Νέα πρόκληση της Άγκυρας με Navtex πριν την άφιξη του Χακάν Φιντάν στην Αθήνα: Οι Τούρκοι βλέπουν δήθεν «τουρκική υφαλοκρηπίδα» μεταξύ της Χίου και της Λέσβου

FILE PHOTO: Ελληνικά πολεμικά πλοία στο Αιγαίο Πέλαγος. Φωτογραφία υπουργείο Άμυνας Ελλάδος




Του ΝΙΚΟΥ ΜΕΛΕΤΗ, Πρώτο Θέμα

Η τουρκική NAVTEX εκδόθηκε με αφορμή τις ερευνητικές εργασίες του πλοίου «Aegaeo» για εγκατάσταση καλωδίου μεταξύ Χίου και Λέσβου – Υποστηρίζει ότι η περιοχή ανήκει σε ζώνη τούρκικης θαλάσσιας αρμοδιότητας

Σοβαρό ζήτημα δημιουργήθηκε με την έγερση αξιώσεων της Άγκυρας ακόμη και σε περιοχή μεταξύ της Χίου και της Λέσβου, δηλώνοντας ότι στην περιοχή αυτή είναι τουρκική υφαλοκρηπίδα και οι όποιες έρευνες πρέπει να συντονίζονται από τις τουρκικές Αρχές, λίγες ημέρες πριν από την συνάντηση των υπουργών Γιώργου Γεραπετριτη και Χακάν Φιντάν και με αφορμή έρευνες για πόντιση καλωδίου.

Ο Ελληνικός Σταθμός της Λήμνου εξέδωσε στις 18 Οκτωβρίου NAVTEX για ερευνητικές εργασίες για εγκατάσταση καλωδίου μεταξύ Χίου και Λέσβου από το πλοίο O/V AEGAEO, για το διάστημα 20-25 Οκτωβρίου.

Χθες το βράδυ οι τουρκικές Αρχές εξέδωσαν NAVTEX με την οποία δηλώνουν ότι ορισμένες περιοχές των ερευνών του ελληνικού σκάφους εμπίπτουν στην τουρκική υφαλοκρηπίδα στο Αιγαίο «τα όρια της οποίας μένει να καθοριστούν από τα παράκτια κράτη». Η Τουρκική NAVTEX υποστηρίζει ακόμη ότι η περιοχή ανήκει σε ζώνη τούρκικης θαλάσσιας αρμοδιότητας και όλες οι έρευνες θα πρέπει να συντονίζονται από τις τουρκικές Αρχές.

Η άνευ προηγουμένου νέα πρόκληση της Τουρκίας στον χάρτη. Φωτογραφία από Νίκο Μελέτη, Πρώτο Θέμα

Είναι χαρακτηριστικό ότι η Τουρκία επαναλαμβάνει την πρακτική που ακλούθησε στην Κάσο, καθώς ενώ οι έρευνες για την πόντιση καλωδίων και η ίδια η πόντιση καλωδίων είναι ελεύθερη στα διεθνή ύδατα, χρησιμοποιεί τις έρευνες του ελληνικού πλοίου για να εγείρει θέμα τουρκικής υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο, όπου φυσικά δεν υπάρχει οριοθέτηση και συγχρόνως να διεκδικήσει αρμοδιότατα έκδοσης NAVTEX για την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας στην περιοχή αυτή μεταξύ των δυο ελληνικών νησιών.

Οι κινήσεις αυτές της Τουρκίας δείχνουν ότι εντελώς λανθασμένα θεωρεί πως το ήπιο κλίμα σημαίνει και αποχή από άσκηση οποιωνδήποτε δραστηριοτήτων στο Αιγαίο, ακόμη και αυτών που επιτρέπονται από το Δίκαιο της Θάλασσας, το οποίο αποτελεί πλέον εθιμικό Δίκαιο.

Τι είπε ο Γεραπετρίτης στους βουλευτές της Ν.Δ. και τους καθησύχασε; Πρέπει κάποιος να υποχωρήσει και να είστε σίγουροι ότι αυτός δεν θα είναι η Ελλάδα, αλλιώς σταματάει ο διάλογος!

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: