Αναλώσιμος και αυτός; Ο Ερσίν Τατάρ θεωρεί εαυτόν «τελειωμένο» πολιτικά: Σύρθηκε από την Άγκυρα στη Νέα Υόρκη ο κατοχικός ηγέτης

Ο κατοχικός ηγέτης Ερσίν Τατάρ με εμπορικη αντιπροσωπεία από την Τουρκία στην κατεχόμενη Λευκωσία. Φωτογραφία από το παράνομο ψευδοκράτος, Ersin Tatar, @ErsinrTatar




Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ, Φιλελεύθερος

Ο κατοχικός ηγέτης, Ερσίν Τατάρ, θεωρεί και ο ίδιος ότι είναι «τελειωμένος» πολιτικά. Υπάρχουν δε ενδείξεις ότι ο εγκάθετος της κατοχικής δύναμης αισθάνεται ότι πλέον η Άγκυρα τον έχει βάλει στον «πάγο».

Ως εκ τούτου είναι πολύ πιθανόν να μην είναι «υποψήφιος» για την «προεδρία» του κατοχικού καθεστώτος. Παραμένοντας πιστός στην Τουρκία και στο καθεστώς Ερντογάν, ο Τατάρ αντιλαμβάνεται πως όλο και λιγότερα είναι τα κανάλια συνεννόησης με την Άγκυρα κι αυτό τον θέτει στην απομόνωση.

Ο λόγος δεν είναι οι όποιες διαφωνίες με την τουρκική κυβέρνηση καθώς αυτές δεν υφίστανται. Η Άγκυρα θεωρεί ότι ο Ερσίν Τατάρ δεν μπορεί να διαχειριστεί το Κυπριακό, δεν έχει δυνατότητες διαπραγμάτευσης όταν και όποτε προκύψει ανάγκη. Θεωρεί πως δεν μπορεί να ελιχθεί διπλωματικά όταν βρεθεί γύρω από ένα τραπέζι συζήτησης για το Κυπριακό.

  • Την ίδια ώρα, δεν φαίνεται να μπορεί να διαχειριστεί και τα εσωτερικά ζητήματα των κατεχομένων. Δεν μπορεί να ελέγξει το κόμμα του, το Κόμμα Εθνικής Ενότητας και να διαχειριστεί πολιτικές κρίσεις. Κι αυτό φαίνεται και την τελευταία περίοδο με τα όσα συμβαίνουν για την εκλογή «προέδρου» της ψευδοβουλής.

Την ίδια ώρα, ενόψει όλων αυτών, η  κατοχική δύναμη φαίνεται να προσανατολίζεται να επισπεύσει τις «εκλογές» στα κατεχόμενα, τόσο τις «προεδρικές» όσο και τις «βουλευτικές».

Ποιος «ψήνεται» για διάδοχος του Τατάρ; Οι πληροφορίες φέρουν τον αρχηγό του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος, Τουφάν Ερχιουμάν, να είναι ο επικρατέστερος στις επιλογές της Άγκυρας. Ο Ερχιουμάν, ο οποίος εδώ και πολύ καιρό δίνει με την πρώτη ευκαιρία διαπιστευτήρια στην Άγκυρα με δηλώσεις πλήρους ταύτισης με την κατοχική δύναμη, είναι ψηλά στη λίστα.

Εάν αυτό το σενάριο ισχύσει τότε θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως άλλοθι για φανεί μια δήθεν στροφή της Άγκυρας στο Κυπριακό.

Υπενθυμίζεται ότι ο Τατάρ στις προηγούμενες «εκλογές» είχε επιβληθεί από την Άγκυρα σε μια εκλογική διαδικασία, που με βάση τα δεδομένα θα κέρδιζε ο Μουσταφά Ακιντζί, τον οποίον η κατοχική δύναμη δεν ήθελε.

Πάντως εκείνο που προβληματίζει είναι κατά πόσο στην περίπτωση πρόωρων «εκλογών» θα υπάρξει και καθυστέρηση στα επόμενα βήματα στο Κυπριακό. Δηλαδή να καθυστερήσει η σύγκληση της Πενταμερούς Διάσκεψης, που δρομολογούν τα Ηνωμένα Έθνη. Αυτό δεν θα προκύψει εάν η Πενταμερής γίνει σύντομα.

Σημειώνεται συναφώς ότι ο Ουμίτ Όζνταγ, ηγέτης του Κόμματος της Νίκης (ΖΡ) στην Τουρκία, δήλωσε ότι ο Ερσίν Τατάρ δεν ήθελε να μεταβεί στη Νέα Υόρκη για το άτυπο δείπνο με τον Πρόεδρο Νίκο Χριστοδουλίδη, αλλά αναγκάστηκε να πάει μετά από πιέσεις που δέχτηκε από την Τουρκία.

  • Μιλώντας σε εκπομπή που μεταδόθηκε στην τηλεόραση Sözcü, ο Όζνταγ υποστήριξε ότι η Τουρκία βιώνει εντελώς διαφορετικά πράγματα με τη Γαλάζια Πατρίδα, τα «δύο κράτη» στην Κύπρο, τις θέσεις στο Αιγαίο και μια νέα «κουρδική λύση» που συζητείται αυτές τις μέρες.

Υποστήριξε  ότι ο Τατάρ  δεν ήθελε να πάει στη Νέα Υόρκη, αλλά ήταν υποχρεωμένος να πάει γιατί το ήθελε η κυβέρνηση της Τουρκίας και ότι ο ίδιος ο Τατάρ του το εκμυστηρεύτηκε.

«Υπάρχει κυριολεκτικά ένα γονάτισμα μπροστά στις ελληνικές θέσεις. […] αδελφέ, εμείς δεν ήμασταν αυτοί που εκδώσαμε δήλωση από το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας (ΣΕΑ) ότι δεν θα δεχθούμε την ομοσπονδία; Εμείς δεν είπαμε δύο ξεχωριστά ανεξάρτητα κράτη; Αυτό που συμβαίνει δεν είναι αντίθετο τόσο με την απόφαση που πήρε η Βουλή όσο και με την απόφαση που πήρε το ΣΕΑ;» διερωτήθηκε ο Όζνταγ.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ

Οι εποικοδομητικές ασάφειες της ξεδοντιασμένης βρετανικής αυτοκρατορίας: Η άσκηση της κυριαρχίας της Κύπρου δεν μπορεί να εξαρτάται από τρίτες χώρες, όπως της Αγγλίας

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: