΕΕ. Θα το ανεχθούμε;»

Κάλεσε την Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και τη διεθνή κοινότητα να μην μένουν απαθείς μπροστά σε τέτοιες παράνομες ενέργειες.

«Ας μην βάζουμε το φυσικό αέριο του Αζερμπαϊτζάν πάνω από Αρχές, Αξίες και ανθρώπινες ζωές.»

  • Κώστας Μαυρίδης: Τα καθεστώτα Αλίεφ (Αζερμπαϊτζάν) και Ερντογάν διαπράττουν εγκλήματα

Παρέμβαση είχε ο Ευρωβουλευτής Κώστας Μαυρίδης (ΔΗΚΟ – S&D) στη συζήτηση με θέμα «Η κατάσταση στο Αζερμπαϊτζάν, παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του διεθνούς δικαίου και οι σχέσεις με την Αρμενία», ενώπιον του Ευρωπαίου Επιτρόπου Νίκολα Σμιτ στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο.

Στην παρέμβασή του ο κ. Μαυρίδης ανέφερε τα εξής:

«Η επιθετικότητα του Αζερμπαϊτζάν, η οποία υποχρέωσε σε εκτοπισμό 100.000 γηγενούς αρμενικού πληθυσμού από το Ναγκόρνο-Καραμπάχ, αποτελεί έγκλημα κατά της ανθρωπότητας, ενώ αιχμάλωτοι πολέμου κρατούνται ακόμη από το Αζερμπαϊτζάν και η κυριαρχία της Αρμενίας παραβιάζεται.»

Συνεχίζοντας ο Κύπριος Ευρωβουλευτής υπογράμμισε:

«Όσον αφορά την επίδοση του Αζερμπαϊτζάν στα ανθρώπινα δικαιώματα και τις θεμελιακές ελευθερίες, αυτή είναι άκρως καταδικαστέα, με πρόσφατο μάλιστα κύμα συλλήψεων και πρόσαψη καταγγελιών εναντίον προασπιστών ανθρωπίνων δικαιωμάτων και δημοσιογράφων.

Χαιρετίζουμε το ισχυρό λεκτικό από τον Επίτροπο (Ν. Σμιτ) αλλά καταδικάζουμε με ισχυρότερο τρόπο την δήλωση της Προέδρου της Ευρ. Επιτροπής, με την οποία χαρακτήρισε το Αζερμπαϊτζάν ως «αξιόπιστο προμηθευτή ενέργειας». Πρόκειται για ένα καθεστώς (Αλίεφ) που δεν συμμορφώνεται καν με την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου για σεβασμό της αρμενικής θρησκευτικής και πολιτισμικής κληρονομιάς.»

Καταλήγοντας ο κ. Μαυρίδης τόνισε χαρακτηριστικά:

«Καταδικάζουμε επίσης κάθε προσπάθεια να προωθηθεί με οποιονδήποτε τρόπο η αναγνώριση της παράνομης αποσχιστικής οντότητας στην κατεχόμενη περιοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας, το οποίο επιχειρούν από κοινού τα εγκληματικά καθεστώτα Ερντογάν (Τουρκίας) και Αλίεφ (Αζερμπαϊτζάν).»

Στην δευτερολογία του ο Επίτροπος Σμιτ τόνισε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καταδικάζει ενέργειες και αναφορές του Αζερμπαϊτζάν που στρέφονται εναντίον κρατών μελών της ΕΕ και ειδικά εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Τις εξελίξεις σε Κυπριακό, Μέση Ανατολή και Ουκρανία και τις σχέσεις ΗΠΑ-ΕΕ, συζήτησαν Νίκος Χριστοδουλίδης και James O’ Brien * «Η αρχή μιας ειδικής σχέσης που εδράζεται σε κοινές αξίες»

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: